Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

róznice kulturowe

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
stola1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stola1 » 03.11.2008 21:16

Ostatnio gospodarz zwrócił mi uwagę na takie sprawy:
U nas możemy mieć jedno imię albo dwa wpisane do dokumentów takich jak paszport czy dowód osobisty, oczywiście zgodnie z aktem urodzenia.
W Chorwacji - jedno.

I zupełnie inna sprawa, bardziej mówiąca o tym czego tam nie lubią u Polaków. Jeżeli jest inaczej to proszę stałych mieszkańców o sprostowanie.
Jeżeli Polak za coś płaci i wyjdzie mu do zapłaty, dajmy prosty przykład 99Kn, to zawsze czekamy na resztę. Chorwaci zaokrąglają takie "groszowe" sprawy.

I jeszcze coś co dowiedziałam się niedawno. Również na przykładzie: chcemy zrobić wieczorem rybnego grilla. Musimy więc zakupić rybki.
Polacy przeważnie kupują na sztuki, ( będzie nas na grillu 6 osób, kupuję 6 ryb) i tutaj też jest różnica, bo Chorwaci biorą na kilogramy, w każdym razie nigdy nikomu nie przeliczają ile ma zjeść ryb.
:wink:
Nives
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nives » 03.11.2008 21:20

stola1 napisał(a):Ostatnio gospodarz zwrócił mi uwagę na takie sprawy:
Jeżeli Polak za coś płaci i wyjdzie mu do zapłaty, dajmy prosty przykład 99Kn, to zawsze czekamy na resztę. Chorwaci zaokrąglają takie "groszowe" sprawy.

I jeszcze coś co dowiedziałam się niedawno. Również na przykładzie: chcemy zrobić wieczorem rybnego grilla. Musimy więc zakupić rybki.
Polacy przeważnie kupują na sztuki, ( będzie nas na grillu 6 osób, kupuję 6 ryb) i tutaj też jest różnica, bo Chorwaci biorą na kilogramy, w każdym razie nigdy nikomu nie przeliczają ile ma zjeść ryb.

Tak jest :wink:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 04.11.2008 07:26

Nigdy nie widziałem nawalanego jak worek Chorwata (bez względu na porę dnia) w przeciwieństwie do naszej pięknej krainy. :?

Pozdrawiam
Jacek
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 04.11.2008 09:58

maciek1956 napisał(a):
kasiutka napisał(a):A i chorwaci caluja sie na powitanie dwa razy, trzeci buziak moze byc uznany za obraze-tak caluja serbowie

Pamiętałem o tej zasadzie, 2 cmoki wykonałem, a rodowita Chorwatka z Premantury 3 raz policzek nadstawiła :D
Mirko--jak to rozumieć :?:

są dwie opcje:
1. wie polskie tradycje
2. pochodzi z miasta Peroj ( pobliżu Fažani), gdzie ludność jest prawosławnej wiary.

Nives
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nives » 04.11.2008 11:13

mirko napisał(a):są dwie opcje:
1. wie polskie tradycje
2. pochodzi z miasta Peroj ( pobliżu Fažani), gdzie ludność jest prawosławnej wiary.

mirko,

w tym kontekscie, nie mowi sie "wie", tylko "zna" :wink:

uczy morcin morcina :lool:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.11.2008 11:27

Nives , nie dziw się Mirko, to rodowity Chorwat , a polskiego uczył się od Żony - polska gramatyka trudna , czasem nawet dla rodowitych Polaków :wink: :lol:
Nives
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nives » 04.11.2008 11:31

Janusz Bajcer napisał(a):Nives , nie dziw się Mirko, to rodowity Chorwat , a polskiego uczył się od Żony - polska gramatyka trudna , czasem nawet dla rodowitych Polaków :wink: :lol:

Ja sie wogole nie dziwie, wrecz jestem zachwycona jak on dobrze pisze i wyraza sie po polsku :!: Tylko sobie troche zartuje. :wink:

8)
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 04.11.2008 11:49

Piszę to z pracy, patrząc na:

augustov hram

:roll:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 04.11.2008 12:39

Janusz Bajcer napisał(a):Nives , nie dziw się Mirko, to rodowity Chorwat , a polskiego uczył się od Żony...

a żona wie najlepiej :wink:

Pozdrawiam
Jacek
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 04.11.2008 12:52

Nie wiem czy to przypadek, czy też taka chorwacka kultura, że zawsze podczas kilku pobytów w cro płaciliśmy pieniądze właścicielowi a nie właścicielce...To On dbał o wszystkie sprawy, przynosił rakiję, owoce.
W Polsce zawsze gdy wynajmowałam coś nas naszym morzem to włacicielka miała pierwsze zdanie i to z nią się rozliczaliśmy.
Jak to jest? Chłop guru, czy też przypadek?
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 04.11.2008 13:04

madzia1981 napisał(a): przypadek?

przypadek :)
Nives
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nives » 04.11.2008 13:27

madzia1981 napisał(a):Nie wiem czy to przypadek, czy też taka chorwacka kultura, że zawsze podczas kilku pobytów w cro płaciliśmy pieniądze właścicielowi a nie właścicielce...To On dbał o wszystkie sprawy, przynosił rakiję, owoce.
W Polsce zawsze gdy wynajmowałam coś nas naszym morzem to włacicielka miała pierwsze zdanie i to z nią się rozliczaliśmy.

mezczyzna jest glowa rodziny :wink:

a w Polsce - kobieta :P
stola1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stola1 » 04.11.2008 13:30

A ja różnie się rozliczałam, z kobietami również. :)
I podobnie jak u nas od alkoholu są raczej mężczyźni, a od reszty spraw kobiety :) Takie mam spostrzeżenia.
Nives
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nives » 04.11.2008 13:46

stola1 napisał(a):I podobnie jak u nas od alkoholu są raczej mężczyźni, a od reszty spraw kobiety :) Takie mam spostrzeżenia.

Ja tak nie uwazam. Z powyzszego wynika ze mezczyzni sie tylko nadaja do alkoholu, a to nieprawda. Pozatym, alkohol w zyciu przecietnego Chorwackiego mezczyzny nie zajmuje tak istotne miejsce jak w zyciu przecietnego Polaka. 8)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 04.11.2008 14:21

Nives napisał(a):
madzia1981 napisał(a):Nie wiem czy to przypadek, czy też taka chorwacka kultura, że zawsze podczas kilku pobytów w cro płaciliśmy pieniądze właścicielowi a nie właścicielce...To On dbał o wszystkie sprawy, przynosił rakiję, owoce.

mezczyzna jest glowa rodziny :wink:

a w Polsce - kobieta :P

A tu się nie zgodzę :oczko_usmiech: w Polsce mężczyzna jest głową rodziny.... tyle, że kobieta jest szyją tej rodziny, która kręci tą głową jak chce :lol: Ładniej brzmi :oczko_usmiech:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura chorwacka

róznice kulturowe - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone