Woroniec oczywiście bardzo ładny, ale

Bilet na zewnętrzne foto w Worońcu też nabyłam (kilka lat temu opłata wynosiła 6 lei). Z wnętrza mamy kilka nielegalnych fotek bez lampy, tyle że przez potrzebę ukrywania się, wyszły nieostre…
Pudelek napisał(a):od Bogdan Vody jechaliśmy tą samą trasą, łącznie z przełęczą
Voronet mi się średnio spodobał - w sensie nie sama świątynia, ale klimat. ... Za zdjęcia zewnętrzne oczywiście zapłaciłem, w środku zrobiłem z ukrycia. Gdyby ktoś z wycieczki mnie próbował za to ochrzanić, to usłyszałby zdecydowanie niekościelną odpowiedźRozumiem, oczywiście, zakazy używania fleszy, ale całkowitego zakazu uwieczniania na zdjęciach nigdy nie zaakceptuje. Nie ma to nic wspólnego z "miejscem świętym", ponieważ np. we wszystkich prawosławnych świątyniach Mołdawii oraz pozostałych Bukowiny (poza jeszcze jednym, sąsiednim od Voroneza - pewno do niego też zajrzeliście potem
), a także Siedmiogrodu, nikt nie robił problemów. Tu chodzi o rzecz prozaiczną - kasa. Kupujcie pocztówki, przewodniki, kalendarzyki itp.. Kiedyś wprost powiedziała mi to opiekunka cerkwi w Ochrydzie - dostaje opieprz od szefa, gdy ktoś robi w środku zdjęcia, bo wtedy turyści nie kupują pamiątek
dangol napisał(a):W pełni zgadzam się z Pudelkiem.
Woroniec oczywiście bardzo ładny, alewiększe wrażenie wywarły na mnie oglądane wcześniej skromniejsze klasztory, zupełnie nie nastawione na masową turystykę.
Bilet na zewnętrzne foto w Worońcu też nabyłam (kilka lat temu opłata wynosiła 6 lei). Z wnętrza mamy kilka nielegalnych fotek bez lampy, tyle że przez potrzebę ukrywania się, wyszły nieostre…
Pudelek napisał(a): Voronet mi się średnio spodobał ... Tłumy ludzi, dojście do cerkwi ze straganami jak na Krupówkach itp..
Pudelek napisał(a):o, a ja byłem przekonany, że odwiedzicie jeszcze Mănăstirea Humorului, to ledwie kilka kilometrów, a też wpisane na listę UNESCO i znacznie mniej tłoczne!
21monika napisał(a):Ach Aniu jak Wam zazdraszczam tej wyprawy![]()
Jeszcze w lutym spisywałam co gdzie i jaknie stety nie udało Nam się.
krakusowa napisał(a):...Niestety drzewa zasłaniają cerkiew i uniemożliwiają zrobienie dobrego zdjęcia