weldon napisał(a):Warto wykorzystać wówczas naturalne statywy: położyć aparat na ławce, oprzeć o kolumnę, ścianę.
Tak robię, kiedy tylko jest taka możliwość.
Tu nie bylo ławek, z kolei w monastyrze Cozia nie odważyłem się oprzeć aparatu o pokrytą cennymi malowidłami kolumnę - w moich oczach to coś w rodzaju profanacji.
weldon napisał(a):Z zewnątrz też fajnie wygląda.
Z mojego punktu widzenia, to właśnie zewnętrze stanowi o wartości tej cerkwi. Wnętrze nie jest brzydkie, ale... to nie tego szukam.
Krzysztof81 napisał(a):Mam male pytanie do pana Wojtka
Ja z kolei mam propozycję: przejdźmy na "Ty". Zakładając, że propozycja zostanie przyjęta, będę się już w tej formie zwracał.
Krzysztof81 napisał(a):wybieram sie do Rumunii koniec kwietnia , poczatek maja na 2 tygodnie. Jakie pasma gorskie pan poleca w tym okresie? Wiadomo ze wiosna wiosnie nie rowna i ze sniegiem jest roznie. Chodzi zeby nie bylo go za duzo.
Tej zimy wyjątkowo zasypało Bałkany z Rumunią włącznie, więc może być więcej śniegu niż zwykle. Chyba, ze gorąca wiosna zrobi swoje.
Zwykle o tej porze śnieg leży powyżej 900m w Karpatach Wschodnich i powyżej 1100 w Południowych. Góry Zachodniorumuńskie (Apuseni) mają specyficzny mikrokilimat, dzięki któremu śnieg utrzymuje się nawet na mniejszych wysokościach.
Możesz rzucić sobie okiem na moje pierwszomajowe wyprawy. Na pierwszej stronie tej relacji jest spis treści. Pierwsze cztery pozycje - od Cernei do Padis część 1 - to jeden z takich wyjazdów. Odrobinę niżej w spisie - od Hasmas po Maramures - to kolejny.
Krzysztof81 napisał(a):Robi pan na tym forum świetną robotę, pozdrawiam.
Dziękuję.
Czasem ogarnia mnie zniechęcenie - zdaję sobie sprawę, że zwolenników plaży i kąpieli w ciepłym morzu moimi relacjami nie zainteresuję. Tym bardziej ważne są dla mnie takie opinie.
Pozdrawiam,
wojtek