Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rumunia-Macedonia-Albania-Czarnogóra 2012

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
armar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) armar » 10.11.2012 21:59

W uzupełnieniu relacji z Ulcinj , skoro nie dotarłaś to fotki z Wielkiej Plaży a właściwie z samego jej końca przy ujściu rzeki Bojana z wyspy Ada :D

Tłoku nie było , śmieci też zero ,
Obrazek
Obrazek

Widok w stronę plaży nudystów
Obrazek

Ujście rzeki Bojana do morza , na cypelku jak na Bolu , z jednej strony fale z drugiej spokojna woda
Obrazek

Dla mnie spory minus na tych plażach to to że żeby dojść do głębokości sięgających mojej szyji ( a do zbyt wysokich nie należę ) to trzeba iść tak ze 200m w morze .
krasiu666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krasiu666 » 10.11.2012 22:57

Bardzo ciekawa relacja super zdjęcia. Pozdrawiam
anazaw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anazaw » 10.11.2012 23:14

[quote="armar"]W uzupełnieniu relacji z Ulcinj , skoro nie dotarłaś to fotki z Wielkiej Plaży a właściwie z samego jej końca przy ujściu rzeki Bojana z wyspy Ada :D
Fakt, czysto :D Kawał plaży!Dzięki!
anazaw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anazaw » 10.11.2012 23:58

te kiero napisał(a):
darek1 napisał(a):Ciekawy jestem ile km przejechaliście tam i z powrotem. Jaką trasą wybraliście poczynając start od Warszawy i powrót z Czarnogóry. Co prawda można to z grubsza odczytać z relacji ale wolałbym abyście podali bardziej szczegółowo tak abym mógł prześledzić na mapie. Pozdrawiam

popieram :!: , anazaw proszę o powyższe :roll: , czekam z niecierpliwością, chętnie postudiuję :lol:

Proszę bardzo:
Z Warszawy do Debreczyna przez Barwinek,Koszyce i Miszkolc.Tam spanie i rano przez Oradeę (pierwsze przygraniczne rumuńskie miasto) do Klużu i dalej Sybin. Nocleg. Dalej Medias, Biertan, Sighisoara i Brasov. Nocleg. Następnie Bran i Curtea de Arges, wjazd na transfogaraską trasę i jezioro Vidraru i spanko. Trasa transfogaraska i dalej do Bukaresztu. Następnego dnia tranzyt przez Bułgarię ( w tym Sofię) do Ohrydy w Macedonii. Kilka noclegów;) Potem do Gjirokaster w Albanii górską drogą przez Pogradec, Korczę, Leskovik, Permet.
Kolejny dzień dojazd do Sarandy. Jeździliśmy potem wzdłuż wybrzeża w kierunki Vlore i z powrotem ostatecznie zostając w Sarandzie skąd zrobiliśmy wypad do Butrint. Dalej przez Tepelenę i Fier do Beratu. Potem wróciliśmy nad morze do Himare , dalej Durres, (po drodze mozna dodać Tiranę i Szkoder) i przez przejście Muriqan do Czarnogóry, do Utjehy. Stamtąd wypady do Baru, Ulcinj, Cetinje i Budvy Następnie Zatoka Kotorska (tam warto pobyć!) i Perast. Potem do Dubrownika i przez Zagrzeb i Budapeszt do Warszawy. Ale można też wracać przez Serbię (tak jechaliśmy rok temu i było pięknie, dokleję to do tej relacji). Trzasnęliśmy z 6 tysięcy jak nic :D
mwxx
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mwxx » 11.11.2012 14:18

słuszna trasa :)
jechałem podobnie tylko w odwrotnym kierunku,właśnie przez Serbię, BiH, Cro i Montenegro,
a z Albanii odbiłem w dół na Grecje i przez Thessaloniki wjechałem do Bułgarii, było ok. 4500 km

powiedz anazaw gdzie przekraczałeś granicę Rumunia - Bułgaria, ja jechałem przez Orjachowo, gdzie mało rumuńskie tiry nie zepchneły mnie z promu, ciekaw jestem innych sprawdzonych przejść ?

wklejaj foty i dawaj dalej :!:
Pozdrawiam
anazaw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anazaw » 11.11.2012 15:10

mwxx napisał(a):słuszna trasa :)
jechałem podobnie tylko w odwrotnym kierunku,właśnie przez Serbię, BiH, Cro i Montenegro,
a z Albanii odbiłem w dół na Grecje i przez Thessaloniki wjechałem do Bułgarii, było ok. 4500 km

powiedz anazaw gdzie przekraczałeś granicę Rumunia - Bułgaria, ja jechałem przez Orjachowo, gdzie mało rumuńskie tiry nie zepchneły mnie z promu, ciekaw jestem innych sprawdzonych przejść ?

wklejaj foty i dawaj dalej :!:
Pozdrawiam

Przejście a właściwie przejazd dość wątłym mostem (5euro) w miejscowości Nikopol :D
anazaw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anazaw » 11.11.2012 15:33

Święty Stefan - pocztówkowy obrazek i główna wizytówka Czarnogóry to mała wyspa połączona z lądem łachą piachu z wybudowanym nań mostem. Podobno to szlachecki ród Pastrovićów po pokonaniu Turków w Kotorze właśnie na tej wyspie dzielił wojenne łupy, zbudował twierdzę, postawił pierwsze 12 domów (po jednym dla każdego plemienia), a za patrona osady obrał św.Stefana właśnie. Przez wiele lat twierdza dawała schronienie swoim mieszkańcom. W szczytowej formie liczyła 400 mieszkańców. A dzisiaj? Dzisiaj to ekskluzywna wyspa-hotel goszcząca takie sławy jak Marylin Monroe czy Kirk Douglas. Wejście w obręby murów jest płatne(5e), parking na lądowej części miasteczka także jest płatny(2e), a o skorzystaniu z leżaków na plaży już nie wspomnę (50e). Jeżeli zatem nie mamy co robić z pieniędzmi i chcemy poczuć się światowo :? proszę bardzo! Piękne, mocno komercyjne miejsce, może nie na dłuższy wypoczynek, ale przynajmniej z zewnątrz zobaczyć trzeba!
Załączniki:
DSC03208.JPG
DSC03058.JPG
DSC03059.JPG
DSC03196.JPG
DSC03198.JPG
DSC03199.JPG
DSC03202.JPG
DSC03204.JPG
DSC03205.JPG
Wiki2001
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiki2001 » 11.11.2012 18:06

Super relacja i super przygoda,śledzę od samego początku tylko po cichu.
Widzę że w tym roku było można zwiedzać Świętego Stefana (5e),w ubiegłym roku jak byliśmy takiej możliwości
nie było.
Pozdrawiam serdecznie i czekam na ciąg dalszy.
anazaw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anazaw » 11.11.2012 19:17

Tuż za Sveti Stefan leży największy czarnogórski kurort Budva. Miasto liczące sobie 2500lat jest jak wielki wielowarstwowy historycznie tort polany lukrem luksusowych hoteli, kasyn czy restauracji z wisienką w postaci wyspy św. Mikołaja (tubylcy mówią o niej Hawaii) na wierzchu. Tłum ludzi, wycieczek, straganów, dyskotek i wszelakich innych atrybutów prawdziwego śródziemnomorskiego kurortu a jednocześnie jedna z piękniejszych starówek w tym rejonie, pełna wąskich, krętych i pełnych uroku uliczek i zakamarków. O dziwo byłam pod wrażeniem! Może urlopu bym tam nie spędziła ( no chyba, że ładnych kilka lat temu, kiedy wyznacznikiem dobrego miejsca była ilość klubów), ale jest w tym mieście COŚ... Jakiś przedziwny zlepek kultur, pomieszania chaosu z porządkiem, starego z nowym, kiczu z klasyką, zgiełku z ciszą. Podobno Budva to największe zagęszczenie milionerów na świecie (nic dziwnego patrząc na hotelowe kolosy z milionem gwiazdek). A jednak nie jest to plastikowe i "nie dla ludzi" Cannes... Ze zdjęciami tym razem polegnę.Teraz wiem, że aparat należy ładować codziennie :wink: Ale na szczęście zdjęć tego miejsca jest w sieci tak dużo...
Załączniki:
DSC03214.JPG
DSC03216.JPG
DSC03217.JPG
DSC03218.JPG
DSC03220.JPG
DSC03221.JPG
DSC03222.JPG
DSC03224.JPG
DSC03230.JPG
DSC03231.JPG
DSC03233.JPG
DSC03235.JPG
DSC03239.JPG
DSC03240.JPG
DSC03242.JPG
anazaw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anazaw » 11.11.2012 19:52

Wrzucę jeszcze kilka zdjęć z zeszłorocznej wycieczki do Cetnje , dawnej stolicy, żeby pokazać troszkę dalszą Czarnogórę, nie tak cukierkową jak na wybrzeżu, ale jak dla mnie równie ciekawą i mimo zniszczeń piękną.Taki mały nawias w tegorocznych wakacjach :wink:
Załączniki:
DSC03244.JPG
DSC03245.JPG
DSC03249.JPG
DSC03250.JPG
DSC03251.JPG
DSC03252.JPG
DSC03254.JPG
DSC03255.JPG
szybka renowacja;)
DSC03256.JPG
DSC03258.JPG
DSC03260.JPG
DSC03261.JPG
311496_2215028787155_1937499522_n.jpg
anazaw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anazaw » 11.11.2012 19:59

Wiki2001 napisał(a):Super relacja i super przygoda,śledzę od samego początku tylko po cichu.
Widzę że w tym roku było można zwiedzać Świętego Stefana (5e),w ubiegłym roku jak byliśmy takiej możliwości
nie było.
Pozdrawiam serdecznie i czekam na ciąg dalszy.

i tak się zbuntowałam i nie weszłam. Na szczęście zobaczyć z zewnątrz można za darmo :wink:
tamtam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tamtam » 11.11.2012 20:56

anazaw napisał(a):szybki prysznic i ruszamy "w miasto"

Czy możesz podać namiary na ten hostel w Sibiu za 20 EUR?

Z góry dziękuje
mwxx
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mwxx » 11.11.2012 23:37

anazaw napisał(a):Tuż za Sveti Stefan leży największy czarnogórski kurort Budva. Miasto liczące sobie 2500lat jest jak wielki wielowarstwowy historycznie tort polany lukrem luksusowych hoteli, kasyn czy restauracji z wisienką w postaci wyspy św. Mikołaja (tubylcy mówią o niej Hawaii) na wierzchu. Tłum ludzi, wycieczek, straganów, dyskotek i wszelakich innych atrybutów prawdziwego śródziemnomorskiego kurortu a jednocześnie jedna z piękniejszych starówek w tym rejonie, pełna wąskich, krętych i pełnych uroku uliczek i zakamarków. O dziwo byłam pod wrażeniem! Może urlopu bym tam nie spędziła ( no chyba, że ładnych kilka lat temu, kiedy wyznacznikiem dobrego miejsca była ilość klubów), ale jest w tym mieście COŚ... Jakiś przedziwny zlepek kultur, pomieszania chaosu z porządkiem, starego z nowym, kiczu z klasyką, zgiełku z ciszą. Podobno Budva to największe zagęszczenie milionerów na świecie (nic dziwnego patrząc na hotelowe kolosy z milionem gwiazdek). A jednak nie jest to plastikowe i "nie dla ludzi" Cannes... Ze zdjęciami tym razem polegnę.Teraz wiem, że aparat należy ładować codziennie Ale na szczęście zdjęć tego miejsca jest w sieci tak dużo...

raczej codziennie.....można np. zrobić wtedy całkiem fajne fotki :D

Budva ... to już inny charakter bardziej powenecka zabudowa jakże inna od potureckiego zlepku i dowolności,
nie wiem jak Ty Anka ale nigdzie nie spotkałem tylu bogatych Rosjan co w Montenegro, a szczególnie w Budvie, wprost kapie tam od luksusu, wypasionych bryk, jachtów i wszystkiego co najdroższe.... aż chce się wracać do dzikiej Albanii,
anazaw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anazaw » 11.11.2012 23:44

mwxx napisał(a):
anazaw napisał(a):Tuż za Sveti Stefan leży największy czarnogórski kurort Budva. Miasto liczące sobie 2500lat jest jak wielki wielowarstwowy historycznie tort polany lukrem luksusowych hoteli, kasyn czy restauracji z wisienką w postaci wyspy św. Mikołaja (tubylcy mówią o niej Hawaii) na wierzchu. Tłum ludzi, wycieczek, straganów, dyskotek i wszelakich innych atrybutów prawdziwego śródziemnomorskiego kurortu a jednocześnie jedna z piękniejszych starówek w tym rejonie, pełna wąskich, krętych i pełnych uroku uliczek i zakamarków. O dziwo byłam pod wrażeniem! Może urlopu bym tam nie spędziła ( no chyba, że ładnych kilka lat temu, kiedy wyznacznikiem dobrego miejsca była ilość klubów), ale jest w tym mieście COŚ... Jakiś przedziwny zlepek kultur, pomieszania chaosu z porządkiem, starego z nowym, kiczu z klasyką, zgiełku z ciszą. Podobno Budva to największe zagęszczenie milionerów na świecie (nic dziwnego patrząc na hotelowe kolosy z milionem gwiazdek). A jednak nie jest to plastikowe i "nie dla ludzi" Cannes... Ze zdjęciami tym razem polegnę.Teraz wiem, że aparat należy ładować codziennie Ale na szczęście zdjęć tego miejsca jest w sieci tak dużo...

raczej codziennie.....można np. zrobić wtedy całkiem fajne fotki :D

Budva ... to już inny charakter bardziej powenecka zabudowa jakże inna od potureckiego zlepku i dowolności,
nie wiem jak Ty Anka ale nigdzie nie spotkałem tylu bogatych Rosjan co w Montenegro, a szczególnie w Budvie, wprost kapie tam od luksusu, wypasionych bryk, jachtów i wszystkiego co najdroższe.... aż chce się wracać do dzikiej Albanii,

Oj tak, tak ,tak!Dokładnie to samo myślałam...Podobało mi się, serio, ale czułam się trochę jak (trochę w lepszym wydaniu ale) na Krymie...
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 13.11.2012 15:02

Dziękuję za informacje dotyczace trasy przejazdu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Rumunia-Macedonia-Albania-Czarnogóra 2012 - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies