Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

RUMUNIA - tego się nie spodziewałem

Niepodległość od Imperium Osmańskiego Rumunia uzyskała 9 maja 1877 roku. Połowa ludności Rumunii zginęła w II wojnie światowej. W Rumunii w 1917 roku wydano najmniejszy na świecie banknot o nominale 10 bani (10 groszy) - ma on 2,75 cm szerokości i 3,8 cm długości. Timisoara było pierwszym europejskim miastem, które wprowadziło konne tramwaje w 1869 roku i elektryczne oświetlenie ulic w 1889 roku.
IgorB
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) IgorB » 31.08.2015 11:16

Może kiedyś, jak znajdę czas, opiszę wyprawę i wrzucę zdjęcia.
Pozdrawiam Wszystkich zakręconych urokami Rumunii. Po stokroć warto odwiedzić ten kraj.
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 31.08.2015 17:09

Z napisał(a):Piękne te budynki, a dachy cudo.

te kiero napisał(a):świetne i do tego takie zadbane, rozumiem, że dopiero 21 lat stoją, ale i tak widać ile wkładają pracy w budynki i ogród by imponowały

Lednice napisał(a):Mi też się bardzo podobają 8)

Fajnie to zbudowali

Mimo, że ząb czasu nie wgryzł się jeszcze w to miejsce, jego uroda jest niezaprzeczalna
Buber napisał(a):Po tej relacji - Rumunia wydaje się bardzo pociągająca.
Mam wrażenie takiej autentyczności, prawdziwego fokloru, tradycyjnego życia, jeszcze nie do końca zadeptanego przez cywilizację i turystów.

odnosisz słuszne wrażenie - widoczne jest to szczególnie w Maramureszu i Bukowinie
Buber napisał(a):Dodatkowo jeszcze te atrakcje krajobrazowe - obydwie trasy przez góry - rewelacja.

trasy były dla mnie bardzo ważnym punktem wyprawy. Należą do czołówki najpiękniejszych tras, którymi jechałem
Buber napisał(a):Chciałoby się to dotknąć i zobaczyć, póki nie jest to modny kierunek (oby nigdy takim się nie stał).
Rumunię wpisuję w poważne plany - na razie zakupiłem stosowną literaturę :D .

życzę realizacji planów :D
piotrf napisał(a):
21monika napisał(a):Również zaczytuję się stosowną lekturą, ale obawa o auto mnie bardzo nurtuje (nisko zawieszone) i nie daje spokoju,choć może trzeba zmienić auto a później kierunek :!: :idea:

Na większości tras rumuńskich standardowe zawieszenie daje radę , drogi są remontowane i jeżeli nie macie w planach leśnych i górskich duktów - spokojnie możecie jechać
Pozdrawiam
Piotr

dangol napisał(a):Nasze nisko zawieszone volvo miało problem tylko z pokonaniem trasy w Retezacie, gdzie właśnie nas droga pokonała. Poza tym luzik, nawet na szutrze Dacia - Viscri oraz na dziurach przy podjeździe na Prislop od strony Bukowiny. A więc, zmiana auta nie jest niezbędna do realizacji kierunku rumuńskiego.

otóż to - wymiana auta nie jest konieczna :)
IgorB napisał(a):Mikeee
Czy w pensjonacie Analyse jest jakiś kontakt mailowy? Znalazłem nr telefonów, zdjęcia na stronach RO, ale brak mi adresu mail. Czy posiadasz?
W Rumunii jestem 2-3 razy w roku. Każdy wypad to co najmniej tydzień. Nie wypoczywaliśmy do tej pory nad Morzem Czarnym w RO.
Miejsca, które opisałeś w relacji, są mi i mojej rodzince w większości znane, choć my preferujemy Transylwanię i Wołoszczyznę.
Proszę o info.
Pzdr

21monika napisał(a):Dziękuję i również poproszę o namiary na kwaterę nad morzem. :oops:

IgorB 21monika - kontakt mailowy wysłałem Wam na PW :)
IgorB napisał(a):Jak w tytule.
Nasza ekipa pod zamkiem w Branie. Wyprawa z tego roku z lutego. Pozytywnie zakręceni ludzie. Znając życie - wrócimy tam lub w inne miejsca w RO.

wow! balon??
Super
pisz relację koniecznie!
IgorB
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) IgorB » 01.09.2015 07:34

12 (Kopiowanie).jpg
Pogoda płata czasami figle. Brak możliwości postawienia balonu
[attachment=0]12 (Kopiowanie).jpg[/attachmentDzięki Mikeee za priv.
Poniżej, jeszcze bez opisu wyprawy, kilka zdjęć obrazujących moją fascynację Rumunią. Jeśli znajdę więcej czasu, postaram się w sposób opisowy przedstawić wyprawę, która trwała tydzień.
IgorB
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) IgorB » 01.09.2015 07:39

IMG_9736 (Kopiowanie).jpg
Karpaty Rumuńskie. Panorama Gór Buccegi.
_Piotrek_
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Piotrek_ » 01.09.2015 13:02

Pięknie na zdjęciach wygląda Bukowina i Marmarosz, kiedyś będę musiał i w te rejony zawitać. Przez chwilę nawet myślałem, że podczas powrotu z Bułgarii na jeden dzień gdzieś podjadę, ale ostatecznie sobie odpuściłem. Gdybyś miał porównać te dwa regiony do Transylwanii, to jak byś je ocenił?
pzdr
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 01.09.2015 22:13

_Piotrek_ napisał(a):Pięknie na zdjęciach wygląda Bukowina i Marmarosz, kiedyś będę musiał i w te rejony zawitać. Przez chwilę nawet myślałem, że podczas powrotu z Bułgarii na jeden dzień gdzieś podjadę, ale ostatecznie sobie odpuściłem. Gdybyś miał porównać te dwa regiony do Transylwanii, to jak byś je ocenił?
pzdr

poniżej trafne określenie Maramureszu i Bukowiny

Buber napisał(a):Mam wrażenie takiej autentyczności, prawdziwego fokloru, tradycyjnego życia, jeszcze nie do końca zadeptanego przez cywilizację i turystów.

Maramuresz jest wg mnie jeszcze bardziej drewniany i naturalny. Ludzie jakby bardziej związani z tradycją, obrzędami, folklorem, architektura prosta, ale urocza, bez zbędnych fajerwerków, równie malownicze krajobrazy jak w Siedmiogrodzie (czasami Maramuresz jest uznawany jako część Siedmiogrodu), nie widać atrybutów nowoczesności, widać większą skromność. Ludzie są tu jeszcze bardziej otwarci, życzliwi, bezinteresowni.
Jeśli rozważasz wizytę w Maramureszu i Bukowinie to szczerze, gorąco polecam - nie będziesz zawiedziony bo widzę, że lubisz rumuńskie klimaty
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 08.09.2015 20:50

Maramuresz cd

Z Barsany przez Syhot Marmaroski jedziemy wzdłuż granicy z Ukrainą do miejscowości Sapanta. Wesoły Cmentarz (Cimitrul Vesel) to ostatni punkt tej wyprawy do Rumunii – cmentarz jest dobrze oznakowany, łatwo trafić z głównej drogi. Parkujemy pod samym cmentarzem wzdłuż drogi za darmo – minęło południe – jest sporo turystów, m.in. spora ekipa z Polski samochodami terenowymi z prawdziwego zdarzenia.

Wstęp na cmentarz płatny – 5 RON.

To miejsce jest naprawdę wyjątkowe i jedyne w swoim rodzaju. Wyjątkowość tego miejsca polega na tym, że wszystkie drewniane krzyże nagrobne (ponad 800) są kolorowe (z przewagą niebieskiego - kolor symbolizujący niebo, gdzie dusza idzie po śmierci), wyrzeźbiono na nich sceny, obrazujące ważne momenty z życia nieboszczyków, to czym się zajmowali lub sytuacje, w których zakończyli żywot. Na każdym krzyżu widnieje zazwyczaj śmieszny wierszyk opisujący życie denata, okoliczności śmierci.

Spacer pomiędzy grobami powoduje uśmiech, a momentami nawet śmiech – każdy się chyba zgodzi, że to nie jest typowe zachowanie na cmentarzu. Niektórzy Rumuni czytający epitafia wybuchają wręcz śmiechem. Na zwykłym cmentarzu takie zachowanie byłoby nie na miejscu, ale tutaj widząc te kolorowe krzyże i śmieszne obrazki sam się uśmiecham. To całkiem wesołe miejsce…mimo, że prawdziwy cmentarz.

Nagrobki wykonywane były od 1935 r przez miejscowego artystę o imieniu Stan Ioan Patras. Po śmierci artysty, który również ma tu swój grób, krzyże wykonuje jego uczeń zwany Tincu.

Niestety nie znam rumuńskiego, ale znalazłem w sieci kilka tłumaczeń epitafiów nagrobnych. Tłumaczenia są przypadkowe - nie dotyczą zdjęć nagrobków, koło których są zamieszczone.

DSC_0529.JPG

DSC_0530.JPG

DSC_0535.JPG

„pod tym ciężkim krzyżem,
biedna moja teściowa spoczywa,
gdyby żyła trzy dni dłużej,
w tym grobie leżałbym ja,
Wy, którzy przechodzicie obok ludzie,
Spróbujcie jej nie obudzić,
Jeśli do domu wróci,
O głowę mnie skróci,
Ale ja mam plan przebiegły,
Powrót zatem już mniej pewny,
Lepiej więc zostań tu,
Moja matulu”

DSC_0536.JPG

DSC_0544.JPG

„…Tutaj ja spoczywam
Pop Toader się nazywam
Na klarnecie ja grałem
I palinkę popijałem
O tym ja tylko myślałem
Gdy po tej ziemi stąpałem
Miałem też swoje smutki
Żywot mej żony był krótki
Ludziom wesoło śpiewałem
Sam sobie w kącie płakałem”

DSC_0545.JPG

DSC_0553.JPG

„od małego Dymitr Puiului mnie nazywano,
u cioci mej wesoło minęło me dzieciństwo
ona swych dzieci nie miała i mnie wychowała,
mnie wychowała, mnie wyuczyła i ożeniła,
Szkołę o profilu komercyjnym ukończyłem,
Nauczyłem się jak nalewać ludziom do pucharów,
Temu co pijany był, więcej nie nalewałem,
Tego co znał swój umiar chętnie częstowałem”

Cerkiew na cmentarzu przechodzi akurat generalny remont (wewnątrz i zewnątrz)

DSC_0547.JPG

DSC_0548.JPG

DSC_0554.JPG

DSC_0557.JPG

Grób samego mistrza... Stan Ioan Patras

DSC_0558.JPG

DSC_0561.JPG

I to by był na tyle...

Z Sapanty kierujemy się do Satu Mare, gdzie mamy czas tylko zjeść późny obiad i następnie udajemy się do domu, zatrzymując się tylko na chwilę w potrzebach.
Podróż powrotna to nic szczególnego…no może poza tym, że na Węgrzech widzieliśmy faceta spacerującego po chodniku wzdłuż drogi z panterą na smyczy 8O 8O 8) .

W domu jesteśmy około północy.

W sumie zrobiliśmy 4535 km. Generalnie wrażenia z Rumunii bardzo pozytywne – jesteśmy mile zaskoczeni… no właśnie... czym :?:

…pora zatem odpowiedzieć na pytania związane z tytułem relacji - czego się nie spodziewałem:

:arrow: że to tak piękny kraj...
...obfity w aż tyle wartych odwiedzenia miejsc. Przepiękne góry, średniowieczne miasteczka, widokowe trasy, wioski, w których czas zatrzymał się kilkadziesiąt lat temu, urocze monastyry, cuda stworzone przez naturę. W wielu z tych miejsc jeszcze nie byłem, co już sobie obiecałem uczynić (moim zdaniem wybrzeże Rumunii nie jest jednak tak efektowne jak adriatyckie, liguryjskie, egejskie, jońskie, czy tyrreńskie)

:arrow: że tam mieszkają tak wspaniali ludzie
...uśmiechnięci, pomocni, otwarci, gościnni, życzliwi. Podczas mojego 2-tygodniowego pobytu nie spotkałem Rumuna, którego nie charakteryzowałaby, któraś z powyższych cech. I tu uwaga: to dotyczy również Policji! :)

:arrow: że praktycznie nie spotkam Romów w kraju, który jest zamieszkiwany przez nich w największej liczbie. Poza 1 przypadkiem nie spotkałem się z żebractwem i nachalnością – być może miałem szczęście?

:arrow: że na wieść o mojej narodowości zareagują z taką radością.
Lubią nas mimo, że w naszym kraju wciąż panuje jakże błędny stereotyp że Rumun=Rom

:arrow: że zdecydowana większość przedstawicieli młodszego pokolenia (do 40-ki), których spotkałem na swojej drodze mówi po angielsku, niezależnie od statusu i wykonywanej pracy

:arrow: że jest tam aż tyle bocianów – zdecydowanie więcej niż w Polsce – szczególnie w regionie Maramuresz i Bukowina. Co chwilę spotkać można ogromne gniazda, a w środku nawet po 5 sporych osobników i liczne stada na łąkach

:arrow: że będę chciał tam wrócić ponownie...
...nieraz, choć na kilka dni. Jeśli wypali mój plan, niebawem dorzucę jeszcze kilka zdjęć z wyjazdu weekendowego w miejsca, które ominęliśmy, zabrakło czasu, pogody lub prześwitu w Volvo :oczko_usmiech: .

Aaaa… i nie spodziewałem się, że znajdzie się kilka osób, którzy będą tu zaglądać :D

Dziękuje zatem za towarzystwo, komentarze i kłaniam się uniżenie :smo: :papa:

Pozdrawiam,
Michał
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 08.09.2015 21:14

Mikeee napisał(a):

Aaaa… i nie spodziewałem się, że znajdzie się kilka osób, którzy będą tu zaglądać :D

No nie żartuj :roll: . Świetnie napisane i pokazane, z przyjemnością podróżowałam z Tobą.
Dziękuję, że podzieliłeś się wrażeniami.

Zanim zajrzałam do forumowych relacji z Rumunii też się nie spodziewałam, że to taki piękny i ciekawy kraj.

Pozdrawiam
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 08.09.2015 22:12

Na koniec piękna przemowa Ci wyszła o zdjęciach nie wspomnę. :D

Fajnie pokazałeś Rumunię.

Okropnie na mąciłeś w głowach.

Ale bardzo miło spędziłam czas czytając, podglądając Twoją relacje. I zapewne będę jeszcze do niej wracać :D

Oczywiście trzymam kciuki za kolejny udany wyjazd. :!:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 08.09.2015 23:03

Kolejny zarażony :D

Z przyjemnością śledziłem Twoją relację i szczerze - spodziewałem się takiego podsumowania :oczko_usmiech: Sporo ciekawych miejsc udało się Wam odwiedzić podczas tego wyjazdu , sporo jeszcze na Was czeka w tym ciekawym kraju . Powodzenia w realizacji planów życzę i dziękuję za możliwość wędrowania z Wami

Pozdrawiam
Piotr
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 09.09.2015 08:55

Mnie również bardzo podobała się Twoja relacja .Rzeczywiście piękny kraj z życzliwymi ludźmi.
Jeśli się tam wybiorę ,to na pewno skorzystam z Twoich opisów :)
O cmentarzu czytałam dość dawno chyba właśnie u piotraf ,zachwyciłam się nim i postanowione już dawno,że kiedyś chcę zobaczyć to wszystko na własne oczy .pozdrawiam Cię i z chęcią obejrzę jeszcze fotki z weekendowego wypadu.
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 09.09.2015 17:08

Naprawdę kawał wspaniałej roboty z Twoją relacją.
Temat Rumunii przewijał się na forum, a jakoś specjalnie nie porywał.
Po przeczytaniu jestem zachwycony, wpisuję kraj na listę priorytetów i proszę o namiary na maila, na tę nadmorską miejscówkę ... pozdrawiam :D .
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 09.09.2015 21:33

Niesamowite te foty z cmentarza na koniec! Szok, a jaka żyleta jakość

Szacunek
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 11.09.2015 09:51

marze_na napisał(a):
Mikeee napisał(a):

No nie żartuj :roll: . Świetnie napisane i pokazane, z przyjemnością podróżowałam z Tobą.
Dziękuję, że podzieliłeś się wrażeniami.

Zanim zajrzałam do forumowych relacji z Rumunii też się nie spodziewałam, że to taki piękny i ciekawy kraj.

Pozdrawiam

Bardzo dziękuję :) . Fakt Rumunia jest bardzo ciekawa. Nigdy wcześniej bym nie pomyślał. To forum mnie uświadomiło i dało impuls do wyjazdu

21monika napisał(a):Na koniec piękna przemowa Ci wyszła o zdjęciach nie wspomnę. :D

Fajnie pokazałeś Rumunię.

Okropnie na mąciłeś w głowach.

Ale bardzo miło spędziłam czas czytając, podglądając Twoją relacje. I zapewne będę jeszcze do niej wracać :D

Oczywiście trzymam kciuki za kolejny udany wyjazd. :!:

Dzięki. Cała przyjemność po mojej stronie

piotrf napisał(a):Kolejny zarażony :D

Z przyjemnością śledziłem Twoją relację i szczerze - spodziewałem się takiego podsumowania :oczko_usmiech: Sporo ciekawych miejsc udało się Wam odwiedzić podczas tego wyjazdu , sporo jeszcze na Was czeka w tym ciekawym kraju . Powodzenia w realizacji planów życzę i dziękuję za możliwość wędrowania z Wami

Pozdrawiam
Piotr

Bardzo mi miło Piotrze...

...to ja dziękuje za inspiracje :)

andeo napisał(a):Mnie również bardzo podobała się Twoja relacja .Rzeczywiście piękny kraj z życzliwymi ludźmi.
Jeśli się tam wybiorę ,to na pewno skorzystam z Twoich opisów :)
O cmentarzu czytałam dość dawno chyba właśnie u piotraf ,zachwyciłam się nim i postanowione już dawno,że kiedyś chcę zobaczyć to wszystko na własne oczy .pozdrawiam Cię i z chęcią obejrzę jeszcze fotki z weekendowego wypadu.

Fajnie, że zaglądałaś. Jeśli relacja pomoże Ci w spędzeniu fajnego urlopu w Rumunii to tym bardziej mi miło :D

Buber napisał(a):Naprawdę kawał wspaniałej roboty z Twoją relacją.
Temat Rumunii przewijał się na forum, a jakoś specjalnie nie porywał.
Po przeczytaniu jestem zachwycony, wpisuję kraj na listę priorytetów i proszę o namiary na maila, na tę nadmorską miejscówkę ... pozdrawiam :D .

dzięki serdeczne :) . Namiar wysyłam na maila
pozdrawiam

tony montana napisał(a):Niesamowite te foty z cmentarza na koniec! Szok, a jaka żyleta jakość

Szacunek

cieszę się, że Ci się podobają. U Ciebie "bidy z lazurami też ni ma" :D 8)
Tyle, że u mnie lazur na cmentarzu, a u Ciebie w wodzie :lol:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 11.09.2015 13:41

Mikeee napisał(a):Niestety nie znam rumuńskiego, ale znalazłem w sieci kilka tłumaczeń epitafiów nagrobnych. Tłumaczenia są przypadkowe - nie dotyczą zdjęć nagrobków, koło których są zamieszczone.

W Rumuńskich Wyrypach przetłumaczyłem kilka z tych, których fotki zamieściłem w relacji.

Mikeee napisał(a):…pora zatem odpowiedzieć na pytania związane z tytułem relacji - czego się nie spodziewałem:

Cóż mogę odpowiedzieć?... Chyba najlepiej odda to tekst wyliczony w sześciu punktach. 8)

Pozdrawiam, zapraszając do kolejnej wizyty w Rumunii,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rumunia - România

RUMUNIA - tego się nie spodziewałem - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone