Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rumunia ... śladami Drakuli

Niepodległość od Imperium Osmańskiego Rumunia uzyskała 9 maja 1877 roku. Połowa ludności Rumunii zginęła w II wojnie światowej. W Rumunii w 1917 roku wydano najmniejszy na świecie banknot o nominale 10 bani (10 groszy) - ma on 2,75 cm szerokości i 3,8 cm długości. Timisoara było pierwszym europejskim miastem, które wprowadziło konne tramwaje w 1869 roku i elektryczne oświetlenie ulic w 1889 roku.
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 19.07.2017 19:41

Wchodzimy do cerkwi, w której jest dość ciemno, pan od kluczy nie pozwala robić zdjęć. Nawet bez lampy :(
Kilka z ukrycia udało mi się jednak zrobić :oops:
351.jpg

360.jpg

356.jpg
Pan od kluczy

355.jpg
Ostatnio edytowano 28.09.2017 09:31 przez krakusowa, łącznie edytowano 1 raz
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 19.07.2017 19:53

We wsi trafiamy na targ.
Mamy chwilę luzu idziemy więc zobaczyć co można kupi :roll:
338.jpg

339.jpg

340.jpg

362.jpg

364.jpg

365.jpg

366.jpg

367.jpg

368.jpg

370.jpg

Wszystko odbywa si pod czujnym okiem policji
371.jpg

My kupiliśmy czereśnie ( pyszne i bez robaków chyba) w przeliczeniu niecałe 8zł/1 kg
To budynek szkoły, widać ,że kochają tu flagę Rumunii
372.jpg
Ostatnio edytowano 28.09.2017 09:50 przez krakusowa, łącznie edytowano 1 raz
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 19.07.2017 23:13

Kilka razy w Rumunii zwróciłem uwagę na to jak traktuje się symbole państwowości - są szanowane , ale nigdy nie widziałem żeby były nadużywane albo używane bezzasadnie . Kilka razy uczestniczyliśmy w świętach państwowych , w Braszowie mimo woli chwilę uczestniczyliśmy też w rozpoczęciu roku szkolnego , setki pięknych bukietów kwiatów i prezentów dla nauczycieli :idea: ( może to jest metoda :?: :wink: )

Targ w małym miasteczku ( nie pamiętam jego nazwy :oops: ) zatrzymał nas na pół dnia :oczko_usmiech: - przypomniała mi się tam piosenka "Kolorowe jarmarki i tylko rozsądek zatrzymał mnie przed zakupem kolorowego , drewnianego kogutka na kółkach machającego skrzydełkami podczas toczenia . . . :mrgreen:

Pozdrawiam
Piotr
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 20.07.2017 18:57

piotrf napisał(a):Kilka razy w Rumunii zwróciłem uwagę na to jak traktuje się symbole państwowości - są szanowane , ale nigdy nie widziałem żeby były nadużywane albo używane bezzasadnie .

Tylko pozazdrościć :lol: Rumunom oczywiście
piotrf napisał(a):Kilka razy uczestniczyliśmy w świętach państwowych , w Braszowie mimo woli chwilę uczestniczyliśmy też w rozpoczęciu roku szkolnego , setki pięknych bukietów kwiatów i prezentów dla nauczycieli :idea: ( może to jest metoda :?: :wink: )
lepiej na zimne dmuchać :wink:
piotrf napisał(a): Targ w małym miasteczku ( nie pamiętam jego nazwy :oops: ) zatrzymał nas na pół dnia :oczko_usmiech: - przypomniała mi się tam piosenka "Kolorowe jarmarki i tylko rozsądek zatrzymał mnie przed zakupem kolorowego , drewnianego kogutka na kółkach machającego skrzydełkami podczas toczenia . . . :mrgreen:

Trafilismy na końcówkę targu, handel prowadziły niedobitki.
Może to i dobrze, bo też kupiłabym kogutka na kółkach :oczko_usmiech:

Jak wracaliśmy w strone autokaru, akurat pakowali się z tymi serami.
Obok stało jakieś osobowe zdezelowane auto, otwarty bagażnik wyłożony kocem i tam ładowali te sery :? 8O
A gdzie HACCP :?:
Wtajemniczeni wiedzą o co pytam :idea:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 20.07.2017 23:21

Aniu , podczas naszych wizyt w Rumunii od 2002 roku jedliśmy różne wspaniałości rumuńskiej kuchni , w różnych miejscach , ale nigdy ani przez moment nie pomyślałem o certyfikacji IFS , BRC , HACCP . . . :lol: , widziałem jak przygotowywane są : moja jagnięcina i sos pomidorowo-paprykowy z ziołami i galuste , a moim NR 1 jest świeży ( na moich oczach wywinięty z "sernego worka" ) centymetrowej grubości plaster białego sera polany świeżym , wiosennym miodem na półrazowym , prawie czerstwym , domowym chlebie . . . ożeszszszszszszsz , zgłodniałem :D

Pozdrawiam
Piotr
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 21.07.2017 13:07

piotrf napisał(a):Aniu , podczas naszych wizyt w Rumunii od 2002 roku jedliśmy różne wspaniałości rumuńskiej kuchni , w różnych miejscach , ale nigdy ani przez moment nie pomyślałem o certyfikacji IFS , BRC , HACCP . . . :lol: , widziałem jak przygotowywane są : moja jagnięcina i sos pomidorowo-paprykowy z ziołami i galuste , a moim NR 1 jest świeży ( na moich oczach wywinięty z "sernego worka" ) centymetrowej grubości plaster białego sera polany świeżym , wiosennym miodem na półrazowym , prawie czerstwym , domowym chlebie . . . ożeszszszszszszsz , zgłodniałem :D

Piotrze pytając o HACCP, oczywiście żartowałam , fakt mogłam na końcu dać emotkę :wink:
Jeżdżąc tu i tam też nie myślę o certyfikatach.....
Dość ich mam w pracy :twisted:
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 21.07.2017 13:19

krakusowa napisał(a):... pan od kluczy nie pozwala robić zdjęć. Nawet bez lampy :(

Uwielbiam zakazy "no foto"
Wyzwalają tyle kreatywności :oczko_usmiech: :papa:
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 21.07.2017 17:09

krutom napisał(a):
krakusowa napisał(a):... pan od kluczy nie pozwala robić zdjęć. Nawet bez lampy :(

Uwielbiam zakazy "no foto"
Wyzwalają tyle kreatywności :oczko_usmiech: :papa:

W niektórych obiektach ( najczęściej w cerkwiach prawosławnych) są specjalni "pilnowacze".
Latają wsród zwiedzających i nawet "kreatywność" nie pozwoli Ci zrobić zdjęcia. :evil:
Przerabialiśmy to w cerkwiach w Bułgarii :?
Janusz od kilku lat obiecuje, że sobie kupi okulary detektywistyczne do robienia zdjęć :lool:
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 21.07.2017 17:17

Ruszamy dalej :D
Na początek przejedziemy z Maramureszu do Bukowiny przez położoną w Karpatach Wschodnich przełęcz
Tihuta.
377.jpg

383.jpg

384.jpg

385.jpg

387.jpg

388.jpg

389.jpg

393.jpg

394.jpg

395.jpg
Ostatnio edytowano 28.09.2017 09:59 przez krakusowa, łącznie edytowano 1 raz
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 21.07.2017 17:47

Po drodze mijamy dziwny budynek 8O
397.jpg
oczywiście chodzi o ten na szczycie

To hotel „Zamek Drakula” https://www.booking.com/hotel/ro/castel-dracula.pl.html
Podobno hotel został urządzony w budynku dawnego więzienia.
A skąd nazwa? Za sprawą niejakiego Brama Stokera irlandzkiego pisarza.
Stał się on słynny dzięki powieści "Dracula" wydanej w 1897r, w której stworzył legendę hrabiego-wampira o imieniu Drakula.
Zamek Drakuli umieścił na przełęczy Borgo (to węgierska nazwa przełęczy Tihuţa).
Na podstawie tej książki powstały wszystkie inne utwory literackie i filmy o tej postaci, która stała się jednym z bardziej znanych motywów literackich i kinowych oraz utrwalonym w kulturze popularnej wizerunkiem wampira.
Niedaleko zamku :roll:
399.jpg

400.jpg

Może dla równowagi :idea: by wygonić okoliczne wampiry :?: :?: :?:
Ostatnio edytowano 28.09.2017 09:53 przez krakusowa, łącznie edytowano 1 raz
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 21.07.2017 18:24

404.jpg

406.jpg

407.jpg

408.jpg

409.jpg

410.jpg

416.jpg

Ten mały domek to obudowa studni, bardzo częsta w gospodarstwach Bukowiny
417.jpg
Ostatnio edytowano 28.09.2017 10:19 przez krakusowa, łącznie edytowano 1 raz
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 23.07.2017 09:59

Jestesmy we wsi VORONEŢ, ( Woroniec)
To niewielka wieś znana jest z najsłynniejszego w Bukowinie malowanego klasztoru obronnego :roll:
483.jpg

Cerkiew w Worońcu pod wezwaniem św. Jerzegojest wpisana na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO
Została ufundowana przez Stefana Wielkiego w 1488 roku. Jej budowa trwała zaledwie 111 dni.
od 1990 roku do klasztoru wróciły mniszki
444.jpg

447.jpg

W krótkich gatkach się nie wejdzie :oczko_usmiech:
449.jpg

470.jpg
brama wejściowa widziana od strony dziedzińca

478.jpg

Na terenie całego monastyru nie wolno bezpłatnie fotografować :evil: i chodzi taki jeden i pilnuje :twisted:
Przyjemność użycia aparatu kosztuje 10 lei :mrgreen:
Malowidła zewnętrzne są dość dobrze zachowane za wyjątkiem ściany północnej
471.jpg

472.jpg
Ostatnio edytowano 28.09.2017 13:35 przez krakusowa, łącznie edytowano 1 raz
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 23.07.2017 10:17

Najsłynniejsze malowidło ozdabia ścianę zachodnią. Jest to Sąd Ostateczny.
Na tronie siedzi Duch święty, pod nim Jezus Chrystus u którego stóp wypływa rzeka piekielna, do której strącani są grzesznicy.
459.jpg

460.jpg

461.jpg

462.jpg

463.jpg

grupa potępionych Żydzi, Saraceni i .......Polacy 8O
465.jpg

468.jpg

467.jpg

a tu grupa zbawionych
466.jpg

Cerkiew, z uwagi na piękne freski czasem zwana jest Kaplicą Sykstyńską Wschodu :roll:
Ostatnio edytowano 28.09.2017 13:52 przez krakusowa, łącznie edytowano 1 raz
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 23.07.2017 10:38

Na ścianie południowej widzimy sceny z życia świętego Mikołaja i świętego Jana Nowego z Suczawy. Po lewej stronie od drzwi stoją obok siebie pustelnik Daniel i Grzegorz Roșca - metropolita mołdawski, który w 1547 roku ufundował polichromię i dobudowanie przedsionka, w którym został później pochowany. Dalej na lewo widać jak patron świątyni - święty Jerzy - zabija smoka
451.jpg

450.jpg

455.jpg

446.jpg

448.jpg

456.jpg

457.jpg

Wewnątrz nawet za leje nie wolno robić zdjęć :twisted:
Byłam jednak bliska popełnienia wykroczenia, ale wtrąciła się pani z naszej grupy ( dość niesympatyczna jak sie póżniej okazało ) i mnie skarciła 8O
Byłam tak zszokowana, że schowałam aparat do kieszeni :(
Fotki znalezione w necie
Voronet-inside-monastery-w.jpg

Powiększ (rzeczywiste wymiary: 1027 x 19)stock-photo-voronet-october-the-most-famous-and-stunning-of-the-painted-monasteries-in-romania-is-voronet-167087030.jpg

images.jpg

Jeszcze ostatni rzut oka na cerkiew
482.jpg

I kończymy nasz pobyt w klasztorze :lol:
Ostatnio edytowano 28.09.2017 14:05 przez krakusowa, łącznie edytowano 1 raz
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 23.07.2017 12:45

od Bogdan Vody jechaliśmy tą samą trasą, łącznie z przełęczą ;)

Voronet mi się średnio spodobał - w sensie nie sama świątynia, ale klimat. Tłumy ludzi, dojście do cerkwi ze straganami jak na Krupówkach itp.. Za zdjęcia zewnętrzne oczywiście zapłaciłem, w środku zrobiłem z ukrycia. Gdyby ktoś z wycieczki mnie próbował za to ochrzanić, to usłyszałby zdecydowanie niekościelną odpowiedź :D Rozumiem, oczywiście, zakazy używania fleszy, ale całkowitego zakazu uwieczniania na zdjęciach nigdy nie zaakceptuje. Nie ma to nic wspólnego z "miejscem świętym", ponieważ np. we wszystkich prawosławnych świątyniach Mołdawii oraz pozostałych Bukowiny (poza jeszcze jednym, sąsiednim od Voroneza - pewno do niego też zajrzeliście potem ;)), a także Siedmiogrodu, nikt nie robił problemów. Tu chodzi o rzecz prozaiczną - kasa. Kupujcie pocztówki, przewodniki, kalendarzyki itp.. Kiedyś wprost powiedziała mi to opiekunka cerkwi w Ochrydzie - dostaje opieprz od szefa, gdy ktoś robi w środku zdjęcia, bo wtedy turyści nie kupują pamiątek :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rumunia - România

Rumunia ... śladami Drakuli - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies