Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rumunia ... śladami Drakuli

Niepodległość od Imperium Osmańskiego Rumunia uzyskała 9 maja 1877 roku. Połowa ludności Rumunii zginęła w II wojnie światowej. W Rumunii w 1917 roku wydano najmniejszy na świecie banknot o nominale 10 bani (10 groszy) - ma on 2,75 cm szerokości i 3,8 cm długości. Timisoara było pierwszym europejskim miastem, które wprowadziło konne tramwaje w 1869 roku i elektryczne oświetlenie ulic w 1889 roku.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 23.07.2017 13:11

W pełni zgadzam się z Pudelkiem.

Woroniec oczywiście bardzo ładny, ale :idea: większe wrażenie wywarły na mnie oglądane wcześniej skromniejsze klasztory, zupełnie nie nastawione na masową turystykę.

Bilet na zewnętrzne foto w Worońcu też nabyłam (kilka lat temu opłata wynosiła 6 lei). Z wnętrza mamy kilka nielegalnych fotek bez lampy, tyle że przez potrzebę ukrywania się, wyszły nieostre…
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 23.07.2017 16:00

Pudelek napisał(a):od Bogdan Vody jechaliśmy tą samą trasą, łącznie z przełęczą ;)

Voronet mi się średnio spodobał - w sensie nie sama świątynia, ale klimat. ... Za zdjęcia zewnętrzne oczywiście zapłaciłem, w środku zrobiłem z ukrycia. Gdyby ktoś z wycieczki mnie próbował za to ochrzanić, to usłyszałby zdecydowanie niekościelną odpowiedź :D Rozumiem, oczywiście, zakazy używania fleszy, ale całkowitego zakazu uwieczniania na zdjęciach nigdy nie zaakceptuje. Nie ma to nic wspólnego z "miejscem świętym", ponieważ np. we wszystkich prawosławnych świątyniach Mołdawii oraz pozostałych Bukowiny (poza jeszcze jednym, sąsiednim od Voroneza - pewno do niego też zajrzeliście potem ;)), a także Siedmiogrodu, nikt nie robił problemów. Tu chodzi o rzecz prozaiczną - kasa. Kupujcie pocztówki, przewodniki, kalendarzyki itp.. Kiedyś wprost powiedziała mi to opiekunka cerkwi w Ochrydzie - dostaje opieprz od szefa, gdy ktoś robi w środku zdjęcia, bo wtedy turyści nie kupują pamiątek :lol:

dangol napisał(a):W pełni zgadzam się z Pudelkiem.

Woroniec oczywiście bardzo ładny, ale :idea: większe wrażenie wywarły na mnie oglądane wcześniej skromniejsze klasztory, zupełnie nie nastawione na masową turystykę.

Bilet na zewnętrzne foto w Worońcu też nabyłam (kilka lat temu opłata wynosiła 6 lei). Z wnętrza mamy kilka nielegalnych fotek bez lampy, tyle że przez potrzebę ukrywania się, wyszły nieostre…

Ja tez się z Wami zgadzam, wiadomo że chodzi o kasę. :evil:
W dalszej części wycieczki już nie płaciliśmy za robienie zdjęć :lol:
Mimo, że były takie wywieszki przy wejściu.

Najbardziej nas wkurzyło jak w Sighisoarze w kościele na Wzgórzu też nie wolno było robić zdjęć w środku.
Informowały o tym wywieszki i osobiście obsługa kościoła jak wchodzilismy do środka.
Chwilę za nami weszła grupa Niemców, wyciągnęli aparaty i zaczęli robić fotki. :roll:
Nikt im nie zwrócił uwagi. :idea:
W tej sytuacji, my też zaczęliśmy robić zdjęcia, i już nikt nie śmiał zwrócić nam uwagi. :oczko_usmiech:
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 23.07.2017 16:11

Pudelek napisał(a): Voronet mi się średnio spodobał ... Tłumy ludzi, dojście do cerkwi ze straganami jak na Krupówkach itp..

484.jpg

485.jpg

486.jpg

487.jpg

488.jpg

489.jpg

443.jpg

A my podążamy do Suczawy, gdzie najbliższe 2 noce mamy zaplanowany nocleg :D
500 (2).jpg

509.jpg

Suczawa :roll:
512.jpg

i nasz hotel
516.jpg
Ostatnio edytowano 28.09.2017 14:21 przez krakusowa, łącznie edytowano 1 raz
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 23.07.2017 17:11

Suczawa (rum. Suceava ) – miasto w północno-wschodniej Rumunii, położone na terenie historycznej krainy Mołdawii nad rzeką Suczawą. Badania archeologiczne prowadzone na terenie obecnego miasta wykazały, że miejsce to zamieszkiwane było w czasach starożytnych. Najstarsze zapiski historyczne o Suczawie pochodzą jednak dopiero z drugiej połowy XIV wieku. Wtedy to znajdowała się tu znacząca osada warowna, która dzięki korzystnemu położeniu na przecięciu się ważnych szlaków handlowych bardzo szybko stała się główną siedzibą hospodarów Mołdawii. W 1479 roku w czasie wojny polsko-tureckiej Suczawa opowiedziała się po stronie Turcji. Wynikiem tego była decyzja polskiego króla Jana I Olbrachta (1459-1501) o zaatakowaniu miasta. Oblężenie jednak się nie powiodło się, a cała wyprawa zakończyła się totalna klęską oraz wielkimi stratami polskich wojsk w bitwie pod Koźminem, w której Turcy, Tatarzy i Wołosi wybili blisko 5 tysięcy polskiego rycerstwa, zaskoczonego w czasie odwrotu w wąwozie. Klęskę tą na wieki utrwaliło mocno przesadzone powiedzenie "Za króla Olbrachta wyginęła szlachta". W 1566 roku ówczesny hospodar Aleksander Lăpușneanu zdecydował się przenieść stolicę z położonej na północy Suczawy do bliższych Turcji (z którą utrzymywał dobre stosunki) Jas. Nie obniżyło to jednak rangi miasta, które nadal pełniło główną siedzibę hospodarów Mołdawii, a utworzenie prawosławnej metropolii jeszcze bardziej podniosło prestiż ośrodka. Swój największy okres rozkwitu Suczawa przeżywała w drugiej połowie XIV wieku w czasach panowania Stefana III Wielkiego (1433-1504), który w czasie swojego panowania przeobraził Mołdawię w silny organizm państwowy utrzymując niepodległość wbrew interesom i ambicjom Królestwa Węgier, Królestwa Polskiego czy Imperium Osmańskiego dążących do jej podporządkowania. To właśnie za jego panowania zamek w Suczawie otoczony został potężnym podwójnym pierścieniem murów obronnych z licznymi basztami. Tak umocniona twierdza nigdy nie została zdobyta, aczkolwiek samo miasto było wielokrotnie zajmowane m.in. przez Turków czy wojska Jana III Sobieskiego.
info z netu
Ostatnio edytowano 28.09.2017 14:24 przez krakusowa, łącznie edytowano 1 raz
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 23.07.2017 18:21

o, a ja byłem przekonany, że odwiedzicie jeszcze Mănăstirea Humorului, to ledwie kilka kilometrów, a też wpisane na listę UNESCO i znacznie mniej tłoczne!
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 24.07.2017 08:07

Pudelek napisał(a):o, a ja byłem przekonany, że odwiedzicie jeszcze Mănăstirea Humorului, to ledwie kilka kilometrów, a też wpisane na listę UNESCO i znacznie mniej tłoczne!

Niestety nie był w planie wycieczki :x
Jako, że te dwie cerkwie są podobne do siebie ( z tego co przeczytałam i zobaczyłam u Ciebie i w necie) wybrali tę bardziej popularną :D
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 24.07.2017 13:02

trochę dziwna logika wybierać tę, gdzie jest tłoczniej, ale biura podróży czasem mają takie pomysły :P
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 24.07.2017 19:44

wtorek 13.06
Dziś na początek spacer po Suczawie :D
520.jpg
cerkiewka tuz przy hotelu

521.jpg
i z drugiej strony

522.jpg
dom kultury

523.jpg
główny plac w mieście

524.jpg

Pomnik Petru Raresza -hospodara Mołdawii
525.jpg

527.jpg

528.jpg
Ratusz

530.jpg

539.jpg

A to Petru I Musat hospodar mołdawski w latach 1375/1377–1391.
529.jpg

Pomnik Jana Pawła II przed katolickim kościołem pw. Jana Nepomucena
532.jpg

534.jpg

535.jpg

536.jpg
pomnik JPII w środku kościoła

537.jpg
patron kościoła
Ostatnio edytowano 29.09.2017 07:32 przez krakusowa, łącznie edytowano 1 raz
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 24.07.2017 19:57

541.jpg

Ciprian Porumbescu (ur. jako Cyprian Gołęmbiowski 14 października 1853 w Şipotele Sucevei, zm. 6 lipca 1883 w Stupcy) – rumuński kompozytor, dyrygent, skrzypek i pianista pochodzenia polskiego.

Jest jednym z największych rumuńskich kompozytorów żyjących w XIX wieku. Skomponował muzykę Pe-al nostru steag e scris Unire, która została melodią hymnu Albanii „Hymni i Flamurit”. Porumbescu eksperymentował z różnymi formami muzycznymi, ale większość jego dzieł stanowią utwory operetkowe i chóralne.

545.jpg

546.jpg

547.jpg

548.jpg

550.jpg

551.jpg
Ostatnio edytowano 29.09.2017 07:36 przez krakusowa, łącznie edytowano 1 raz
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 25.07.2017 06:46

Ach Aniu jak Wam zazdraszczam tej wyprawy :D
Jeszcze w lutym spisywałam co gdzie i jak :( nie stety nie udało Nam się.
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 25.07.2017 18:36

21monika napisał(a):Ach Aniu jak Wam zazdraszczam tej wyprawy :D
Jeszcze w lutym spisywałam co gdzie i jak :( nie stety nie udało Nam się.

Monika, zobaczysz kiedyś się uda :D

A przed nami Monastyr św. Jana Nowego patrona Bukowiny tzw malowana cerkiew w Suczawie.
To właśnie tutaj spoczywają jego relikwie. Monastyr datuje się na XVI w. Cerkiew nosi wezwanie św. Jerzego i należy do grona świątyń rumuńskich, które zostały wpisane na listę UNESCO już w 1993 roku.
Monastyr jest obecnie odnawiany - tu na zdjęciu wieża z bramą wejściową
552.jpg

561.jpg

563.jpg

Jak widać na zdjęciach freski zewnętrzne nie zachowały się w dobrym stanie. Są to jedynie fragmenty bogatych niegdyś malowideł. Powstały one najprawdopodobniej już w 1534 roku.
559.jpg

Niestety drzewa zasłaniają cerkiew i uniemożliwiają zrobienie dobrego zdjęcia
W 1629 roku do cerkwi dobudowano kaplicę. Została ona również ozdobiona freskami zewnętrznymi. Przedstawiają one sceny z życia patrona monastyru. Tu freski są w znacznie lepszym stanie.
Obecnie w kaplicy jest sklepik z pamiątkami
554.jpg

555.jpg

558.jpg

571.jpg
Ostatnio edytowano 29.09.2017 07:43 przez krakusowa, łącznie edytowano 1 raz
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 25.07.2017 18:52

Wchodzimy do cerkwi, w której najcenniejsze malowidła datowane są na lata 1532-1534. :roll:
579.jpg

573.jpg

574.jpg

575.jpg

576.jpg

578.jpg

Miejsce wystawienia relikwii św. Jana Nowego
572.jpg

Na terenie monastyru jest dużo ludzi modlących się.
Przed cerkwią stają duże zbiorniki z wodą, niektórzy z pielgrzymów obmywają się nią, inni nabierają ja do butelek i zabierają ze sobą.
Obok starej cerkwi wybudowana jest nowa. Jest w niej jasno, zdjęcia lepiej wychodzą :wink:
580.jpg

581.jpg

582.jpg

583.jpg

584.jpg
Ostatnio edytowano 29.09.2017 07:49 przez krakusowa, łącznie edytowano 1 raz
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 25.07.2017 19:03

I jeszcze kilka z monastyru
556.jpg

564.jpg

dom pielgrzyma
566.jpg

567.jpg
zmęczona pątniczka

568.jpg

570.jpg

586.jpg

588.jpg
klasztor

Tu pewnie zawisną dzwony leżące pod kaplicą
591.jpg
Ostatnio edytowano 29.09.2017 07:55 przez krakusowa, łącznie edytowano 1 raz
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 25.07.2017 19:59

Wracamy powoli do hotelu...
592.jpg

593.jpg

594.jpg

595.jpg

Wszechobecne kable :roll:
596.jpg

598.jpg

599.jpg

600.jpg

601.jpg

602.jpg

603.jpg

604.jpg

606.jpg
Ostatnio edytowano 29.09.2017 08:02 przez krakusowa, łącznie edytowano 1 raz
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 26.07.2017 00:12

krakusowa napisał(a):...Niestety drzewa zasłaniają cerkiew i uniemożliwiają zrobienie dobrego zdjęcia

Ania, zdjęcie z drzewem nie jest złe.
Pozwala określić plany, odległosci.
Poza tym jest ekologiczne :lol: i udowadnia, że nie przynajmniej tutaj nie było "wyluzowanego" ministra od ochrony środowiska. :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rumunia - România

Rumunia ... śladami Drakuli - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies