napisał(a) Aglaia » 21.11.2011 14:14
Cześć plessant! Fajnie, że zawitałeś i tutaj. Trasa, którą "zrobiliśmy" zajęła nam dwa tygodnie (wyjazd z Wawy w piątek popołudniu, powrót w sobotę wieczorem). Jeśli jesteś z Pszczyny (tak jak masz w profilu) oszczędzasz +/- 1 dzień w stosunku do tego co Ci z Mazowsza.
Odpowiadając na Twoje pytania:
1/ Pieniądze
korzystaliśmy z bankomatów - są wszędzie więc nie ma problemu z podjęciem gotówki.
2/ Noclegi
część noclegów mieliśmy zarezerwowanych (w takich sytuacjach zazwyczaj korzystam z serwisu
www.booking.com). Ceny - wiadomo - zależą do standardu - my staraliśmy się żeby za dwie osoby ze śniadaniem nie płacić więcej niż ok. 40 euro. W tej cenie był zazwyczaj całkiem przyzwoity pokój z łazienką i śniadanie (raczej nie szwedzki stół ale tzw. "talerzyk" albo wybór z karty).
jeśli chodzi o rezerwacje - jeśli jedziecie we wrześniu to moim zdaniem absolutnie nie ma takiej potrzeby - hotele/pensjonaty, w których spaliśmy były prawie puste. Nie wiem jak jest w szczycie sezonu.
3/ Ceny
moim zdaniem Rumunia jest krajem dość tanim (może poza benzyną, której cena jest podobna do tej w PL, a przynjamniej w czasie tych wakacji taka była).
wejścia do obiektów turystycznych to +/- 2 - 10 lei/osoba (wyjątkiem jest zamek Peles - o tym pisałam w relacji) + zazwyczaj taxa foto (6-10/lei; Peles, znów jest wyjątkiem).
noclegi -napisałam już wyżej.
jedzenie - obiad w restauracji dla dwóch osób - 60 - 100 lei (w zależności od tego co i gdzie się je

). Najdrożej było w Sibiu i Brasovie. Najtaniej na Bukowinie i w Maramures.