Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rumunia-Macedonia-Albania-Czarnogóra 2012

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
armar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) armar » 10.11.2012 20:59

W uzupełnieniu relacji z Ulcinj , skoro nie dotarłaś to fotki z Wielkiej Plaży a właściwie z samego jej końca przy ujściu rzeki Bojana z wyspy Ada :D

Tłoku nie było , śmieci też zero ,
Obrazek
Obrazek

Widok w stronę plaży nudystów
Obrazek

Ujście rzeki Bojana do morza , na cypelku jak na Bolu , z jednej strony fale z drugiej spokojna woda
Obrazek

Dla mnie spory minus na tych plażach to to że żeby dojść do głębokości sięgających mojej szyji ( a do zbyt wysokich nie należę ) to trzeba iść tak ze 200m w morze .
krasiu666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krasiu666 » 10.11.2012 21:57

Bardzo ciekawa relacja super zdjęcia. Pozdrawiam
anazaw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anazaw » 10.11.2012 22:14

[quote="armar"]W uzupełnieniu relacji z Ulcinj , skoro nie dotarłaś to fotki z Wielkiej Plaży a właściwie z samego jej końca przy ujściu rzeki Bojana z wyspy Ada :D
Fakt, czysto :D Kawał plaży!Dzięki!
anazaw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anazaw » 10.11.2012 22:58

te kiero napisał(a):
darek1 napisał(a):Ciekawy jestem ile km przejechaliście tam i z powrotem. Jaką trasą wybraliście poczynając start od Warszawy i powrót z Czarnogóry. Co prawda można to z grubsza odczytać z relacji ale wolałbym abyście podali bardziej szczegółowo tak abym mógł prześledzić na mapie. Pozdrawiam

popieram :!: , anazaw proszę o powyższe :roll: , czekam z niecierpliwością, chętnie postudiuję :lol:

Proszę bardzo:
Z Warszawy do Debreczyna przez Barwinek,Koszyce i Miszkolc.Tam spanie i rano przez Oradeę (pierwsze przygraniczne rumuńskie miasto) do Klużu i dalej Sybin. Nocleg. Dalej Medias, Biertan, Sighisoara i Brasov. Nocleg. Następnie Bran i Curtea de Arges, wjazd na transfogaraską trasę i jezioro Vidraru i spanko. Trasa transfogaraska i dalej do Bukaresztu. Następnego dnia tranzyt przez Bułgarię ( w tym Sofię) do Ohrydy w Macedonii. Kilka noclegów;) Potem do Gjirokaster w Albanii górską drogą przez Pogradec, Korczę, Leskovik, Permet.
Kolejny dzień dojazd do Sarandy. Jeździliśmy potem wzdłuż wybrzeża w kierunki Vlore i z powrotem ostatecznie zostając w Sarandzie skąd zrobiliśmy wypad do Butrint. Dalej przez Tepelenę i Fier do Beratu. Potem wróciliśmy nad morze do Himare , dalej Durres, (po drodze mozna dodać Tiranę i Szkoder) i przez przejście Muriqan do Czarnogóry, do Utjehy. Stamtąd wypady do Baru, Ulcinj, Cetinje i Budvy Następnie Zatoka Kotorska (tam warto pobyć!) i Perast. Potem do Dubrownika i przez Zagrzeb i Budapeszt do Warszawy. Ale można też wracać przez Serbię (tak jechaliśmy rok temu i było pięknie, dokleję to do tej relacji). Trzasnęliśmy z 6 tysięcy jak nic :D
mwxx
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mwxx » 11.11.2012 13:18

słuszna trasa :)
jechałem podobnie tylko w odwrotnym kierunku,właśnie przez Serbię, BiH, Cro i Montenegro,
a z Albanii odbiłem w dół na Grecje i przez Thessaloniki wjechałem do Bułgarii, było ok. 4500 km

powiedz anazaw gdzie przekraczałeś granicę Rumunia - Bułgaria, ja jechałem przez Orjachowo, gdzie mało rumuńskie tiry nie zepchneły mnie z promu, ciekaw jestem innych sprawdzonych przejść ?

wklejaj foty i dawaj dalej :!:
Pozdrawiam
anazaw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anazaw » 11.11.2012 14:10

mwxx napisał(a):słuszna trasa :)
jechałem podobnie tylko w odwrotnym kierunku,właśnie przez Serbię, BiH, Cro i Montenegro,
a z Albanii odbiłem w dół na Grecje i przez Thessaloniki wjechałem do Bułgarii, było ok. 4500 km

powiedz anazaw gdzie przekraczałeś granicę Rumunia - Bułgaria, ja jechałem przez Orjachowo, gdzie mało rumuńskie tiry nie zepchneły mnie z promu, ciekaw jestem innych sprawdzonych przejść ?

wklejaj foty i dawaj dalej :!:
Pozdrawiam

Przejście a właściwie przejazd dość wątłym mostem (5euro) w miejscowości Nikopol :D
anazaw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anazaw » 11.11.2012 14:33

Święty Stefan - pocztówkowy obrazek i główna wizytówka Czarnogóry to mała wyspa połączona z lądem łachą piachu z wybudowanym nań mostem. Podobno to szlachecki ród Pastrovićów po pokonaniu Turków w Kotorze właśnie na tej wyspie dzielił wojenne łupy, zbudował twierdzę, postawił pierwsze 12 domów (po jednym dla każdego plemienia), a za patrona osady obrał św.Stefana właśnie. Przez wiele lat twierdza dawała schronienie swoim mieszkańcom. W szczytowej formie liczyła 400 mieszkańców. A dzisiaj? Dzisiaj to ekskluzywna wyspa-hotel goszcząca takie sławy jak Marylin Monroe czy Kirk Douglas. Wejście w obręby murów jest płatne(5e), parking na lądowej części miasteczka także jest płatny(2e), a o skorzystaniu z leżaków na plaży już nie wspomnę (50e). Jeżeli zatem nie mamy co robić z pieniędzmi i chcemy poczuć się światowo :? proszę bardzo! Piękne, mocno komercyjne miejsce, może nie na dłuższy wypoczynek, ale przynajmniej z zewnątrz zobaczyć trzeba!
Załączniki:
DSC03208.JPG
DSC03058.JPG
DSC03059.JPG
DSC03196.JPG
DSC03198.JPG
DSC03199.JPG
DSC03202.JPG
DSC03204.JPG
DSC03205.JPG
Wiki2001
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiki2001 » 11.11.2012 17:06

Super relacja i super przygoda,śledzę od samego początku tylko po cichu.
Widzę że w tym roku było można zwiedzać Świętego Stefana (5e),w ubiegłym roku jak byliśmy takiej możliwości
nie było.
Pozdrawiam serdecznie i czekam na ciąg dalszy.
anazaw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anazaw » 11.11.2012 18:17

Tuż za Sveti Stefan leży największy czarnogórski kurort Budva. Miasto liczące sobie 2500lat jest jak wielki wielowarstwowy historycznie tort polany lukrem luksusowych hoteli, kasyn czy restauracji z wisienką w postaci wyspy św. Mikołaja (tubylcy mówią o niej Hawaii) na wierzchu. Tłum ludzi, wycieczek, straganów, dyskotek i wszelakich innych atrybutów prawdziwego śródziemnomorskiego kurortu a jednocześnie jedna z piękniejszych starówek w tym rejonie, pełna wąskich, krętych i pełnych uroku uliczek i zakamarków. O dziwo byłam pod wrażeniem! Może urlopu bym tam nie spędziła ( no chyba, że ładnych kilka lat temu, kiedy wyznacznikiem dobrego miejsca była ilość klubów), ale jest w tym mieście COŚ... Jakiś przedziwny zlepek kultur, pomieszania chaosu z porządkiem, starego z nowym, kiczu z klasyką, zgiełku z ciszą. Podobno Budva to największe zagęszczenie milionerów na świecie (nic dziwnego patrząc na hotelowe kolosy z milionem gwiazdek). A jednak nie jest to plastikowe i "nie dla ludzi" Cannes... Ze zdjęciami tym razem polegnę.Teraz wiem, że aparat należy ładować codziennie :wink: Ale na szczęście zdjęć tego miejsca jest w sieci tak dużo...
Załączniki:
DSC03214.JPG
DSC03216.JPG
DSC03217.JPG
DSC03218.JPG
DSC03220.JPG
DSC03221.JPG
DSC03222.JPG
DSC03224.JPG
DSC03230.JPG
DSC03231.JPG
DSC03233.JPG
DSC03235.JPG
DSC03239.JPG
DSC03240.JPG
DSC03242.JPG
anazaw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anazaw » 11.11.2012 18:52

Wrzucę jeszcze kilka zdjęć z zeszłorocznej wycieczki do Cetnje , dawnej stolicy, żeby pokazać troszkę dalszą Czarnogórę, nie tak cukierkową jak na wybrzeżu, ale jak dla mnie równie ciekawą i mimo zniszczeń piękną.Taki mały nawias w tegorocznych wakacjach :wink:
Załączniki:
DSC03244.JPG
DSC03245.JPG
DSC03249.JPG
DSC03250.JPG
DSC03251.JPG
DSC03252.JPG
DSC03254.JPG
DSC03255.JPG
szybka renowacja;)
DSC03256.JPG
DSC03258.JPG
DSC03260.JPG
DSC03261.JPG
311496_2215028787155_1937499522_n.jpg
anazaw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anazaw » 11.11.2012 18:59

Wiki2001 napisał(a):Super relacja i super przygoda,śledzę od samego początku tylko po cichu.
Widzę że w tym roku było można zwiedzać Świętego Stefana (5e),w ubiegłym roku jak byliśmy takiej możliwości
nie było.
Pozdrawiam serdecznie i czekam na ciąg dalszy.

i tak się zbuntowałam i nie weszłam. Na szczęście zobaczyć z zewnątrz można za darmo :wink:
tamtam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tamtam » 11.11.2012 19:56

anazaw napisał(a):szybki prysznic i ruszamy "w miasto"

Czy możesz podać namiary na ten hostel w Sibiu za 20 EUR?

Z góry dziękuje
mwxx
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mwxx » 11.11.2012 22:37

anazaw napisał(a):Tuż za Sveti Stefan leży największy czarnogórski kurort Budva. Miasto liczące sobie 2500lat jest jak wielki wielowarstwowy historycznie tort polany lukrem luksusowych hoteli, kasyn czy restauracji z wisienką w postaci wyspy św. Mikołaja (tubylcy mówią o niej Hawaii) na wierzchu. Tłum ludzi, wycieczek, straganów, dyskotek i wszelakich innych atrybutów prawdziwego śródziemnomorskiego kurortu a jednocześnie jedna z piękniejszych starówek w tym rejonie, pełna wąskich, krętych i pełnych uroku uliczek i zakamarków. O dziwo byłam pod wrażeniem! Może urlopu bym tam nie spędziła ( no chyba, że ładnych kilka lat temu, kiedy wyznacznikiem dobrego miejsca była ilość klubów), ale jest w tym mieście COŚ... Jakiś przedziwny zlepek kultur, pomieszania chaosu z porządkiem, starego z nowym, kiczu z klasyką, zgiełku z ciszą. Podobno Budva to największe zagęszczenie milionerów na świecie (nic dziwnego patrząc na hotelowe kolosy z milionem gwiazdek). A jednak nie jest to plastikowe i "nie dla ludzi" Cannes... Ze zdjęciami tym razem polegnę.Teraz wiem, że aparat należy ładować codziennie Ale na szczęście zdjęć tego miejsca jest w sieci tak dużo...

raczej codziennie.....można np. zrobić wtedy całkiem fajne fotki :D

Budva ... to już inny charakter bardziej powenecka zabudowa jakże inna od potureckiego zlepku i dowolności,
nie wiem jak Ty Anka ale nigdzie nie spotkałem tylu bogatych Rosjan co w Montenegro, a szczególnie w Budvie, wprost kapie tam od luksusu, wypasionych bryk, jachtów i wszystkiego co najdroższe.... aż chce się wracać do dzikiej Albanii,
anazaw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anazaw » 11.11.2012 22:44

mwxx napisał(a):
anazaw napisał(a):Tuż za Sveti Stefan leży największy czarnogórski kurort Budva. Miasto liczące sobie 2500lat jest jak wielki wielowarstwowy historycznie tort polany lukrem luksusowych hoteli, kasyn czy restauracji z wisienką w postaci wyspy św. Mikołaja (tubylcy mówią o niej Hawaii) na wierzchu. Tłum ludzi, wycieczek, straganów, dyskotek i wszelakich innych atrybutów prawdziwego śródziemnomorskiego kurortu a jednocześnie jedna z piękniejszych starówek w tym rejonie, pełna wąskich, krętych i pełnych uroku uliczek i zakamarków. O dziwo byłam pod wrażeniem! Może urlopu bym tam nie spędziła ( no chyba, że ładnych kilka lat temu, kiedy wyznacznikiem dobrego miejsca była ilość klubów), ale jest w tym mieście COŚ... Jakiś przedziwny zlepek kultur, pomieszania chaosu z porządkiem, starego z nowym, kiczu z klasyką, zgiełku z ciszą. Podobno Budva to największe zagęszczenie milionerów na świecie (nic dziwnego patrząc na hotelowe kolosy z milionem gwiazdek). A jednak nie jest to plastikowe i "nie dla ludzi" Cannes... Ze zdjęciami tym razem polegnę.Teraz wiem, że aparat należy ładować codziennie Ale na szczęście zdjęć tego miejsca jest w sieci tak dużo...

raczej codziennie.....można np. zrobić wtedy całkiem fajne fotki :D

Budva ... to już inny charakter bardziej powenecka zabudowa jakże inna od potureckiego zlepku i dowolności,
nie wiem jak Ty Anka ale nigdzie nie spotkałem tylu bogatych Rosjan co w Montenegro, a szczególnie w Budvie, wprost kapie tam od luksusu, wypasionych bryk, jachtów i wszystkiego co najdroższe.... aż chce się wracać do dzikiej Albanii,

Oj tak, tak ,tak!Dokładnie to samo myślałam...Podobało mi się, serio, ale czułam się trochę jak (trochę w lepszym wydaniu ale) na Krymie...
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 13.11.2012 14:02

Dziękuję za informacje dotyczace trasy przejazdu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Rumunia-Macedonia-Albania-Czarnogóra 2012 - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone