Może kiedyś, jak znajdę czas, opiszę wyprawę i wrzucę zdjęcia.
Pozdrawiam Wszystkich zakręconych urokami Rumunii. Po stokroć warto odwiedzić ten kraj.
Z napisał(a):Piękne te budynki, a dachy cudo.
te kiero napisał(a):świetne i do tego takie zadbane, rozumiem, że dopiero 21 lat stoją, ale i tak widać ile wkładają pracy w budynki i ogród by imponowały
Lednice napisał(a):Mi też się bardzo podobają
Fajnie to zbudowali
Buber napisał(a):Po tej relacji - Rumunia wydaje się bardzo pociągająca.
Mam wrażenie takiej autentyczności, prawdziwego fokloru, tradycyjnego życia, jeszcze nie do końca zadeptanego przez cywilizację i turystów.
Buber napisał(a):Dodatkowo jeszcze te atrakcje krajobrazowe - obydwie trasy przez góry - rewelacja.
Buber napisał(a):Chciałoby się to dotknąć i zobaczyć, póki nie jest to modny kierunek (oby nigdy takim się nie stał).
Rumunię wpisuję w poważne plany - na razie zakupiłem stosowną literaturę .
piotrf napisał(a):21monika napisał(a):Również zaczytuję się stosowną lekturą, ale obawa o auto mnie bardzo nurtuje (nisko zawieszone) i nie daje spokoju,choć może trzeba zmienić auto a później kierunek
Na większości tras rumuńskich standardowe zawieszenie daje radę , drogi są remontowane i jeżeli nie macie w planach leśnych i górskich duktów - spokojnie możecie jechać
Pozdrawiam
Piotr
dangol napisał(a):Nasze nisko zawieszone volvo miało problem tylko z pokonaniem trasy w Retezacie, gdzie właśnie nas droga pokonała. Poza tym luzik, nawet na szutrze Dacia - Viscri oraz na dziurach przy podjeździe na Prislop od strony Bukowiny. A więc, zmiana auta nie jest niezbędna do realizacji kierunku rumuńskiego.
IgorB napisał(a):Mikeee
Czy w pensjonacie Analyse jest jakiś kontakt mailowy? Znalazłem nr telefonów, zdjęcia na stronach RO, ale brak mi adresu mail. Czy posiadasz?
W Rumunii jestem 2-3 razy w roku. Każdy wypad to co najmniej tydzień. Nie wypoczywaliśmy do tej pory nad Morzem Czarnym w RO.
Miejsca, które opisałeś w relacji, są mi i mojej rodzince w większości znane, choć my preferujemy Transylwanię i Wołoszczyznę.
Proszę o info.
Pzdr
21monika napisał(a):Dziękuję i również poproszę o namiary na kwaterę nad morzem.
IgorB napisał(a):Jak w tytule.
Nasza ekipa pod zamkiem w Branie. Wyprawa z tego roku z lutego. Pozytywnie zakręceni ludzie. Znając życie - wrócimy tam lub w inne miejsca w RO.
_Piotrek_ napisał(a):Pięknie na zdjęciach wygląda Bukowina i Marmarosz, kiedyś będę musiał i w te rejony zawitać. Przez chwilę nawet myślałem, że podczas powrotu z Bułgarii na jeden dzień gdzieś podjadę, ale ostatecznie sobie odpuściłem. Gdybyś miał porównać te dwa regiony do Transylwanii, to jak byś je ocenił?
pzdr
Buber napisał(a):Mam wrażenie takiej autentyczności, prawdziwego fokloru, tradycyjnego życia, jeszcze nie do końca zadeptanego przez cywilizację i turystów.
Mikeee napisał(a):
Aaaa… i nie spodziewałem się, że znajdzie się kilka osób, którzy będą tu zaglądać
marze_na napisał(a):Mikeee napisał(a):
Aaaa… i nie spodziewałem się, że znajdzie się kilka osób, którzy będą tu zaglądać
No nie żartuj . Świetnie napisane i pokazane, z przyjemnością podróżowałam z Tobą.
Dziękuję, że podzieliłeś się wrażeniami.
Zanim zajrzałam do forumowych relacji z Rumunii też się nie spodziewałam, że to taki piękny i ciekawy kraj.
Pozdrawiam
21monika napisał(a):Na koniec piękna przemowa Ci wyszła o zdjęciach nie wspomnę.
Fajnie pokazałeś Rumunię.
Okropnie na mąciłeś w głowach.
Ale bardzo miło spędziłam czas czytając, podglądając Twoją relacje. I zapewne będę jeszcze do niej wracać
Oczywiście trzymam kciuki za kolejny udany wyjazd.
piotrf napisał(a):Kolejny zarażony
Z przyjemnością śledziłem Twoją relację i szczerze - spodziewałem się takiego podsumowania Sporo ciekawych miejsc udało się Wam odwiedzić podczas tego wyjazdu , sporo jeszcze na Was czeka w tym ciekawym kraju . Powodzenia w realizacji planów życzę i dziękuję za możliwość wędrowania z Wami
Pozdrawiam
Piotr
andeo napisał(a):Mnie również bardzo podobała się Twoja relacja .Rzeczywiście piękny kraj z życzliwymi ludźmi.
Jeśli się tam wybiorę ,to na pewno skorzystam z Twoich opisów
O cmentarzu czytałam dość dawno chyba właśnie u piotraf ,zachwyciłam się nim i postanowione już dawno,że kiedyś chcę zobaczyć to wszystko na własne oczy .pozdrawiam Cię i z chęcią obejrzę jeszcze fotki z weekendowego wypadu.
Buber napisał(a):Naprawdę kawał wspaniałej roboty z Twoją relacją.
Temat Rumunii przewijał się na forum, a jakoś specjalnie nie porywał.
Po przeczytaniu jestem zachwycony, wpisuję kraj na listę priorytetów i proszę o namiary na maila, na tę nadmorską miejscówkę ... pozdrawiam .
tony montana napisał(a):Niesamowite te foty z cmentarza na koniec! Szok, a jaka żyleta jakość
Szacunek
Mikeee napisał(a):Niestety nie znam rumuńskiego, ale znalazłem w sieci kilka tłumaczeń epitafiów nagrobnych. Tłumaczenia są przypadkowe - nie dotyczą zdjęć nagrobków, koło których są zamieszczone.
Mikeee napisał(a):…pora zatem odpowiedzieć na pytania związane z tytułem relacji - czego się nie spodziewałem: