Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rumuńskie wyrypy: 2022

Niepodległość od Imperium Osmańskiego Rumunia uzyskała 9 maja 1877 roku. Połowa ludności Rumunii zginęła w II wojnie światowej. W Rumunii w 1917 roku wydano najmniejszy na świecie banknot o nominale 10 bani (10 groszy) - ma on 2,75 cm szerokości i 3,8 cm długości. Timisoara było pierwszym europejskim miastem, które wprowadziło konne tramwaje w 1869 roku i elektryczne oświetlenie ulic w 1889 roku.
Franz
Legenda
Re: Rumuńskie wyrypy

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 14.12.2012 16:18

Mają już 350 lat i początkowo liczyły 300 stopni. W późniejszym czasie przebudowano je i zmniejszono ich ilość. Służyły uczniom i nauczycielom podążającym do stojącej obok górnego kościoła szkoły, chroniąc ich przed niepogodą. Nam przydają się dokładnie w taki sam sposób, tyle tylko, że naszym celem jest Biserica din Deal - Kościół na Wzgórzu - ponoć najcenniejszy zabytek Sighisoary.

Sprzedający wejściówki pan wita nas pytaniem o narodowość.

- Polska? Dzień dobry - z wyraźnym akcentem, ale pozdrawia jednak w naszym języku. Wyszukuje broszurę w języku polskim, informując jednocześnie, że już dziś ośmioro naszych rodaków zwiedzało kościół oraz że wewnątrz zdjęć robić nie wolno. Wchodzimy i rozglądamy się. Najcenniejsza budowla miasta? Hmm... To chyba nie wyraża się w pięknym wystroju. Mam aparat w kieszeni, ale to, co widzimy, nie zachwyca nas do tego stopnia, bym się decydował na złamanie zakazu.

Przy opuszczaniu kościoła pan rzuca jeszcze dwa zwroty w języku polskim, więc rewanżuję mu się po rumuńsku. Widzę zdziwienie - od razu pyta, jak długo jesteśmy w Rumunii.

- Trzeci dzień - odpowiadam.
- To skąd zna pan rumuński?! - teraz już pełne zdumienie maluje się na jego twarzy.

Aaa... rozumiem, myślał, że tu mieszkamy. Najpierw żartuję, że tak naprawdę nie znam tego języka, potem wyjaśniam, że kraj zafascynował mnie już dawno do tego stopnia, że kupiłem kiedyś książkę, słowniki i zacząłem się uczyć. Początkowe zaskoczenie przechodzi błyskawicznie w dumę - jego kraj potrafi się aż tak podobać...
Żegnamy się serdecznie i zaglądamy jeszcze na cmentarz. Wygląda naprawdę uroczo, jednak ma ewidentną wadę - nie jest zadaszony, a my nie lubimy moknąć. Zanim wrócimy do samochodu, podchodzimy jeszcze do Baszty Powroźników - może roztacza się stąd jakiś ciekawy widok? Nic z tego - przy tej pogodzie nic się stąd nie roztacza.

P5020047.JPG

P5020048.JPG

P5020049.JPG

P5020050.JPG

P5020051.JPG

P5020052.JPG

P5020054.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 20.12.2012 13:55

Mapka do kilku ostatnio zamieszczonych odcinków.

Romapa.jpg

A - Brasov (Braszów)
B - Homorod
C - Viscri
D - Saschiz
E - Sighisoara
Użytkownik usunięty
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.12.2012 23:03

Franz napisał(a):
dareke napisał(a):Ty ( bez skromności) widzę piszesz bardzo fajnie , widać u Ciebie łatwość docierania do odbiorcy.

:oops:
Ejjj, żeby Cię moja polonistka z ogólniaka słyszała bądź czytała... ;)

Pozdrawiam,
Wojtek Franz

To by puchła z dumy, żeś spod "jej" ręki wyszedł :lol:

Ja zabrałam się za czytanie wyrypy dopiero co, więc nie zdziw się jeżeli moje komentarze będą, że tak powiem "znienacka" :D
Franz
Legenda
Re: Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.12.2012 15:17

Kenik napisał(a):To by puchła z dumy, żeś spod "jej" ręki wyszedł :lol:

:lol:
Mimo, iż skutecznie tych rąk unikałem. ;)

Kenik napisał(a):Ja zabrałam się za czytanie wyrypy dopiero co, więc nie zdziw się jeżeli moje komentarze będą, że tak powiem "znienacka" :D

Tyleż niespodziewane, co przyjemne takie znienacki. :P

Pozdrawiam,
Wojtek
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 29.12.2012 17:13

Może coś przeoczyłem, ale skąd tam tyle germańsko brzmiących nazwisk, w dodatku z II połowy XX wieku?
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 30.12.2012 12:22

weldon napisał(a):Może coś przeoczyłem, ale skąd tam tyle germańsko brzmiących nazwisk, w dodatku z II połowy XX wieku?

Kilka ostatnio odwiedzonych miejscowości, to ciągle saskie Siebenbürgen, skąd polska nazwa: Siedmiogród.
Sama Sighisoara została przejęta od Szeklerów przez osadników w głównej mierze niemieckojęzycznych w XIII wieku i pojawiła się w źródłach pisanych jako Schespruch, a po łacinie: Castrum Sex.
Zamek Seksu... kusząco zabrzmiało, co? ;)

Niestety, chodzi tylko o Saxonów.

Ludność niemieckojęzyczna stanowiła większość w tych miastach aż do upadku Ceausescu. Kiedy poluźniono granice, mnóstwo ludzi wyjechało do Niemiec. Groby pozostały...

Pozdrawiam,
Wojtek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.12.2012 12:39

Ja dopiero połknęłam 9 stronkę tego wątku. Oglądając zdjęcia cerkwi bardzo liczyłam na ikonostas oraz szaty liturgiczne. Bardzo interesuje mnie haft i koronka. Znalazłam jedno zdjęcie, ale bez zbliżenia. Niestety to chyba nie jest w kwestii Twoich zainteresowań. :)
Gdzieniegdzie zauważyłam ciekawe mozaiki podłogowe oraz malowane ściany domów. Ehhh... chciałoby się zobaczyć to z bliska.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 30.12.2012 14:24

Kenik napisał(a):Ja dopiero połknęłam 9 stronkę tego wątku. Oglądając zdjęcia cerkwi bardzo liczyłam na ikonostas oraz szaty liturgiczne. Bardzo interesuje mnie haft i koronka. Znalazłam jedno zdjęcie, ale bez zbliżenia. Niestety to chyba nie jest w kwestii Twoich zainteresowań. :)

Rzeczywicie, szaty liturgiczne nie mieszczą się - przynajmniej na razie - w zakresie moich zainteresowań.
Co do ikonostasu - to jeszcze w tej relacji, w późniejszych odcinkach, znajdziesz bliższe ujęcia. Wnętrza cerkwi trafiają się u mnie również w relacjach:

Cypr - po obu stronach zielonej linii
Czarnogóra
Albański suplement: jeden dzień w greckim Epirze
Macedonia

Kenik napisał(a):Gdzieniegdzie zauważyłam ciekawe mozaiki podłogowe oraz malowane ściany domów. Ehhh... chciałoby się zobaczyć to z bliska.

Rumunia, a już zwłaszcza Bukowina - to rzut beretem od Polski. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.12.2012 16:34

Zależy jak kto daleko potrafi rzucać :lol:

Rzeczywiście tak jak obiecałeś trochę haftu uchwyciłeś m. in. w Calinesti zauważyłam ciekawe motywy kwiatowe wykonane haftem płaskim.
Ale idąc tym tropem pogrzebałam troszkę w sieci i na jednym z blogów jakaś babeczka pokazuje jakie haftowane i tkane pamiątki z podróży po Bukowinie można przywieźć. 8O 8O 8O Oj lepiej mnie się tam nie pokazywać, toć bym tam fortunę utopiła. :lol:
Ale i Wam jak widzę oferowano pamiątki z podróży. :D No tego to i ja bym nie nabyła. Ciężkie i przeładowane.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 30.12.2012 18:32

Kenik napisał(a):Ale i Wam jak widzę oferowano pamiątki z podróży. :D No tego to i ja bym nie nabyła. Ciężkie i przeładowane.

Hmm... pamiątki?...
Nie pamiętam. Przypomnisz mi?

Pozdrawiam,
Wojtek
Użytkownik usunięty
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.12.2012 19:12

Mówiłam, że z powodu mojego zapóźnienia będą znienacki. Przypominam :lol:

Franz napisał(a):Hmm... pamiątki?...
Nie pamiętam. Przypomnisz mi?
/quote]

Franz napisał(a):Zostajemy zaproszeni do zwiedzenia chałupy w środku. Domyślam się od razu, że jakiś handelek za tym się kryje, więc ostrzegam, że nie zwykliśmy nabywać pamiątek z podróży.

Obrazek

Pani z uśmiechem potwierdza, że mimo to chętnie nam pokaże wnętrze.

Obrazek

Obrazek

Widzę, że patrzy na nasze twarze, czy jednak się nie zdecydujemy na zakup. No, niestety, nic z tego. Przy pożegnaniu życzę jej, by kolejni turyści byli bardziej skłonni do zakupów.
l
Franz
Legenda
Re: Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 31.12.2012 12:27

Kenik napisał(a):Mówiłam, że z powodu mojego zapóźnienia będą znienacki. Przypominam :lol:

Faktycznie! Zdążyłem zapomnieć. :lol:
Rewelacyjne są takie znienacki. W piękny sposób odświeżasz moją pamięć. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 31.12.2012 13:09

Franz napisał(a):Ludność niemieckojęzyczna stanowiła większość w tych miastach aż do upadku Ceausescu....

Widzę. Bydlak handlował ludźmi, Saksonami dokładnie :/

Dzięki
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 31.12.2012 15:14

weldon napisał(a):Widzę. Bydlak handlował ludźmi, Saksonami dokładnie :/

Miał zdrowo za uszami.
Ale nie on jeden. Sprzątnęli go błyskawicznie, żeby pozostali mogli wyjść cało.

Pozdrawiam,
Wojtek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 31.12.2012 15:35

Franz napisał(a): a po łacinie: Castrum Sex.
Zamek Seksu... kusząco zabrzmiało, co? ;)

Po polsku owszem ... po łacinie (castrum) ... już mniej ! ;)

pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rumunia - România