Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

RUMUNIA - tego się nie spodziewałem

Niepodległość od Imperium Osmańskiego Rumunia uzyskała 9 maja 1877 roku. Połowa ludności Rumunii zginęła w II wojnie światowej. W Rumunii w 1917 roku wydano najmniejszy na świecie banknot o nominale 10 bani (10 groszy) - ma on 2,75 cm szerokości i 3,8 cm długości. Timisoara było pierwszym europejskim miastem, które wprowadziło konne tramwaje w 1869 roku i elektryczne oświetlenie ulic w 1889 roku.
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 24.08.2015 14:18

Czasem zaglądam i tu z sentymentu za Rumunią :D .

Przypadki chodzą po ludziach - w tym samym miejscu (na podjeździe pod Przysłop) złapaliśmy gumę i chyba w tym samym warsztacie naprawialiśmy oponę (przynajmniej wtedy innych w okolicy nie był ;-) ) .
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 25.08.2015 00:43

Buber napisał(a):Przeczytałem przed chwilą jednym longiem.
Rewelacyjna relacja, świetnie przedstawiona Rumunia, wspaniałe zdjęcia, no i trochę przygód po drodze.
Bardzo mi się podoba ta kopalnia soli, no i trasy przez góry, Sybin i reszta.
Aż chce się tam pojechać ... tylko rzeczywiście chyba najlepiej wziąć jakiegoś SUVa.

Cześć Buber :) .
Bardzo mi miło.

Każde z miejsc opisanych jest warte odwiedzenia. Jeszcze w kwietniu nie myślałem, że pojadę w tym roku do Rumunii, a w chwili obecnej już planuję kolejny wyjazd :) .
Generalnie zwykła osobówka też spokojnie da radę. Większość tras jest w dobrym stanie. Na niektórych bocznych i górskich drogach trzeba trochę więcej cierpliwości i dystansu do swojej fury 8)
A propos - w ramach przygotowań do moich skandynawskich planów za 2, góra 3 lata czytałem Twoją Szwecję - super zdjęcia!

21monika napisał(a):Rany te bramy są naprawdę SUPER 8O pewnie bym przy nich stała jak słup soli i gapiła gapiła .
To takie moje klimaty :wink:
:papa:

Gdybyśmy mieli więcej czasu myślę, że byłoby tak jak napisałaś. To takie tamtejsze endemity :D

kw napisał(a):Bardzo mi się podoba Twoja relacja, zdjęcia też.
Czego Ci życzyć na następny raz (bo pewnie następny raz kiedyś będzie):
-Szeklerszczyzny, a zwłaszcza Torocka i świętej góry Szeklerów,
-Alba Iulii,
-Delty Dunaju,
-Babadag.
Już czekam na relację ;-)
Pozdrawiam,
Krzysztof

Dzięki Krzysztof za propozycję. Widziałem niektóre pozycje u Ciebie. Szeklerszczyzna chodzi mi po głowie od momentu poznania Szeklera od palinki na wybrzeżu. Bardzo zachwalał ten region :)

KrzychuZiom napisał(a):WOW ! to chyba odpowiednie określenie do waszej wyprawy i zdjęć :D

Niezmiernie mi miło :D
Choć nie do końca wszystko zrealizowałem zgodnie z planem

JoannaG napisał(a):Mnie jakoś wioski przy drodze wiodącej Doliną Isy trochę rozczarowały... Za dużo było nowuch domów, za dłużo sklepów, firm, reklam... gdzieś mi te pojedyncze stare domy ginęły...
Maramuresz też zobaczyliśmy w drodze powrotnej do domu i też chciałabym tam wrócić, żeby zboczyć w boczne drogi i poszukać klimatu, bo przy drodze, którą jechaliśmy go nie znalazłam.

Pozdrawiam
Asia :)

część z tych zdjęć zrobionych było w bocznych drogach (Ieud, Poienile Izei...) i tu masz rację tam było bardziej klimatycznie, sielsko i spokojnie. Niestety tak jak pisałem pośpiech był "kierownikiem" tego (ostatniego) dnia wyprawy, dlatego Maramuresz i jego zakamarki będę repetował podczas kolejnego wypadu :)

Aglaia napisał(a):Czasem zaglądam i tu z sentymentu za Rumunią :D .

Przypadki chodzą po ludziach - w tym samym miejscu (na podjeździe pod Przysłop) złapaliśmy gumę i chyba w tym samym warsztacie naprawialiśmy oponę (przynajmniej wtedy innych w okolicy nie był ;-) ) .

to warsztat przed miejscowością Moisei po prawej stronie drogi jadąc od Borszy. Widziałem jeszcze jeden warsztat w samej Borszy, ale był zamknięty.

pozdrawiam :D
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 25.08.2015 08:58

Ciekawa tradycja z tymi garnkami na drzewie :)
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 26.08.2015 08:25

andeo napisał(a):Ciekawa tradycja z tymi garnkami na drzewie :)

Spotkałem się z tym tylko w Maramureszu :)

Maramuresz cd

Następnym ważnym punktem naszej wyprawy jest Monastyr Barsana. Co prawda jest to klasztor zbudowany już po obaleniu reżimu Caeusescu – w 1994 r, ale obiekty wchodzące w skład klasztoru w pełni oddają marmaroski charakter i styl ludowego budownictwa.
Na terenie klasztoru znajduje się cerkiew z jedną z najwyższych (56m) drewnianych wież w regionie – podobno nie użyto do budowy ani jednego gwoździa. Jest tu również muzeum etnograficzne, kaplica, altana studzienna i budynki mieszkalne. Teren jest pełny kolorowego kwiecia, zieleni i całość tworzy sielski klimat.

Mimo, że klasztor nie stanowi wartości historycznej, naprawdę warto odwiedzić to miejsce.

Parking za darmo. Wstęp na teren klasztoru 10 RON, wstęp do muzeum za symboliczną kwotę – 1 RON.

DSC_0468.JPG

DSC_0470.JPG

Parking

DSC_0466.JPG

DSC_0467.JPG

Brama wejściowa zwieńczona drewniana wieżyczką

DSC_0469.JPG

DSC_0472.JPG

DSC_0473.JPG

DSC_0476.JPG

Muzeum etnograficzne...

DSC_0474.JPG

DSC_0477.JPG

DSC_0478.JPG

DSC_0479.JPG

DSC_0481.JPG

DSC_0482.JPG

DSC_0483.JPG

DSC_0484.JPG

DSC_0485.JPG

DSC_0486.JPG

DSC_0487.JPG

DSC_0488.JPG

DSC_0490.JPG

DSC_0491.JPG

DSC_0492.JPG

po lewej - Cerkiew 12 apostołów ze wspomnianą 56 metrową wieżą

DSC_0489.JPG

DSC_0494.JPG

DSC_0496.JPG

DSC_0497.JPG

DSC_0498.JPG

DSC_0499.JPG

Cerkiew wewnątrz
DSC_0500.JPG

wieża cerkwi

DSC_0501.JPG

cdn
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 26.08.2015 13:35

Piękne te budynki, a dachy cudo.
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 26.08.2015 16:43

Kurcze ale namieszaliście nam w głowach z Tą Rumunią. :twisted:
:evil: Tylko patrzeć jak Wszyscy będą tam pędzić, i posty wstawiać. 8) A CRO aż żal zdradzić :wink: :roll:
Ślicznie 8O pokazujesz :P opisujesz i :twisted: kusisz :mrgreen:
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 29.08.2015 12:54

21monika napisał(a):Kurcze ale namieszaliście nam w głowach z Tą Rumunią. :twisted:
....

