c.d.
Klasztor świętego Nauma (jeden z piękniejszych klasztorów średniowiecznych)
Klasztor "St. Naum " jest zbudowany na wysokim klifie jeziora ohrydzkiego.
Kościół w swojej pierwotnej formie był niemal identyczny jak kościół "St Panteleimon" w Ohrid.
Około X-XIII wieku klasztor został całkowicie zburzony, - odbudowany w wieku XVI
Na dzień dobry pielgrzymów witają wszędobylskie pawie
Pawie spacerują po całym kompleksie klasztornym
Obecny kościół ma kształt krzyża wpisanego w kwadrat z kopułą osadzoną na czterech filarach.
Grób Nauma jest oddzielny budynek z szerokim i niskim kopuły.
Świętemu Naumowi przypisuje się dużo cudów, uzdrowień.
Pierwszym z cudów jaki święty uczynił było to:
Pewnego razu Czesiek uprawiał rolę parą wołów, z lasu wybiegł niedzwiedź i zabił jednego wołu.
Czesio poszedł do św. Nauma i opowiedział mu o wszystkim.
Święty odpowiedział Czesiowi iż ma powierzyć się w modlitwie Chrystusowi, i wrócić do swojej pracy.
Po powrocie do domu, Czesio przeląkł się ogromnie bo obok wozu z pozostałym zaprzęgniętym wołem, stoi niedźwiedź.
No ale, co miał robić, zaorał swoje pole zaprzęgając do wozu wraz z wołem niedźwiedzia...
Duchowny, zezwala nam na foty wewnątrz.
z czego gorliwie korzystam
Przepiękny ikonostas powstały w 1711 roku.
Pod poniższym freskiem znajduje się grób świętego.
Ponoć przystawiając uch do jego grobu słychać bicie serca świętego.
Ja niestety nie słyszałem...
Klasztor "St. Nahum " jest odwiedzany licznie przez chorych
Miejsce to uważane jest, jak i same relikwie świętego jako miejsce cudownych uzdrowień.
cdb.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Nie ponoszę winy za obrażenia psychiczne, jakie możesz odnieść w tym temacie, ponadto zastrzegam sobie prawo do zmiany poglądów bez podania przyczyny!