napisał(a) Raul73 » 03.05.2012 20:26
krasiu
Widzę, że temat już wydzielony, więc można pisać.
Z wymienionych przeze mnie miejsc byłem w Predjamie i w Planicy, w tym roku planuję odwiedzić Bled, Vintgar i ponownie Planicę.
Tu możes zpoczytać o mojej wyprawie do Predjamy i Planicy:
https://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=30042&postdays=0&postorder=asc&start=30
Jakie wskazówki? Pierwsza wskazówka (ale to tylko moim zdaniem, bo pewnie wiele osób się ze mną nie zgodzi) to ominięcie jaskini w Postojnej i wjazd wyżej do Predjamy. Tam można zwiedzić niezwykły zamek i do tego niedużą jaskinię za 50% ceny samej Postojnej i do tego bez tłoku. Nas z Postojnej odstraszył właśnie tłum ludzi na parkingu. A zamek naprawdę spektakularny, droga do niego (serpentyny) też całkiem fajna
Co do Planicy, to trochę trudno to znaleźć na mapach i w GPS-ach, bo Planica to tak naprawdę nie miejscowość, a nazwa doliny. Miejscowość nazywa się Ratece i tam (jadąc od Kranjskiej Gory do granicy z Włochami) trzeba skręcić w lewo (są znaki) i po ok. 2 km jest skocznia po prawej. Jest wielki parking (niestety w słońcu) i możesz chodzić po skoczni ile tylko chcesz - za darmo
. Widoki z góry, z tarasu przy szatni - niezapomniane! W tym roku znów tam jedziemy, tym bardziej, że od następnego roku będzie przebudowa i skocznia się zmieni. A do tego po prawo powstały już dwie mniejsze skocznie, które razem z mamutem i jeszcze 5 innymi w 2017 stworzą Planica Ski Center.
O Bledzie i Vintgar jest trochę na forum i właśnie w oparciu o te informacje planuję swój pobyt w tych miejscach. Wszystkie są w odległości kilkunastu kilometrów i przy dobrej organizacji do zwiedzenia nawet w jeden dzień.
Jeśli masz jeszcze pytania, to śmiało.
Ostatnio edytowano 04.05.2012 10:08 przez
Raul73, łącznie edytowano 1 raz