Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rumunia & Bułgaria czyli nasze wakacje AD 2016

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 24.02.2017 00:40

no ale jeśli zakładamy, że po drodze "marnujemy" czas na zwiedzanie czegoś po drodze (3-4 dni jak napisałeś) to chyba w tym przypadku Bułgaria jest akurat lepszym pomysłem, jeśli po drodze pojeździmy np. po Rumunii ;) Choć na pewno szybciej będzie wrócić z Chorwacji - ale ja, jak napisałem, wracam na raty, bo taki nagły powrót to już w ogóle by mnie zdołował ;)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 24.02.2017 01:34

Dziękuję za relację i podsumowanie , które utwierdziły mnie w przekonaniu , że trzeba tam wrócić - do Bułgarii , bo Rumunię odwiedzaliśmy dość często i mam nadzieję , że jeszcze wiele razy się uda :)

Mikromir napisał(a): . . . czytało się i oglądało z przyjemnością. :) Interesujące porównanie Bułgarii z Chorwacją.

Pełna zgoda :D

Mikromir napisał(a): Ciekawa jestem Bułgarii i Rumunii w "realu" - w tym roku mam nadzieję pojechać tam po raz pierwszy.

Warto , realizacji planów życzę :papa:

Pozdrawiam
Piotr
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 24.02.2017 22:31

Pudelek napisał(a):... ale ja, jak napisałem, wracam na raty, bo taki nagły powrót to już w ogóle by mnie zdołował ;)

:D
W ogóle urlopy jakoś tak szybko mijają :cry:

piotrf napisał(a):Dziękuję za relację i podsumowanie , które utwierdziły mnie w przekonaniu , że trzeba tam wrócić - do Bułgarii , bo Rumunię odwiedzaliśmy dość często i mam nadzieję , że jeszcze wiele razy się uda :)

Cieszę się :wink: , macie już konkretne plany?
My chcemy wrócić do Rumunii. Może uda się wygospodarować tydzień urlopu w sierpniu to zrobimy małe Węgiersko – Rumuńskie turne :oczko_usmiech:

piotrf napisał(a):
Mikromir napisał(a): . . . czytało się i oglądało z przyjemnością. :) Interesujące porównanie Bułgarii z Chorwacją.

Pełna zgoda :D

Dziękuję

Pozdrawiam.
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 25.02.2017 21:59

Dawigs napisał(a):My chcemy wrócić do Rumunii. Może uda się wygospodarować tydzień urlopu w sierpniu to zrobimy małe Węgiersko – Rumuńskie turne :oczko_usmiech:

I tego Ci życzę. Ja również mam nadzieję spędzić kilka dni w rumuńskich Karpatach w tym roku :) .
Dzięki za relację

pozdrawiam,
Michał
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 26.02.2017 08:02

szybko, ale konkretnie, dzięki za relację, która utwierdza mnie w przekonaniu, że kiedyś trzeba by ten kierunkek obrać zamiast corocznej Cro
Dawigs napisał(a):2016.08.24 Monastyr Aładża

szczególnie mi się spodobał
:papa:
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 17.01.2018 15:56

Ja sobie właśnie nadrobiłam Twoją relację :D
Bułgaria była naszym tegorocznym pierwszym planem na wakacje i właśnie miała to być Biała. Zrezygnowaliśmy jednak i teraz albo po raz kolejny będzie Chorwacja, albo skusimy się w końcu na Grecję :D
Pozdrawiam :D
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 18.01.2018 14:23

agata26061 napisał(a):Ja sobie właśnie nadrobiłam Twoją relację :D
Bułgaria była naszym tegorocznym pierwszym planem na wakacje i właśnie miała to być Biała. Zrezygnowaliśmy jednak i teraz albo po raz kolejny będzie Chorwacja, albo skusimy się w końcu na Grecję :D
Pozdrawiam :D

My w tym roku też myślimy o Grecji. Miały być pierwsze wakacje samolotem ale póki co koszty są wysokie i też się zastanawiamy co dalej. Alternatywa to Chalkidiki samochoem i kilka dni po drodze w Rumunii do której z chęcia wrócimy. Jak będzie zobaczymy.
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 24.01.2018 12:28

Dawigs napisał(a):
My w tym roku też myślimy o Grecji. Miały być pierwsze wakacje samolotem ale póki co koszty są wysokie i też się zastanawiamy co dalej. Alternatywa to Chalkidiki samochoem i kilka dni po drodze w Rumunii do której z chęcia wrócimy. Jak będzie zobaczymy.

Grecja bardzo kusi, ale mnie równie bardzo kuszą chorwackie wyspy (mam na myśli Brač, lub Hvar), na których jeszcze nie stacjonowałam, a bardzo bym chciała, więc zobaczymy...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 24.01.2018 13:21

Dawigs napisał(a):(..)Alternatywa to Chalkidiki samochoem i kilka dni po drodze w Rumunii do której z chęcia wrócimy. Jak będzie zobaczymy.
Zawsze te kila dni można w Macedonii spędzić.. :D A o którym paluchu myślisz?
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 24.01.2018 14:16

piekara114 napisał(a):
Dawigs napisał(a):(..)Alternatywa to Chalkidiki samochoem i kilka dni po drodze w Rumunii do której z chęcia wrócimy. Jak będzie zobaczymy.
Zawsze te kila dni można w Macedonii spędzić.. :D A o którym paluchu myślisz?

O Macedonii do tej pory nie myślałem. Chalkidiki troszkę mnie zniechęcają małą ilością atrakacji poza plażami. Teraz dzięki Kulkom myślimy o Epirze.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 24.01.2018 15:35

A o Epirze myślałam już w zeszłym roku, no ale Hvar był... Ale w tym roku jest bbbb duża szansa...tylko znaleźć kwaterkę w odpowiedniej cenie :papa:
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 24.01.2018 20:30

21monika napisał(a):Mam zamiar w tym roku w czerwcu sprawdzić Rumuńskie morze i bazę noclegową. Dzięki za odpowiedź, zobaczymy może i w Bułgarii będziemy się moczyć. :P

Kurcze zaledwie rok miął a tak wiele się zmieniło w moim życiu, że z rozczuleniem przeczytałam ten wpis zaledwie z przed roku. :wink:
Dotarłam we wrześniu do Bułgarii samolotem i morze jak i Słoneczny Brzeg zrobił na mnie wrażenie naszego Władysławowa lub Międzyzdrojów tylko duuuużżzo cieplej i taniej.
Nooo i zupełnie inaczej niż w Cro. tak bardziej wschodnio, brudno, głośno i jakoś tak po PRL - owo. :mrgreen:

Pozdrawiam
Monika
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 27.01.2018 21:15

Witam.

piekara114 napisał(a):A o Epirze myślałam już w zeszłym roku, no ale Hvar był... Ale w tym roku jest bbbb duża szansa...tylko znaleźć kwaterkę w odpowiedniej cenie :papa:

Jak idą poszukiwania? Kiedy planujecie wyjazd? My na ostatni tydzień czerwca i pierwszy tydzień lipca.
Myślimy by wyruszyć już w pątek 22 czerwca zaraz po rozdaniu świadectw. Pierwszy nocleg w Budapeszcie z małym wieczorno - nocnym zwiedzaniem. Drugi nocleg w Macedonii. Czy możesz podpowiedzieć miejsce tak by następnego dnia do południa można by coś zobaczyć a potem wyruszyć do Grecji? Jak z bezpieczeństwem w Macedonii i tranzytowej Serbii? Czego się wystrzegać?

Wcześniej Epiru nie brałem pod uwagę ale jak teraz widzę na pierwszy raz wydaje się ciekawym rejonem.
Wymogi mamy chyba podobne do Was: plaża najlepiej żwirowa/kamienista dno powoli schodzące do morza. Fajnie jakby można było posnoorkować i jakieś życie podwodne zobaczyć (na rafę kolarową nie liczymy :wink: ).
Miejscowość nie za duża ale i nie za mała, niezbyt rozrywkowa. Jakieś restauracje typu chorwacie konoby, sklepy, bankomat.
Fajnie jakby można było wierczorem pospacerować po jakimś pasażu.
Przyjrzałem się wybrzeżu tego regionu i miasteczek za wiele nie ma.
W oko wpadła mi Parga choć niepokoi mnie zastęp leżaków do wynajęcia na plażach. Inne miejscówka to Mitikas blisko Prewezy. Na północ od miejscowości jest długa żwirowa/kamienista(?) plaża.
Znalazłem też kilka innych fajnych plaż ale z reguły są na odludziu lub obok małych przysiółków z góra kilkoma zabudowaniami.

Może coś nam podpowiesz?

Pozdrawiam
GD
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 27.01.2018 22:44

Cześć,
u nas dopiero zapadła decyzja, że Grecja i Epir - oczywiście jak znajdę nocleg z logiczną ceną. Celuję w Sivotę, bo spodobała mi się (już rok temu), a Panu M. teraz też te wysepki dookoła - można łódkę lub kajaki wypożyczyć. Szukać będę też w Pardze - te dwie miejscowości spełniają moje kryteria, co do wieczornych możliwości pokręcenia się :D

Wyjazd z PL planuję na noc 4/5 lipca, z jakąś drzemką po drodze i popołudniowe dotarcie do Skopje. Tu nocleg - ceny są obecnie bardzo zachęcające, więc warto. Mam też link zniżkowy na booking jakbyś chciał to na priv podeślę. W Epirze zameldować się 6.07 na 10 nocy, app. 2+1 (cudów nie wymagam). Kulka podpowiedział granicę w Bitoli - muszę to rozeznać.... Na plażowanie możemy podjeżdżać, a już jakieś fajne zatoczki wypatrzyliśmy na google :mrgreen:

Co do bezpieczeństw: nigdzie nie czułam się zagrożona czy w jakiś sposób niepewnie. Nieprzyjemnie było na granicy węgiersko-serbskiej - za siatką widać było obóz uchodźców. Na parkingu przy autostradzie w McD było dużo rodzin "tureckich Niemców" - z gromadami wrzeszczących dzieci - dziwne wrażenie. Czyściutkie łazienki, akurat na poranną toaletę :D

Opis trasy znajdziesz w mojej relacji Grecja leniwie... - myślę, że wiele się na trasie nie zmieniło... Autostrady ma być trochę więcej :D

Jak coś znajdę dam znać. A jak Ty coś wypatrzysz ciekawego to podziel się informacjami.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 29.01.2018 21:28

I jeszcze mi się jedna rzecz przypomniała, unikaj przejazdu w weekendy - dodatkowe obciążenie na granicach. Ale skoro planujesz wyjazd zaraz po świadectwach to pewnie nie chcesz tracić urlopu....
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Rumunia & Bułgaria czyli nasze wakacje AD 2016 - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies