Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rozwód po ośmiu latach szczęśliwego pożycia ...

Afryka jest drugim co do wielkości kontynentem. W Afryce są 54 kraje. Prawie jedna trzecia światowych języków jest używanych w Afryce. Jezioro Wiktoria w Afryce jest największym jeziorem i drugim co do wielkości jeziorem słodkowodnym na świecie. Nigeria ma najwyższy na świecie wskaźnik urodzeń bliźniąt. W Sudanie znajduje się ponad 200 piramid, czyli więcej niż w Egipcie.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 12.07.2009 13:52

Mariusz_M napisał(a): totalna zmiana uczuć: od miłości do Chorwacji, która rozpłonęła z pierwszym dniem pobytu w 2003r. - do prawie nienawiści [może za mocne słowo? ale inne mi teraz nie podchodzi do głowy] w tym roku.
Wszystko oczywiście wynika z nudy i już pewnej monotonii tym krajem.

Zapewne pierwszy post pisałeś w stylu : " zakochałem się w Chorwacji" ..." najpiekniejsze miejsce na ziemi" ... :D :wink:
( zawsze byłem przeciwny takim określeniom, teraz wiesz że miałem rację).
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 14.07.2009 17:45

Wojanku, prosimy... :lol:

PZDR
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 14.07.2009 20:06

A ja żyję w długoletnim i szczęśliwym luźnym związku ze wszystkimi krajami bałkańskimi i robię okazyjne skoki w bok na inne strony. Do tytułowego Egiptu mi się już 2 razy przydarzyło :D
Andrzej, jak zwykle piszesz lekko, łatwo i przyjemnie - bardzo fajnie opisana zdrada, czekam na dalsze pikantne szczegóły :lol:
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 14.07.2009 21:54

Rafałku - :D czuję,że już jutro przyjdzie wena ... :D :D

Kamil - .... i być może będzie lekko pikantna ... :D

:papa:
avensis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) avensis » 14.07.2009 22:48

Ja również zapisuję sie do czytelni. W tamtym roku we wrześniu też zaliczyłem Egipt-Sharm el Sheikh, ale w tym z utęsknieniem wróciłem do HR.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 15.07.2009 08:52

No Andrzejku długo mamy czekać na pikanterię :?: :lol: ;)
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 15.07.2009 18:51

Wycieczka pierwsza - krótki rajd po Hurghadzie

Napisałem wycieczka, ale w zasadzie był to tylko przejazd przez miasto zaoferowany nam gratis przez biuro, w którym zakupiliśmy udział w reszcie wycieczek.
O samym mieście nie ma się co za dużo rozpisywać bo jest to typowy nadmorski kurort z niezliczoną ilością hoteli rozrzuconych na przestrzeni kilkudziesięciu kilometrów. Co od razu rzuca się w oczy to ogromne kontrasty - od luksusu i przepychu dzielnic hotelowych, po ubóstwo i brud przedmieść i co mnie trochę zdziwiło i zaskoczyło centrum miasta. Te nieciekawe centra egipskich miast miałem potem jeszcze okazję "podziwiać" w Luxorze i Kairze. Piszę, że jestem zaskoczony ,bo mam porównanie z miastami w Maroku gdzie też są kontrasty, ale centra marokańskich miast to prawdziwe perełki - czyste, zadbane, pełne zieleni i kwiatów.

Rzut oka z lotu ptaka na przedmieścia Hurghady

Obrazek

Jadąc do centrum przejeżdżamy obok kilku hoteli

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Potem zaglądamy do jednego z meczetów

Obrazek
Obrazek

I kościoła obrządku koptyjskiego ( w Egipcie jest ok. 10% chrześcijan)

Obrazek

Następnie kręcimy się trochę po mieście

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A na koniec docieramy do mariny, która została zbudowana w ciągu ostatnich 10 miesięcy 8O

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Przy zapadającym zmroku znajdujemy jeden z nielicznych sklepów gdzie nie można się targować bo na towarach są wypisane ceny, robimy małe zakupy i wracamy do hotelu.

PS Niektóre fotki krzywe :D bo robione przez szybę autokaru :D
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 15.07.2009 19:36

wojan napisał(a): Te nieciekawe centra egipskich miast miałem potem jeszcze okazję "podziwiać" w Luxorze i Kairze.

Toś mnie trochę zmartwił :wink:. Na szczęście jednak nie przestaszyło mnie to na amen, więc :arrow: zachęcaj dalej :)
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 16.07.2009 06:49

Myśmy wrócili wczoraj z Sharmu. Egipt...może jeszcze 2 razy - raz na zwiedzanie (rejs Nilem dla mnie) i raz wyprawa ściśle nurkowa dla Mariusz (rafy komercyjne są żałosne)...
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 16.07.2009 07:08

dangol napisał(a):
wojan napisał(a): Te nieciekawe centra egipskich miast miałem potem jeszcze okazję "podziwiać" w Luxorze i Kairze.

Toś mnie trochę zmartwił :wink:. Na szczęście jednak nie przestaszyło mnie to na amen, więc :arrow: zachęcaj dalej :)

.....etam, zaraz zmartwił.
Wojan opisuje stan faktyczny (a to najbardziej cenię).
Poczekaj jak wróci Janusz z Turcji. Relację zda taką, że nic tylko "raj na ziemi". :D :wink:
dorota19
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dorota19 » 16.07.2009 07:21

Kraj kontrastów.... Czekam na cd.
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 16.07.2009 08:50

Wojan, Tobie się chociaż chciało wyciągnąć aparat i pofotografować. Mnie tereny pozamorskie i pozahotelowe tak przybiły, że nawet nie miałam ochoty ich uwieczniać. Kurz, wszechobecny bałagan, upał nie do zniesienia, betonowe konstrukcje hoteli, które kiedyś będą tak ślicznie się prezentować, sterty śmieci tuż pod murem, niektóre zapachy, które wręcz ścinały z nóg, co 500 m policjant koczujący pod parasolem pepsi....
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 16.07.2009 09:31

woka napisał(a): Wojan opisuje stan faktyczny

Noi i dobrze :) że Andrzej tak pisze, bo dla niektórych może to być cenna informacja, abylepiej nie opuszczać terenów luksusowyuch hoteli :wink: , co by potem nie narzekać bez potrzeby. Chociaż ... taką nieco brudną egzotykę też :idea: trzeba zobaczyć, żeby naprawdę poznać dany kraj. I tak szczerze - osobiście takie klimaty zupełnie mi nie przeszkadzają :) . Na wakacjach oczywiście, bo przez pozostałą część roku wolałabym tam nie mieszkać :lol: . Ale w czasie wakacji równie mocno cieszę się z każdego oblicza (nawet gdy kontrasty są ta duże jak w Egipcie) zwiedzanych miejsc.

woka napisał(a): Poczekaj jak wróci Janusz z Turcji. Relację zda taką, że nic tylko "raj na ziemi".

Jeśli ktoś w swojej relacji opisuje tylko te "lepsze" momenty z podróży, to wcale nie znaczy, że nie widzi tego, co większości :? nie przypadłyby do gustu. Pisać o minusach może, ale przecież nie musi :wink: :!: To przecież lepiej dla czytelników forum, niż nie pisać wogóle :wink: .
Wiem po sobie, że we wspomnieniach najczęściej zostają te milsze :P elementy wycieczek i w moich relacjach właśnie one przeważają. Po prostu lubię z każdej podróży wyciągać elementy najepsze dla mnie i cieszyć się nimi na maksa. Zresztą, czasem może być faktycznie jak w bajce (zwłaszcza zabytkowo i krajobrazowo 8) ) i żadne minusy pozytywnego wrażenia nie są w stanie zmienić. Ale chłonę wszystko :wink: .
Co do podóży Janusza i :idea: oczekiwanej przez nas relacji... Wybrzeże Turcji jest równie urokliwe :) , jak chorwackie ( w każdym bądź razie to na fotkach mojej Gochy zrobionych dwa lata temu), a panie szczelnie osłonięte od głów do stóp ( kostiumami a'la Teletubisie) tylko dodają specyficznego klimatu... Chociaż nie sądzę, żeby akurat takie :roll: dodatki do plażowych widoczków podobały się Januszowi :wink: .

A teraz czekam na kolejny odcinek podróży Wojana :D . Mam nadzieję, że będzie jeszcze dziś :) , bo znikam z internetu na dwa tygodnie.
Pozdrawiam serdecznie Autora niniejszej relacji i wszystkich Jego czytelników :papa: .
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 16.07.2009 11:17

mama_Kapiszonka napisał(a):... Mnie tereny pozamorskie i pozahotelowe tak przybiły, że nawet nie miałam ochoty ich uwieczniać. Kurz, wszechobecny bałagan, upał nie do zniesienia, betonowe konstrukcje hoteli, które kiedyś będą tak ślicznie się prezentować, sterty śmieci tuż pod murem, niektóre zapachy, które wręcz ścinały z nóg, co 500 m policjant koczujący pod parasolem pepsi....

Za wyjątkiem policjanta to w sumie - troszkę może w mniejszej skali - podobnie jest też w Grecji czy Turcji... We Włoszech nie byłem, ale na temat tego, co jeden kumpel opowiadał mi, że "napotkał" podczas morskiej kąpieli, nie chce mi się nawet pisać...

Kraje południa mają po prostu swoją specyfikę... a u Arabów ta "specyfika" się jakby dodatkowo potęguje...

Poza tym lipiec czy sierpień w tym rejonie to krematorium - jeżeli już musiałbym wykorzystać urlop w takim okresie (lipiec -sierpień), to zdecydowanie wybrałbym inny kierunek... nie Norwegię bynajmniej :wink:

PZDR
Ostatnio edytowano 16.07.2009 11:23 przez Rafał K, łącznie edytowano 4 razy
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 16.07.2009 11:18

woka napisał(a): Wojan opisuje stan faktyczny

Piszę faktycznie jak jest nie po to aby kogokolwiek zniechęcić do wyjazdu - wręcz przeciwnie Egipt trzeba zobaczyć - ten wypasiony i ten jak napisała Danusia "brudno - egzotyczny" też.
dangol napisał(a):A teraz czekam na kolejny odcinek podróży Wojana :D . Mam nadzieję, że będzie jeszcze dziś :) , bo znikam z internetu na dwa tygodnie.
Pozdrawiam serdecznie Autora niniejszej relacji i wszystkich Jego czytelników :papa: .

Oj Danusiu - nie dam rady ... Brak czasu i weny ... :D :D
Dzięki za pozdrowienia ... pozdrawiam również i miłego wypoczynku życzę :D :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Afryka

Rozwód po ośmiu latach szczęśliwego pożycia ... - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone