Niepodległość od Imperium Osmańskiego Rumunia uzyskała 9 maja 1877 roku. Połowa ludności Rumunii zginęła w II wojnie światowej. W Rumunii w 1917 roku wydano najmniejszy na świecie banknot o nominale 10 bani (10 groszy) - ma on 2,75 cm szerokości i 3,8 cm długości. Timisoara było pierwszym europejskim miastem, które wprowadziło konne tramwaje w 1869 roku i elektryczne oświetlenie ulic w 1889 roku.
Bingo! Wczoraj było tam święto liliowców. Na nowej części arboretum nasadzili ponad 2000 odmian i mają teraz narodową kolekcję, jedną z większych na świecie. Z bandą maniaków byliśmy tam w ten weekend.
Do tej pory Wojsławice odwiedzałam tylko czasem majową porą, dobrze wiedzieć o tych liliowcach . W tym roku raczej mi się już nie uda, bo weekendowo-wakacyjne plany na najbliższe dwa miesiące dość napięte, ale może w przyszłym? A na razie chętnie pooglądam u Ciebie
Franz napisał(a):Z przyjemnością odwiedziłem ponownie te okolice.
Wojtku, Twój cytat doskonale pasuje jako tytuł dalszego ciągu. W tym roku też byliśmy ponownie w Rumunii. Bukareszt, Transylwania, delta Dunaju, wybrzeże. Zdjęcia są na stronie: http://www.metal.agh.edu.pl/~wilk/Rumunia14/ Kilka przykładowych poniżej: Bukareszt
Sybin:
Sighisoara:
Brasov:
Peles:
Delta:
Babadag:
Konstanca:
Dużo więcej zdjęć jest na podanej stronie. Pozdrawiam, Krzysztof