Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rozmowy wydzielone z Kalendarza wyjazdowego 2012

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krasiu666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krasiu666 » 04.05.2012 23:50

Raul73 napisał(a):krasiu

Widzę, że temat już wydzielony, więc można pisać.

Z wymienionych przeze mnie miejsc byłem w Predjamie i w Planicy, w tym roku planuję odwiedzić Bled, Vintgar i ponownie Planicę.

Tu możes zpoczytać o mojej wyprawie do Predjamy i Planicy:

https://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=30042&postdays=0&postorder=asc&start=30

Jakie wskazówki? Pierwsza wskazówka (ale to tylko moim zdaniem, bo pewnie wiele osób się ze mną nie zgodzi) to ominięcie jaskini w Postojnej i wjazd wyżej do Predjamy. Tam można zwiedzić niezwykły zamek i do tego niedużą jaskinię za 50% ceny samej Postojnej i do tego bez tłoku. Nas z Postojnej odstraszył właśnie tłum ludzi na parkingu. A zamek naprawdę spektakularny, droga do niego (serpentyny) też całkiem fajna :D

Co do Planicy, to trochę trudno to znaleźć na mapach i w GPS-ach, bo Planica to tak naprawdę nie miejscowość, a nazwa doliny. Miejscowość nazywa się Ratece i tam (jadąc od Kranjskiej Gory do granicy z Włochami) trzeba skręcić w lewo (są znaki) i po ok. 2 km jest skocznia po prawej. Jest wielki parking (niestety w słońcu) i możesz chodzić po skoczni ile tylko chcesz - za darmo :D . Widoki z góry, z tarasu przy szatni - niezapomniane! W tym roku znów tam jedziemy, tym bardziej, że od następnego roku będzie przebudowa i skocznia się zmieni. A do tego po prawo powstały już dwie mniejsze skocznie, które razem z mamutem i jeszcze 5 innymi w 2017 stworzą Planica Ski Center.

O Bledzie i Vintgar jest trochę na forum i właśnie w oparciu o te informacje planuję swój pobyt w tych miejscach. Wszystkie są w odległości kilkunastu kilometrów i przy dobrej organizacji do zwiedzenia nawet w jeden dzień.

Jeśli masz jeszcze pytania, to śmiało.
To pytam. Tak więc Planica odpada moje panie nie będą chciały się wdrapywać na górę więc ja nie będe się chciał denerwować, że jestem, a nie mogę wejść. Plan jest taki napewno Bled i wąwóz. Taki był plan w tamtym roku, nie daliśmy rady z wielu przyczyn. Napewno jeszcze Postojna z przewagą zamku. Ale są jeszcze Skocjanskie jaskinie ale o nich naj mniej wiem. Następna sprawa to. Gdzieś na forum wpadło mi w oko, że od Postojnej do Rijeki jest dość wolny i trudny odcinek drogi.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 05.05.2012 07:49

O Skocjanskich jaskiniach też niestety wiem niewiele. :oops: Z jaskiń to w tym roku nastawiam się na Biserujkę na Krku.

Co do trasy Postojna - Rijeka. Wolny może być tylko pierwszy odcinek - raptem 35 km - do granicy w Jelsane. Jest trochę serpentyn i kilka miejscowości po drodze - za to masz 2 warianty trasy: przez Kneżak lub Ribnicę. Od granicy w Rupa jest autostrada do samej Rijeki, a nawet jeszcze dalej, bo całe miasto się autostradą przejeżdża i zjazd jest dopiero w Bakar na pięknych estakadach.
Patroniusz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Patroniusz » 06.05.2012 21:38

A kierownik miał posprzątać....
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.05.2012 22:40

Patroniusz napisał(a):A kierownik miał posprzątać....

Jesteś w temacie po sprzątaniu :wink: :idea:
Poprzednia strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Rozmowy wydzielone z Kalendarza wyjazdowego 2012 - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone