Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rumunia moją drogą

Niepodległość od Imperium Osmańskiego Rumunia uzyskała 9 maja 1877 roku. Połowa ludności Rumunii zginęła w II wojnie światowej. W Rumunii w 1917 roku wydano najmniejszy na świecie banknot o nominale 10 bani (10 groszy) - ma on 2,75 cm szerokości i 3,8 cm długości. Timisoara było pierwszym europejskim miastem, które wprowadziło konne tramwaje w 1869 roku i elektryczne oświetlenie ulic w 1889 roku.
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 04.11.2011 08:55

Fotosuplement cz. VIII - Sighisoara

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.11.2011 08:57

Aglaia napisał(a):Sighisoara

Mogę tylko powzdychać. My ją zwiedzaliśmy pod parasolem.

Pozdrawiam,
Wojtek
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 07.11.2011 10:49

Fotosuplement cz. IX - Transalpina

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 07.11.2011 10:52

Bardzo ładne zdjęcia.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.11.2011 12:02

Aglaia napisał(a):Transalpina

Do tej pory miałem z niej wspomnienia na granicy horroru. :twisted:
Ale kilka dni temu to się zmieniło i tak jak Wy - mogłem się nacieszyć trasą i okolicą. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 07.11.2011 13:01

Franz napisał(a):
Aglaia napisał(a):Transalpina

Do tej pory miałem z niej wspomnienia na granicy horroru. :twisted:
Ale kilka dni temu to się zmieniło i tak jak Wy - mogłem się nacieszyć trasą i okolicą. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek

Przeczytałam u Danusi, że postanowiłeś spróbować transalpiny jeszcze raz. Fajnie, że tym razem bez horroru. Przejechałeś całą?

darek1 napisał(a):Bardzo ładne zdjęcia.

To w dużej mierze zasługa fotografowanych obiektów. Niestety pogoda słaba do zdjęć była bo przy błękitynym niebie mogłoby być jeszcze ładniej.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.11.2011 13:14

Aglaia napisał(a):Przeczytałam u Danusi, że postanowiłeś spróbować transalpiny jeszcze raz. Fajnie, że tym razem bez horroru. Przejechałeś całą?

Tak. W zeszłym roku z południa na północ, tym razem w kierunku przeciwnym. Ona nadal nie jest oddana do użytku i wciąż są prowadzone roboty drogowe, m.in. leją kolejną warstwę asfaltu. Ale daje się spokojnie przejechać. Tyle tylko, że zwykle o tej porze roku, to już powinna być zasypana śniegiem.

Wrzucę kilka fotek do Rumuńskich Wyryp zaraz po opuszczeniu Sibiu.

Pozdrawiam,
Wojtek
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 08.11.2011 09:09

Fotosuplement - cz. X - Horezu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i to już jest absolutny koniec - duże zdjęcia z pozostałych miejsc już pokazałam w relacji. Jeszcze raz dziękuję wszystkim za uwagę i miłe słowa.

No i zapraszam na mazowiecką wieś to i krowa i konik i i kurki i stogi siana się znajdą.

Żeby nie być gołosłownym to na jesiennym spacerze udało się spotkać krowę (tę akurat mam za płotem):

Obrazek

i konika:

Obrazek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 08.11.2011 09:12

Aglaia napisał(a):Jeszcze raz dziękuję wszystkim za uwagę i miłe słowa.

A ja jeszcze raz dziękuję za możliwość podróżowania z Wami. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 08.11.2011 11:00

Piękny jest monastyr Horezu... wspaniale też odnowiony. Faktycznie jedna z rumuńskich perełek.

Dziękuję raz jeszcze za relację i za suplement foto.

Aglaia napisał(a):Żeby nie być gołosłownym...

...to czas już pomyśleć też o obiecanej relacji z innych odwiedzonych przez Was rejonów Europy :cool:

Pozdrawiam
plessant
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) plessant » 21.11.2011 14:02

Dopiero teraz tu dotarłem dzięki Franzowi. Przeczytałem relację jednym tchem i bardzo wam zazdroszczę. Rumunia chodzi za mną już od 2 lat. Mam nawet zrobioną rozpiskę co zobaczyć. Dużo miejsc pokrywa się z waszymi, ale po przeczytaniu twojej relacji trzeba będzie niektóre miejsca dołożyć, poszerzyć. Powiedzcie też jak wygląda tam z wymianą pieniędzy, bankomatami, czy trudno znaleźć nocleg. Jak kształtują się ceny.
Do Rumunii mam wielki sentyment. Byłem tam 2 razy na przełomie lat 70 i 80. Niestety oprócz widoków przez szybę samochodu i rumuńskiego wybrzeża niewiele pamiętam, dlatego mam zamiar to zmienić. Cóż zawsze urlop jest za krótki, a tydzień czy 10 dni to zamało. Może 2012 będzie lepszy :D
Pozdrawiam i liczę na jakąś odpowiedź :papa:
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 21.11.2011 14:14

Cześć plessant! Fajnie, że zawitałeś i tutaj. Trasa, którą "zrobiliśmy" zajęła nam dwa tygodnie (wyjazd z Wawy w piątek popołudniu, powrót w sobotę wieczorem). Jeśli jesteś z Pszczyny (tak jak masz w profilu) oszczędzasz +/- 1 dzień w stosunku do tego co Ci z Mazowsza.

Odpowiadając na Twoje pytania:

1/ Pieniądze

korzystaliśmy z bankomatów - są wszędzie więc nie ma problemu z podjęciem gotówki.

2/ Noclegi

część noclegów mieliśmy zarezerwowanych (w takich sytuacjach zazwyczaj korzystam z serwisu www.booking.com). Ceny - wiadomo - zależą do standardu - my staraliśmy się żeby za dwie osoby ze śniadaniem nie płacić więcej niż ok. 40 euro. W tej cenie był zazwyczaj całkiem przyzwoity pokój z łazienką i śniadanie (raczej nie szwedzki stół ale tzw. "talerzyk" albo wybór z karty).

jeśli chodzi o rezerwacje - jeśli jedziecie we wrześniu to moim zdaniem absolutnie nie ma takiej potrzeby - hotele/pensjonaty, w których spaliśmy były prawie puste. Nie wiem jak jest w szczycie sezonu.

3/ Ceny

moim zdaniem Rumunia jest krajem dość tanim (może poza benzyną, której cena jest podobna do tej w PL, a przynjamniej w czasie tych wakacji taka była).

wejścia do obiektów turystycznych to +/- 2 - 10 lei/osoba (wyjątkiem jest zamek Peles - o tym pisałam w relacji) + zazwyczaj taxa foto (6-10/lei; Peles, znów jest wyjątkiem).

noclegi -napisałam już wyżej.

jedzenie - obiad w restauracji dla dwóch osób - 60 - 100 lei (w zależności od tego co i gdzie się je :wink: ). Najdrożej było w Sibiu i Brasovie. Najtaniej na Bukowinie i w Maramures.
plessant
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) plessant » 21.11.2011 15:00

Bardzo dziękuję za pomoc. I tak jeszcze raz będę czytał waszą relację. Tym razem z mapą, ołowkiem i kartką.
Pozdrawiam serdecznie.
krzyswerm
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzyswerm » 24.12.2011 23:35

Witam,
dziękuję za wspaniałą relację, przeczytałem ją "od strzału".
Niestety dzisiaj (pomimo wigilii) pracuję.
Planuję w najbliższe wakacje 3 tygodniową podróż trasą Rumunia - Bułgaria- Istambuł.
Początkowo Rumunia miała być tylko tranzytem, ale chyba poświęcę jej więcej czasu, Twoja relacja jest mi bardzo pomocna, już układam sobie trasę.
Pozdrawiam i życzę zdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia.
tomb
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomb » 31.07.2012 12:27

Aglaia napisał(a):Ceny - wiadomo - zależą do standardu - my staraliśmy się żeby za dwie osoby ze śniadaniem nie płacić więcej niż ok. 40 euro. W tej cenie był zazwyczaj całkiem przyzwoity pokój z łazienką i śniadanie (raczej nie szwedzki stół ale tzw. "talerzyk" albo wybór z karty).

jeśli chodzi o rezerwacje - jeśli jedziecie we wrześniu to moim zdaniem absolutnie nie ma takiej potrzeby - hotele/pensjonaty, w których spaliśmy były prawie puste. Nie wiem jak jest w szczycie sezonu.

jedzenie - obiad w restauracji dla dwóch osób - 60 - 100 lei (w zależności od tego co i gdzie się je :wink: ). Najdrożej było w Sibiu i Brasovie. Najtaniej na Bukowinie i w Maramures.

Zdrowo przepłaciliście albo nocowaliście w ***** hotelach i jedliście w takich samych restauracjach.
Ja zapłaciłem maksymalną cenę za duży i czysty pokój dwuosobowy z klimą w *** hotelu 100 lei = 100 zł. Śniadanie płatne osobno ok. 20 za 2 osoby. Obiady 30 - 40, max. 50.
Nie ma najmniejszej potrzeby rezerwacji, niezależnie od sezonu. Problem może być tylko w piątek i sobotę w popularnych nadmorskich lub górskich kurortach.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rumunia - România