Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rozmowy wieczorową porą...

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wiolek_lp
Cromaniak
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 12.07.2024 11:53

wikol napisał(a):Dla równowagi jednego roku lecimy na AI a drugiego autem do Chorwacji. Każda forma wypoczynku ma swoje plusy i minusy. Co roku jeździć do Chiorwacji jest nudne a tye innych pięknych miejsc do obejrzenia.
W Chorwacji najzimniejsza woda w Morzu to fakt.
Cenowo obie formy wypoczynku wypadają podobnie.

Z reguły na wczasach AI idziemy w plener na inne plaże niż hotelowa biorąc po drodze z baru jakieś przekąski i zimne piwo.
I nie uważam że wczasy AI to wakacyjny kosznar.

W Cro najzimniejsza woda ? Chyba zależy w jakim terminie, bo w lecie miała 27, zresztą teraz też tyle ma, w październiku 23,5.
Dla mnie wystarczająco ;)
Oczywiście Ty nie musisz uważać, że ALL to koszmarek, ja napisałam czym to jest DLA MNIE ;)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 12.07.2024 12:05

W kwietniu w Turcji morze (otwarte :idea: nie zatoczki) przy długiej plaży miało temp 22 st. W Chorwacji raczej ciężko o taką temp morza w tym okresie (przy otwartym morzu).

wikol napisał(a):Dla równowagi jednego roku lecimy na AI a drugiego autem do Chorwacji. Każda forma wypoczynku ma swoje plusy i minusy. Co roku jeździć do Chiorwacji jest nudne a tye innych pięknych miejsc do obejrzeni.
To jest świetne podejście.

wiolek_lp napisał(a):Oczywiście Ty nie musisz uważać, że ALL to koszmarek, ja napisałam czym to jest DLA MNIE ;)

A byłaś na takim all? Bo hotele w opcji all BARDZO się od siebie różnią.....
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 12.07.2024 12:15

wiolek_lp napisał(a):Oczywiście Ty nie musisz uważać, że ALL to koszmarek, ja napisałam czym to jest DLA MNIE ;)

Też tak kiedyś uważałem, do momentu, aż z rozwagą zacząłem wybierać oferty, hotele, chwilę poczytałem, dopytałem i wybierałem świadomie w stosunku do naszych wymagań i oczekiwań. Zwykle płacę za to więcej, ale nie narzekam na "koszmarek" :mg: I to bez znaczenia, czy to jakiś europejski kraj, inny kontynent, czy piękna wyspa na drugiej półkuli

W zeszłe lato byliśmy zarówno tydzień na żaglówce w cro jak i tydzień w 5* molochu na AI i było super

Kilka miesięcy później opalaliśmy się na oceanicznej wyspie w butikowym hotelu mając do dyspozycji skromną chatę pod strzechą, gdzie w większości okien nie było szyb :) Tego wtedy oczekiwaliśmy i było pięknie :) no i to też było w wersji AI :)
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 12.07.2024 12:30

piekara114 napisał(a):

A byłaś na takim all? Bo hotele w opcji all BARDZO się od siebie różnią.....

Zapewne świetny hotel all, malutki, mało ludny, dla rodziny 2+3 na 20 nocy z lotami znajdę za 15-16 tysięcy :diabelek:
Bo rozmawiamy o stosunku ceny w Cro do cen wycieczek all takich standardowo dostępnych, w cenie pobytu w Cro, a nie, że jakieś cudowne , małe, randomowe miejsca oferujące całodobowe wyżywienie nie istnieją ;) Mogą istnieć :spoko:
Ale w moim kręgu zainteresowań póki co nie są, tak samo jak najpiękniejsze plaże malediwskie, polinezji czy gdziekolwiek, piaszczyste, na samą myśl o piachu mnie wzdryga, wystarczy mi majówka nad naszym morzem, brrrr :evil:
Ostatnio edytowano 12.07.2024 12:34 przez wiolek_lp, łącznie edytowano 1 raz
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 12.07.2024 12:32

piotrulex napisał(a):W zeszłe lato byliśmy zarówno tydzień na żaglówce w cro jak i tydzień w 5* molochu na AI i było super

Kilka miesięcy później opalaliśmy się na oceanicznej wyspie w butikowym hotelu mając do dyspozycji skromną chatę pod strzechą, gdzie w większości okien nie było szyb :) Tego wtedy oczekiwaliśmy i było pięknie :) no i to też było w wersji AI :)

O to to właśnie o tym piszę :oczko: I jak we wcześniejszym poście napisałeś, podejrzewam, że kosztowało to więcej niż urlop w Cro ;)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 12.07.2024 12:46

wiolek_lp napisał(a):
piotrulex napisał(a):W zeszłe lato byliśmy zarówno tydzień na żaglówce w cro jak i tydzień w 5* molochu na AI i było super

O to to właśnie o tym piszę :oczko: I jak we wcześniejszym poście napisałeś, podejrzewam, że kosztowało to więcej niż urlop w Cro ;)

Tak, kosztowało więcej, ale nie było koszmarem :) Można było to zrobić sporo taniej, może nawet za połowę mojej ceny, ale ...
adamosos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamosos » 12.07.2024 14:20

W temacie AI, mogę się wypowiedzieć gdyż mam status "AllInowego człowieczka" nadany przez jednego "dzielnego" forumowicza :lol: :rotfl:
Jako że jeździliśmy dość długo na AI, nie ukrywam że ze względu na małe dzieciaki - bo to jednak wygodne, masz 3 posiłki między nimi napoje do oporu, więc dzieciaki zadowolone były zawsze, baseny place zabaw itp itd.
Natomiast samo AI oczywiście innemu AI nierówne, nie lubię hoteli molochów z różnych względów, z kolei na tych bardziej kameralnych bufet bywał zwykle skromniejszy, nigdy nie zdarzyło nam się być głodnym na tego typu wyjeździe :coool:

Natomiast miałem akurat na Zakynthos okazję być w 3 różnych hotelach tej samej sieci Carreta (można było korzystać z infra wszystkich hoteli w sieci), my byliśmy akurat w takim mniejszym i skromniejszym ale udało nam się wybrać idealnie, nie był położony nad samym morzem (dla nas nie problem) ale było stosunkowo cicho i spokojnie, i posiłki można było spożywać na świeżym powietrzu (dla nas must have), natomiast duży hostel z basenami i aquaparkiem - głośno, gwarno, kupa ludzi - masakra.
Natomiast 3 hotel był nad samym morzem ale znowu dużo ludzi i stołówka zamknięta tylko i wyłącznie więc znowu głośno.
Był jeszcze 4 hotel ale tylko dla dorosłych - nie byliśmy ;)

Więc nawet w formule AI można znaleźć coś sensownego i na uboczu niekoniecznie moloch i w sensownych pieniądzach - wszystko zależy na czym komu zależy.
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 12.07.2024 17:25

adamosos napisał(a):W temacie AI, mogę się wypowiedzieć gdyż mam status "AllInowego człowieczka" nadany przez jednego "dzielnego" forumowicza :lol: :rotfl:
....

:tak: :spoko:

adamosos napisał(a):...
Więc nawet w formule AI można znaleźć coś sensownego i na uboczu niekoniecznie moloch i w sensownych pieniądzach - wszystko zależy na czym komu zależy.

:jupi:
adamosos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamosos » 15.07.2024 12:35

Jeszcze jedna refleksja na temat All Incl - mam wrażanie że niektórym myli się skrót All Inclusive z All Exclusive.
Nie raz słyszałem rozmowy przy barze że jest tak jakoś tak mało ekskluzywnie w tym hotelu a taki był drogi (czyt. ~3K/osobę w sierpniu, hotel/lot/transfer/opieka rezydenta/ubezpieczenie).

:lol:
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 16.07.2024 11:01

Chorwacja coraz droższa a ceny wycieczek AI stoją w miejscu lub można upolować dobrą okazję.
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 16.07.2024 16:26

adamosos napisał(a):Jeszcze jedna refleksja na temat All Incl - mam wrażanie że niektórym myli się skrót All Inclusive z All Exclusive.
:lol:

To nie wrażenie, tylko tak jest.
Kupując wakacyjny pobyt w Polsce powinno używać się polskich określeń czy skrótów np. Wakacje W WC (Wszystko W Cenie), wtedy całość była by czytelna, jednak brzmiało by to zbyt sirmiężnie. Ekskluzif to jednak bardziej elitarne określenie :jezykukos:

Podobnie z resztą jak "apartament" w Chorwacji, gdzie tak na prawdę apartman znaczy mieszkanie i u nas taki przybytek wynajmuje się jako kwatera prywatna, ot co.
walazz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) walazz » 18.07.2024 16:51

BartNS napisał(a):
yarko2000 napisał(a):Można zamienić na Krynicę Morską, kawa równowartość 3-4 euro, pizza 10 euro, piwo z kija 4 euro za 0,4l, no i morze nie zasyfione przez żaglówki... ale ogólnie zasyfione i zimne. Apartamentów mało, za to można się pomieścić w jednym pokoju..

Wszyscy biadolą o tych cenach, że drogo, tylko nikt nie popatrzy na całkowity koszt wypoczynku. W Polsce w knajpach, w sklepie taniej, dojazd taniej i niby super. Ale ceny apartamentów są akurat chore w Polsce. Wystarczy spróbować znależć podobny apartament u nas nad morzem, cena powala lub poszukać czegoś za taką samą kwotę wówczas standard niewspółmierny.

Dlatego Cro jest ciekawe dla kogoś kto tam nie był. Mi po 4 wyjazdach już się przejadło. Nie jestem bogatym człowiekiem i nie muszę mieć Bóg wie czego ale po prostu atrakcyjność w moich oczach spadła. Nad bałtykiem nie byłem od 2019r. i nie żałuję. Poprzednich wyjazdów do CRO nie żałuję. Natomiast kolejny kierunek będzie inny niż CRO. Nawet nie wiem czy w Europie. Jak ktoś nie był to warto. Pierwszy i drugi wyjazd robił wrażenie. Czy jest to atrakcyjniejsze niż PL? Na pewno. Ale czy można tam jeździć w nieskończoność? NIE.
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 18.07.2024 18:31

walazz napisał(a):[
Dlatego Cro jest ciekawe dla kogoś kto tam nie był....
... Ale czy można tam jeździć w nieskończoność? NIE.

Pisz proszę o sobie :glupek:
Ja byłam 15 razy od 2016 roku zaczynając, w przyszłym miesiącu będę 16 a w październiku 17 raz. Ciągle jest dla mnie ciekawa...
Czy można jeździć w nieskończoność? No ja mam nadzieję, że kiedyś jak dzieci dorosną, to nie będę musiała tam jeździć ( zwiedzać ) , tylko, że będę mogła tam żyć.
Ale to zależy od upodobań i odczuć, dla mnie jadąc do Cro to nie są zwykle wakacje żeby odpocząć. Będąc tam czuje się jak bym wracała do domu, może w innym życiu tam właśnie byłam :jezykukos:
Nie każdy musi tak czuć, nie każdy się zachwycać, ale stwierdzenie że Cro jest " na raz" bo potem przestaje być ciekawe :boss:
No ale już kilka stron wcześniej ustaliliśmy, że dla Ciebie priorytetem są quaparki, lody 3 razy dziennie i nie poruszanie się za wiele autem ;) więc w takim przypadku Cro jest bardzo nieodpowiednia, tylko należy to sprecyzować ;)
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 18.07.2024 22:25

wiolek_lp napisał(a):

Popieram!!

My kiedyś rok po roku jeździliśmy do Chorwacji - 6 razy z rzędu. Potem wymyśliliśmy sobie, żeby spróbować innych kierunków (na razie Europa i nie zanosi się na zmiany). Spróbowaliśmy Włochy, Grecję, Czarnogórę i Rumunię. I za każdym razem jest niby fajnie, czasem nawet trochę taniej (Czarnogóra, Rumunia), ale to wciąż nie to - i za każdym razem, kiedy zdradzimy Chorwację na rzecz innego kraju, trochę żałujemy wyboru i nadal ciągnie nas do Cro. Tam się czujemy praktycznie jak u siebie. I pomimo, że zjeździliśmy już prawie całą wzdłuż i wszerz - od Gorićan po Cavtat i od Rovinj po Vukovar - to nadal będziemy tam jeździć, właśnie w nieskończoność (jak długo zdrowie i finanse pozwolą). Czasem zrobimy odmianę, ale na pewno nie więcej niż na rok.
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 19.07.2024 16:32

wiolek_lp napisał(a):

Ja byłam 15 razy od 2016 roku zaczynając, w przyszłym miesiącu będę 16 a w październiku 17 raz. Ciągle jest dla mnie ciekawa...
Czy można jeździć w nieskończoność? No ja mam nadzieję, że kiedyś jak dzieci dorosną, to nie będę musiała tam jeździć ( zwiedzać ) , tylko, że będę mogła tam żyć.
Ale to zależy od upodobań i odczuć, dla mnie jadąc do Cro to nie są zwykle wakacje żeby odpocząć. Będąc tam czuje się jak bym wracała do domu, może w innym życiu tam właśnie byłam :jezykukos:
Nie każdy musi tak czuć, nie każdy się zachwycać, ale stwierdzenie że Cro jest " na raz" bo potem przestaje być ciekawe :boss:
No ale już kilka stron wcześniej ustaliliśmy, że dla Ciebie priorytetem są quaparki, lody 3 razy dziennie i nie poruszanie się za wiele autem ;) więc w takim przypadku Cro jest bardzo nieodpowiednia, tylko należy to sprecyzować ;)

czuję, myślę i mam tak samo :)
:proszedzieki:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Rozmowy wieczorową porą... - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies