21monika napisał(a):Aniu miałaś rację jest coraz bardziej klimatycznie
Kusisz i kusisz czas poważniej wziąć się za planowanie przyszłorocznych wakacji
Monika, planuj i jedź.... Bo warto
Pudelek napisał(a):Mikromir napisał(a):Pudelek napisał(a):ten kościół katolicki to chyba jest używany głównie przez Węgrów
Tam chyba rzeczywiście jest prawie regułą, że Węgier to katolik, potomek Sasów to protestant, a Rumun prawosławny. Stąd msze św. w kościołach katolickich najczęściej są po węgiersku, dużo rzadziej po rumuńsku. Takie przynajmniej odniosłam wrażenie po pobycie w Transylwanii.
bywają wyjątki, ponieważ część Węgrów to także ewangelicy (głównie kalwini), choć jest ich oczywiście mniej niż katolików. Raz w kościele obronnym pod Sybinem trafiłem na węgierską liturgię ewangelicką.
kw napisał(a):Pudelek napisał(a):Mikromir napisał(a):Pudelek napisał(a):ten kościół katolicki to chyba jest używany głównie przez Węgrów
Tam chyba rzeczywiście jest prawie regułą, że Węgier to katolik, potomek Sasów to protestant, a Rumun prawosławny. Stąd msze św. w kościołach katolickich najczęściej są po węgiersku, dużo rzadziej po rumuńsku. Takie przynajmniej odniosłam wrażenie po pobycie w Transylwanii.
bywają wyjątki, ponieważ część Węgrów to także ewangelicy (głównie kalwini), choć jest ich oczywiście mniej niż katolików. Raz w kościele obronnym pod Sybinem trafiłem na węgierską liturgię ewangelicką.
No i Unitarianie, których w Siedmiogrodzie jest około 80 tysięcy.
Wyznawcy to z pochodzenia Węgrzy.
Siedmiogród to drugie co do wielkości skupisko Unitarian na świecie.