Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze
napisał(a) kostef » 01.08.2024 10:27
anthony1981 napisał(a):kostef napisał(a):Toyota to wiesz, samochód do miasta, a nie poza.
No ale powiedz ile taka instalacja kosztuje i ile lat będzie się zwracać?
Napisałem wyrażnie: RACJONALNIE I EKONOMICZNIE UZASADNIONA, WSPÓŁCZESNY
No i wtedy box na dach dodatkowo (+1-1,5l/100km pb lub 2l LPG)
bo w bagazniku lezy butla.
LPG jest spoko, ale przy pośrednim wtrysku, a jeszcze lepiej jak auto ma miejsce na koło zapasowe.
WSPÓŁCZESNE auta, jeśli mają miec LPG to jest to EKONOMICZNIE NIEUZASADNIONE - dla normalnej i przecietnej osoby, nie złotówy (taryfiarza, taksówkarza).
Osobiscie nie znam nikogo kto miałby auto z LPG ale wiem że ludzie ciągną auta z USA gdzie nawet w 2015 roku NORMALNE auta potrafiły mieć wtrysk pośredni.
O czym Ty człowieku mówisz? Wspomniany przeze mnie Fiat Tipo, do którego zakładałem instalację LPG, garść faktów:
- umawiać wizytę musiałem na chyba miesiąc przed montażem - serwis we Wrocławiu (Abart) ma kolejkę na kilka tygodni
- to samo dotyczy kolejnego serwisu (alma autogaz), który również ma obłożenie na kilka tygodni w przód
- koszt instalacji, z tego co pamiętam jakoś 2700, do tego pełny bak gazu
- zbiornik w kole - więc koło won.
- bagażnik nadal jest w pełni do wykorzystania, jeśli nie trzymać tam koła zapasowego, ale HELOŁ?? Zdaje się, że prawie każde współczesne (tak się na to powołujesz) auto oferuje i tak nic więcej niż zestaw naprawczy. Na jedno więc wychodzi
- różnica w koszcie przejazdu 100km benzyna - lpg wynosi mniej więcej 20zł. Instalacja przez czas posiadania auta zwróciła się oraz zarobiła kolejne dwa razy, czyli 6kpln do przodu. łączna różnica prawie 9kpln. Auto potem zostało sprzedane. Służy dalej.
Wg Ciebie jestem pewnie taryfiarz/złotówa i cholera wie kto jeszcze.
Wyjazd do Chorwacji był więc pod tym względem bardzo budżetowy i zaręczam, że Tipo sprawiało ogromną frajdę w trasie i był to jeden z lepszych wyjazdów (Sukosan i okolice Zadaru).
Jeśli chodzi o więcej kosztów (aby nadążyć za wątkiem) to moje noclegi w tamtym czasie (5lat temu) było ok. 150zł/os-doba + obiad w cenie do 20-30E od osoby.
Ludzie, Wy czytać nie potraficie.
WSPÓŁCZESNY SAMOCHÓD.
FIAT TIPO nie jest współczesnym samochodem !!!
Silnik 1.4 pamieta lata 90 i coś kojarze że był/jest wycofany ze względu właśnie na emisje spalin.
Powtórzę - WSPÓŁCZESNY samochód. Nie musi być premium.
Niech będzie Renaut Megane, Citroen C4, VW Golf VIII, Skoda Octavia.
Koszt instalacji w takich autach to 6000-8000 PLN !
Nie 2700, nie 4100.
OTOMOTO:
Auta powyżej 2021 roku:
https://www.otomoto.pl/osobowe/od-2021? ... ed%5D=true55760 szt
Auta z LPG powyżej 2021 roku:
https://www.otomoto.pl/osobowe/od-2021? ... ed%5D=true706 szt
Gdzie w tych 706 szt jest ponad 20% błędnych ogłoszeń np:
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/m ... GDj4J.htmlPozostałe to:
Renault Clio 1.0
Dacia Duster 1.0
Toyota Aygo 1.0
Toyota Camry 2.5 z USA
Fiat 500 1.0
Dacia Jogger 1.0
Suzuki Jimmy 1.5
Jeep 3.6 z USA
Samych Toyot powyzej 2021 roku z LPG jest 30 szt!:
https://www.otomoto.pl/osobowe/toyota/o ... ed%5D=trueI owszem: Corolli jest 9 szt - 1.8 więc całkiem nieźle.
Ale to nawet nie jest promil.
OK, napiszecie że jak ktoś ma LPG to nie sprzedaje auta. Oczywiscie
To tak jak na Tik-Toku:
Napisalem ze ludzie do Chorwacji jezdza samochodem bo jest taniej niz Samolotem.
Zaoferowałem autentycznie 1000zł, jesli ktos mi znajdzie bilety lotnicze w lipcu ponizej 1500zł do Splitu z Warszawy dla 3 osob w dwie strony i... nikt nie chcial tych 1000zł. Dobrobyt? Po prostu latwo napisac byle co... albo swoje widzimisie.
Instalacja do wspolczesnych, doladowanych silnikow o mocy wiekszej niz 100km (w Coroli 1.8 to chyba 99km jest, reszta robi naped elektryczny) kosztuje ok 7000zl a i tak jest dotryskiwane paliwo.
Dodatkowo punktow montazu takiego typu instalacji nie ma za duzo, a kolejka do serwisu jeszcze dluzsza.
Pomijam fakt gwarancji itp itd.
No spoko. Pobudka. Mamy juz sierpien 2024.