Po tej relacji - Rumunia wydaje się bardzo pociągająca.
Mam wrażenie takiej autentyczności, prawdziwego fokloru, tradycyjnego życia, jeszcze nie do końca zadeptanego przez cywilizację i turystów.
Dodatkowo jeszcze te atrakcje krajobrazowe - obydwie trasy przez góry - rewelacja.
Chciałoby się to dotknąć i zobaczyć, póki nie jest to modny kierunek (oby nigdy takim się nie stał).
Rumunię wpisuję w poważne plany - na razie zakupiłem stosowną literaturę :D .
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 29.08.2015 16:40

Mikeee napisał(a):
Maramuresz cd

Następnym ważnym punktem naszej wyprawy jest Monastyr Barsana. Co prawda jest to klasztor zbudowany już po obaleniu reżimu Caeusescu – w 1994 r, ale obiekty wchodzące w skład klasztoru w pełni oddają marmaroski charakter i styl ludowego budownictwa.

świetne i do tego takie zadbane, rozumiem, że dopiero 21 lat stoją, ale i tak widać ile wkładają pracy w budynki i ogród by imponowały
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.08.2015 20:54

Mi też się bardzo podobają 8)

Fajnie to zbudowali
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 30.08.2015 13:06

Buber napisał(a):
21monika napisał(a):Kurcze ale namieszaliście nam w głowach z Tą Rumunią. :twisted:
....

Po tej relacji - Rumunia wydaje się bardzo pociągająca.
Mam wrażenie takiej autentyczności, prawdziwego fokloru, tradycyjnego życia, jeszcze nie do końca zadeptanego przez cywilizację i turystów.
Dodatkowo jeszcze te atrakcje krajobrazowe - obydwie trasy przez góry - rewelacja.
Chciałoby się to dotknąć i zobaczyć, póki nie jest to modny kierunek (oby nigdy takim się nie stał).
Rumunię wpisuję w poważne plany - na razie zakupiłem stosowną literaturę :D .

Również zaczytuję się stosowną lekturą, ale obawa o auto mnie bardzo nurtuje (nisko zawieszone) i nie daje spokoju,choć może trzeba zmienić auto a później kierunek :!: :idea:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 30.08.2015 14:45

21monika napisał(a):Również zaczytuję się stosowną lekturą, ale obawa o auto mnie bardzo nurtuje (nisko zawieszone) i nie daje spokoju,choć może trzeba zmienić auto a później kierunek :!: :idea:

Na większości tras rumuńskich standardowe zawieszenie daje radę , drogi są remontowane i jeżeli nie macie w planach leśnych i górskich duktów - spokojnie możecie jechać . Tak , jak pisał Michał

Mikeee napisał(a):Na niektórych bocznych i górskich drogach trzeba trochę więcej cierpliwości i dystansu do swojej fury 8)

Pozdrawiam
Piotr
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 30.08.2015 18:05

Nasze nisko zawieszone volvo miało problem tylko z pokonaniem trasy w Retezacie, gdzie właśnie nas droga pokonała. Poza tym luzik, nawet na szutrze Dacia - Viscri oraz na dziurach przy podjeździe na Prislop od strony Bukowiny. A więc, zmiana auta nie jest niezbędna do realizacji kierunku rumuńskiego.
IgorB
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) IgorB » 30.08.2015 20:26

Mikeee
Czy w pensjonacie Analyse jest jakiś kontakt mailowy? Znalazłem nr telefonów, zdjęcia na stronach RO, ale brak mi adresu mail. Czy posiadasz?
W Rumunii jestem 2-3 razy w roku. Każdy wypad to co najmniej tydzień. Nie wypoczywaliśmy do tej pory nad Morzem Czarnym w RO.
Miejsca, które opisałeś w relacji, są mi i mojej rodzince w większości znane, choć my preferujemy Transylwanię i Wołoszczyznę.
Proszę o info.
Pzdr
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 31.08.2015 09:36

Dziękuję i również poproszę o namiary na kwaterę nad morzem. :oops:
IgorB
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) IgorB » 31.08.2015 11:12

Jak w tytule.
Nasza ekipa pod zamkiem w Branie. Wyprawa z tego roku z lutego. Pozytywnie zakręceni ludzie. Znając życie - wrócimy tam lub w inne miejsca w RO.
Załączniki:
IMG_9912 (Kopiowanie).jpg
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rumunia - România

RUMUNIA - tego się nie spodziewałem - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone