Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rumunia ... śladami Drakuli

Niepodległość od Imperium Osmańskiego Rumunia uzyskała 9 maja 1877 roku. Połowa ludności Rumunii zginęła w II wojnie światowej. W Rumunii w 1917 roku wydano najmniejszy na świecie banknot o nominale 10 bani (10 groszy) - ma on 2,75 cm szerokości i 3,8 cm długości. Timisoara było pierwszym europejskim miastem, które wprowadziło konne tramwaje w 1869 roku i elektryczne oświetlenie ulic w 1889 roku.
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 11.07.2017 18:02

Do Rumunii wybieraliśmy się już w 2012 roku, ale nie pojechaliśmy bo.... nie było chętnych i imprezę biuro podróży odwołało :(
Wtedy zamiast do Rumunii pojechaliśmy do ....... Bawarii. Też pięknie, ale przecież to całkiem inne klimaty :D
Tu relacja z tego wydarzenia :oczko_usmiech:
bawaria-dlaczego-nie-t47372.html
A to wcześniej popełnione relacje :oczko_usmiech: :wink:
pierwsza na forum pisana w zasadzie przez krakusa na gorąco z Czarnogóry :lol:
chorwacko-czarnogorskie-relacje-krakusow-t11404.html
Mam nadzieje, że w tym roku będzie jej kontynuacja, we wrześniu wybieramy sie do Czarnogóry :D
Potem były już relacje pisane moją ręką :wink: :smo: te z Chorwacji :D
alpy-i-jadran-moja-wakacyjna-wyprawa-2007-t17742.html
lepiej-pozno-niz-wcale-t46955.html
nuda-czyli-urlop-w-cro-po-raz-czternasty-t49529.html
opisująca wszystkie nasze wakacje w Chorwacji
Te z innych części Europy :roll:
po-balkansku-oczami-krakusow-t42607.html
wegierski-listopadowy-weekend-t47538.html
sycylijska-przygoda-krakusow-t45600.html
krakusy-w-paryzu-t41760.html
wyprawa-na-koniec-europy-t48234.html
fiordy-trolle-norweskie-i-nie-tylko-klimaty-t50990.html
ni-ma-jak-lwow-t50467.html
majowka-2017-osijek-vukovar-eger-t52112.html
i jedyna opisująca krótki urlop nad polskim morzem :D
ucieczka-od-smogu-czyli-marcowa-ustka-t51969.html
Trochę tego było, aż sama jestem zdziwiona 8O
Ale jestem chwalipięta, ale może komuś się przydadzą :roll: :?:

Wracajmy jednak do Rumunii :D Tym razem jest dużo chętnych, już w lutym nie ma wolnych miejsc na ten termin.
I tak 11 czerwca punktualnie o 5.00 wyruszamy z Krakowa w nieznane...
AAA.JPG

W autokarze wszystkie miejsca zajęte, wita nas super ( jak się później okazało) przewodnik Tomek i dwóch :?: 8O kierowców....
No to zaczynamy :hut:
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 11.07.2017 18:06

To zasiadam w tym autokarze :)
dyzio74
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dyzio74 » 11.07.2017 18:15

Pilot i 2 kierowców to i ja się zabieram z Wami.
magos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) magos » 11.07.2017 18:20

Oj i ja jestem zainteresowana. Byłam w Rumunii z 15 lat temu, ale za rok znowu się wybieram. :D
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 11.07.2017 18:31

No to podążam z Wami tymi :roll: śladami, przy okazji może trafię na kilka moich :) śladów.
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 11.07.2017 19:11

ruzica napisał(a):To zasiadam w tym autokarze :)

Zapraszam był dość wygodny, choć nie do końca :o
Nie wiadomo kto :?: zablokował możliwość rozsuwania siedzeń :twisted:
Ale jakoś daliśmy radę :lol:
dyzio74 napisał(a):Pilot i 2 kierowców to i ja się zabieram z Wami.

Masz uprawnienia kierowcy???
Bo za chwilę może się przydasz :oczko_usmiech:
magos napisał(a):Oj i ja jestem zainteresowana. Byłam w Rumunii z 15 lat temu, ale za rok znowu się wybieram. :D

15 lat temu..... jakże musiało być tam pięknie i dziko :D zazdroszczę tych widoków :o
dangol napisał(a):No to podążam z Wami tymi :roll: śladami, przy okazji może trafię na kilka moich :) śladów.

No nie wiem Danusiu, to chyba my podążaliśmy Twoimi śladami :D

Witam wszystkich bardzo serdecznie :hearts:
magos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) magos » 11.07.2017 19:27

Dziko nie, ale turystów było mało, mało pensjonatów, ale ludzie bardzo życzliwi.Bardzo mi sie tam podobało.
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 11.07.2017 20:02

magos napisał(a):Dziko nie, ale turystów było mało, mało pensjonatów, ale ludzie bardzo życzliwi.Bardzo mi sie tam podobało.

W czerwcu turystów też było mało, no może za wyjątkiem zamku w Branie :D
A ludzie są dalej bardzo życzliwi :lol:
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 11.07.2017 20:15

Jeszcze raz witamy wszystkich serdecznie
001.jpg

Wyjeżdżamy z Polski, przez Słowację i Węgry kierujemy się w stronę Rumunii
004.jpg

006.jpg

007.jpg

011.jpg

014.jpg

Jak wcześniej wspomniałam na pokladzie autokaru mamy dwóch kierowców.
Na terenie Węgier, już blisko granicy z Rumunią w kabinie kierowców robi się trochę nerwowo 8O
Okazuje się, że jeden kierowca, dla którego ten wyjazd był pierwszym dniem w pracy, zostawił w domu .......... dowód osobisty 8O Paszportu tez nie posiada przy sobie.
I tak na granicy machamy mu łapkami :papa: , my jedziemy dalej na wycieczkę, a On wraca stopem do Polski .
To była pierwsza i na szczęście ostatnia przykra sytuacja podczas naszej 7-dniowej imprezy :lol:
Ostatnio edytowano 29.08.2017 19:06 przez krakusowa, łącznie edytowano 1 raz
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 11.07.2017 21:24

Nasza pierwsza przygoda z Rumunią była również 15 lat temu , ostatnia w ubiegłym roku . . .
Aniu , bardzo jestem ciekaw Waszych wrażeń i odczuć na temat tego kraju :) oczywiście jadę z Wami

Pozdrawiam
Piotr
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 11.07.2017 22:12

Widzę na mapie przynajmniej 3 punkty pokrywające się z moimi tegorocznymi rumuńskimi planami, więc bardzo chętnie poczytam i pooglądam. :) A dasz radę skończyć relację przed najbliższą sobotą, bo wtedy ruszam?... 8) :oczko_usmiech:
:papa:

P.S. Trzy razy sprawdzę przed wyruszeniem w drogę, czy mamy wszystkie dokumenty... :wink:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 11.07.2017 22:25

Hej, szok, że tyle relacji aż napisałaś (iście)
Na Rumunię piszę się, choć jeszcze nie byłem

:oops:
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 12.07.2017 07:39

krakusowa napisał(a):Okazuje się, że jeden kierowca, dla którego ten wyjazd był pierwszym dniem w pracy, zostawił w domu .......... dowód osobisty 8O Paszportu tez nie posiada przy sobie.
I tak na granicy machamy mu łapkami :papa: , my jedziemy dalej na wycieczkę, a On wraca stopem do Polski .
To była pierwsza i na szczęście ostatnia przykra sytuacja podczas naszej 7-dniowej imprezy :lol:

coś czuję, że to mógł też być jego ostatni dzień w pracy :D
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 12.07.2017 09:46

Siedzieliśmy na początku autokaru więc często słyszeliśmy rozmowy między "głównym" kierowcą a pilotem , z których wynikało, że "nowy" nie za bardzo był zainteresowany tym co do niego mówili obaj panowie (gdzie są postoje , gdzie tankują , o uwagach w prowadzeniu autobusu itd). Na szczęście w Rumunii były krótkie odcinki trasy i jeden kierowca mieścił się w normach czasowych pracy.
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 12.07.2017 09:55

To ja też się gdzieś tam upchnę jak się uda do tego autokaru :papa: A jeśli chodzi o kierowcę to najwyżej męża też wezmę to pomoże (chyba ma jeszcze ważne papiery chociaż już nie jeździ) :wink:
Następna strona

Powrót do Rumunia - România

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies