paweł_ko napisał(a):Jakbym miał oryginalne rozmiary było by znacznie lepiej.
Na pewno. Trudno coś zrobić z fotkami spakowanymi i w formacie 800 x 600.
Lidia K napisał(a):Franz, duży krok w dobrym kierunku. Z godziny na zegarze w Braszowie wynika, że jest prawie 20 z exifa, że 1 maja. W Braszowie możliwe ze jest po zachodzie, powoli zapadają ciemności.
Ciemniejsze zdjęcia przybliżają nam to co tam zastałeś. Są lepsze.
To, że leżący w kotlinie Braszów był już w strefie cienia, dobrze widać na pierwszym zdjęciu robionym jeszcze z góry - tym pierwszym zakwestionowanym. Zresztą, nawet w słownym opisie o tym wspomniałem.
Lidia K napisał(a):Pozostaje jeszcze poprosić Franza żeby zobaczył czy nie dałoby się tak jednego z nich potraktować gimpem, żeby napisy były czytelne a ludzie nie rozmazani. Albo tak poruszone Ci wyszło albo obróbka je popsuła.
No, niestety, to zdjęcie jest odrobinę niewyraźne. Nie wiem, dlaczego - robione na czasie 1/320. Założyłem, że pomimo tego - dla mnie zupełnie akceptowalnego - drobiazgu, warto było je pokazać.
Mógłbym je podostrzyć bardziej, ale staram się nie przesadzać z tymi efektami, które zresztą potrafią spowodować niezamierzone rezultaty.
Na czerwonej tablicy jest reklama paintballa ozdobiona ubraną w seksowny top wielkości stanika panią z ustrojstwem do tej gry.
Jacek S napisał(a):Małgosiu - jestem skłonny przyznać Ci rację ale...ja się bałem, że Wojtek nam się "zatnie" i wtedy nie będzie nic do oglądania/czytania.
Ja się nie zacinam, jeśli ktoś sensownie mówi, pisze. Nawet, jeśli nie wiem, w czym problem, to staram się zorientować i - jeśli się da - jakoś problem rozwiązać. Jeśli masz na myśli wątek, z którego się kiedyś definitywnie wycofałem, to wyjaśnię. Zostałem w sposób chamski i wulgarny zaatakowany. I gdyby to tylko wyszło ze strony jednej narcystycznej nimfomanki, to machnąłbym ręką. Ale nikt - poza jednym Fatamorganą - nie odniósł się krytycznie do tego ataku, zatem uznałem moją obecnaość w tamtym wątku za zbyteczną.
Małgosia już raz mi pomogla stawić czoła automatycznej obróbce, wskazując na zbytnie zaniebieszczenie zdjęć. Ja je niby też widziałem, ale jeśli na czymś się nie znam, to polegam na zdaniu kogoś lepiej obznajomionego, w tym wypadku - programu graficznego. Dlatego jej uwagi są szczególnie przeze mnie cenione.
Pozdrawiam,
Wojtek