Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rumunia & Bułgaria czyli nasze wakacje AD 2016

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 20.01.2017 21:00

Zapraszam na relację z naszych ubieglorocznych wakacji.

Tak, tak tym razem zdradziliśmy Chorwację na rzecz Bułgarii i po drodze Rumunii. Czy warto było o tym napisze w podsumowaniu ;)

W relacji będą takie miejsca jak:
Kopalnia soli w Turdzie
Wąwóz Turdy
Alba Iulia
Zamek Corvinilior w Hunedoarze
Zamek chłopski w Calnicu
Trasa Transfogarska
Sybin
Monaster Cozia
Cerkiew tzw. Nowa Metropolia w Curtea de Arges
Byala (Biała)
Nesebyr
Monaster Aładża
Ogrody przy pałacu królowej Marii w Bałcziku
Varna

Nasze wcześniejsze trzy zagraniczne wakacyjne wojaże to Chorwacja. Kwatery rezerwowałem już w styczniu. Jednak tym razem było inaczej. W pracy panowała nieciekawa atmosfera. Na przelomie roku posypały się zwolnienia i straszono następnymi. Wobec niepewnej sytuacji zwlekałem z planami urlopowymi. Zająłem się tym końcem czerwca dwa miesiące przed urlopem. Miało być coś innego i nowego więc po szybkiej weryfikacji kierunków padło na Grecję i Bułgarię. Ostatecznie do Bułgarii przekonał nas znajomy Bułgar. Jego córka chodzi z naszym synem do klasy i na ognisku z okazji zakończenie roku szkolnego była okazja do porozmawiania.
Po ustaleniu kierunku zacząłem szukać miejsca docelowego dla naszych wakacji AD 2016. Trafiłem na tanią ofertę hotelu z Albeny. Teściowie byli w Albenie w latach 70-tych i mają miłe wspomnienia. Jednak opinie o przybytku, w którym dokonałem rezerwacji za pośrednctwem pewnego portalu na “B’ nie były zbyt pochlebne. Zacząłem więc szukać dalej i trafiłem na forum poświęcone Bulgarii i tak w wielkim skrócie dzięki jednemu z użytkowników trafiliśmy do Białej.

Tyle na dziś tytułem zajawki.

CDN
Ostatnio edytowano 07.11.2020 20:50 przez Dawigs, łącznie edytowano 1 raz
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 20.01.2017 21:38

Dla mnie super temat,mam znajomego w Rumunii a więc biorę ten kraj pod uwagę
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 20.01.2017 21:45

Kierunek słuszny , z przyjemnością popatrzę na znane i mniej znane miejsca Twoimi oczami , i będę wspominał . . .
W maju ubiegłego roku też odwiedziliśmy Rumunię , między innymi Turdę , Hunedoarę , Alba Iulię i tym razem Transalpinę , Czekam na Twoje wrażenia z tych miejsc

Pozdrawiam
Piotr
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 20.01.2017 21:59

Siadam i czekam.
Wszak Rumunia przed nami więc popatrzę. :D
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 20.01.2017 22:29

Rumunię mam w planach na 2018
Zapuszczam śledzia i może coś od Ciebie odgapię :mrgreen:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 20.01.2017 23:06

Obecny - będzie się działo ... :lol:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 20.01.2017 23:21

Chyba już gdzieś podobną relację czytałam :oczko_usmiech: jednak chętnie przeczytam i obejrzę jeszcze raz na tym forum.
Biała zabukowana na lipiec, a wcześniej obowiązkowo kilka dni w Transylwanii. :D
Ruszaj. :papa:
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 20.01.2017 23:32

Ciekawy kierunek...popatrzę :mrgreen:
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 21.01.2017 11:10

Dawigs napisał(a):Zapraszam na relację z naszych ubieglorocznych wakacji.

Zaproszenie przyjęte 8)
Z rumuńskich punktów nie byłem jedynie w Alba Iulii, ale jest w planach w trakcie kolejnego rumuńskiego wypadu w góry.
Ciekawy jestem Twojego spojrzenia na ten piękny kraj.

pozdrawiam,
Michał
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 21.01.2017 20:37

piotrf napisał(a):Kierunek słuszny , z przyjemnością popatrzę na znane i mniej znane miejsca Twoimi oczami , i będę wspominał . . .
W maju ubiegłego roku też odwiedziliśmy Rumunię , między innymi Turdę , Hunedoarę , Alba Iulię i tym razem Transalpinę , Czekam na Twoje wrażenia z tych miejsc
Pozdrawiam
Piotr

Mikeee napisał(a):
Dawigs napisał(a):Zapraszam na relację z naszych ubieglorocznych wakacji.

Zaproszenie przyjęte 8)
Z rumuńskich punktów nie byłem jedynie w Alba Iulii, ale jest w planach w trakcie kolejnego rumuńskiego wypadu w góry.
Ciekawy jestem Twojego spojrzenia na ten piękny kraj.
pozdrawiam,
Michał

Rumunia od jakiegoś czasu chodziła mi po głowie. Przyczyniły się do tego również Wasze świetne relacje :D
Gdy zdecydowaliśmy się na wyjazd samochodem do Bułgarii nie było innej opcji jak przejazd przez Rumunię ;)

Z napisał(a):Dla mnie super temat,mam znajomego w Rumunii a więc biorę ten kraj pod uwagę

21monika napisał(a):Siadam i czekam.
Wszak Rumunia przed nami więc popatrzę. :D

travel napisał(a):Rumunię mam w planach na 2018
Zapuszczam śledzia i może coś od Ciebie odgapię :mrgreen:

Mam nadzieję, że moja relacja utwierdzi Was w postanowieniu odwiedzenia tego miejsca na ziemi :)

Janusz Bajcer napisał(a):Obecny - będzie się działo ... :lol:

Tak, trochę miejsc odwiedzimy :)

Mikromir napisał(a):Chyba już gdzieś podobną relację czytałam :oczko_usmiech: jednak chętnie przeczytam i obejrzę jeszcze raz na tym forum.
Biała zabukowana na lipiec, a wcześniej obowiązkowo kilka dni w Transylwanii. :D
Ruszaj. :papa:

Postaram się wobec tego nieco dodać lub zróżnicować. Ocenisz na ile mi się powiedzie :lol:
Fajnie, że ruszacie naszymi śladami :D
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 21.01.2017 22:08

odwiedzone miejsca bardzo ciekawe, chętnie poczytam, popatrzę, coś uszczknę dla siebie na przyszłość
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 22.01.2017 00:13

te kiero napisał(a):odwiedzone miejsca bardzo ciekawe, chętnie poczytam, popatrzę, coś uszczknę dla siebie na przyszłość

Witaj. Proszę usiądź wygodnie, za chwilę zaczynam :oczko_usmiech:
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 22.01.2017 00:17

Wyruszamy w sobotę 13 sierpnia ok. 4:30. Celem jest hotel Stejeris w okolicach Turdy.
Nasza trasa:
1.PNG

W Słowacji i Węgrzech omijamy płatne autostrady. Trasa przyjemna, ruch niewielki świateł mało jedynie Nyiregyhaza nieco spowolniła przejazd.
Przed Tokajem zachaczamy o piwniczkę Gonczy Pince gdzie zaopatrujemy w podręczny zapas wina :lol: .
IMG_8872 (Kopiowanie).JPG

Spostrzegawczy zauważyli zapewne na tylnej szybie naszego bolidu naklejkę Cro.pl 8)
Na granicy węgiersko-rumuńskiej poszło szybko.
Nawierzchnia dróg w Polsce rewelacyjna. Słowacja i Węgry jest dobrze ale nieco gorzej niż u nas w kraju. Rumunia na głównych drogach OK ale w miastach trzeba uważać na zapadnięte studzienki.
Co do hotelu Stejeris to mogliśmy trafić lepiej. Najlepsze czasy ma już za sobą.

CDN
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 22.01.2017 09:17

Jestem ciekaw Waszej podróży.
olkas
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) olkas » 22.01.2017 09:32

Jestem i ja.
Następna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies