Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rozmowy wieczorową porą...

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
boboo
zbanowany
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 30.07.2024 04:58

Że zacytuję ogólnie "wszem i wobec":
Habanero napisał(a):(...) Ważne, żeby nie mieć potem bólu d..., że ktoś inny wydał mniej (...)
victoo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) victoo » 30.07.2024 08:41

majeczka napisał(a):...no cóż, my za nasz apartament nie zapłaciliśmy niewyobrażalnej kwoty.

Od dobrych kilku lat jeździmy m/in na Korčulę.

Gościliśmy naszych przyjaciół z Chorwacji również u nas, w Polsce.
Nie kupujemy wina, rakiji, tego raczej mamy tam pod dostatkiem.

Uwielbiamy wspólnie się spotkać, porozmawiać, poplotkować i poplażować oraz cieszyć się wzajemną obecnością. :hearts:

to bardzo cenne i wiele wnoszące do dyskusji te Pani wyliczenia.
adamosos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamosos » 30.07.2024 08:48

Dlatego warto takie koszty rozbijać na 3 pozycje : transport / zakwaterowanie / cała reszta.
Można również nadmienić jaki to transport, czy jedziemy do starych znajomych z którymi rozliczamy się w barterze więc płacimy mocno poniżej rynkowej cenę i czy wieziemy jakieś jedzenie z PL, bo to wszystko ma znaczenie na obraz całej kwoty sumarycznej. Nie ujmując żadnemu sposobowi spędzania wakacji jakkolwiek i gdziekolwiek.

I nie nie chodzi o ból od bytu że jest tanio, jeśli porównanie kosztów ma mieć ręce i nogi to nie chcemy porównywać kasztanów do kozich bobków bo to wtedy nie ma sensu.
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 30.07.2024 09:01

marekkowalak napisał(a):Te 3000 za dojazd to chyba Hummerem!

Wystarczy auto z LPG i spokojnie paliwo plus winiety plus bramki zamkniesz w 1500, góra 1700.

Przytaczasz Hummera oraz auto z LPG. Nie znam nikogo kto ma jedno lub drugie, więc uśrednijmy, że większość z nas ma benzynę, która pali 7,5l/100 km, a cena benzyny to 6,60 zł (nie wiem ile kosztuje w Cro), wtedy można założyć, że koszt na 100km wynosi 50zł, więc przy 4000 km koszt paliwa to 2000 zł ;) bez winiet i bramek.
kostef
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kostef » 30.07.2024 09:02

marekkowalak napisał(a):
kaeres napisał(a):
Jest to wątek z komentarzem więc komentuję.

522zł/120€ dziennie ZE WSZYSTKIM (droga-winiety, paliwo...noclegi...wyżywienie...).
Mało prawdopodobne. Chyba, że na 1 os :)
Winiety, bramki i paliwo to okolice 3000zł, noclegi z 4000zł...i utrzymanie się na miejscu za 30€ dziennie/ na dwóch ??
Jakieś ubezpieczenie, zakupy przed, itp....
No nie składa mi się to.

Te 3000 za dojazd to chyba Hummerem!

Wystarczy auto z LPG i spokojnie paliwo plus winiety plus bramki zamkniesz w 1500, góra 1700.

Żaden współczesny samochód (WSPÓŁCZESNY!) nie ma możliwości (racjonalnej i sensownej ekonomicznie) instalacji LPG.
Ale ok - jest Dacia Duster czy Clio, lub po prostu dotrysk benzyny, ale czy ma to sens? Odkładając to na drugą strone - nikt specjalnie nie kupi auta na LPG tylko po to by jechać na wakacje.

Nie mniej jednak, ja jechałem dieslem i paliwo kosztowało niecałe 1300zł. (6,2l/100km)
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 30.07.2024 09:52

kostef napisał(a):
Żaden współczesny samochód (WSPÓŁCZESNY!) nie ma możliwości (racjonalnej i sensownej ekonomicznie) instalacji LPG.

Że co??? :hahaha: :hahaha:

Pogadaj może z pierwszym lepszym taksówkarzem, to cię uświadomi.... Oni montują LPG nawet w hybrydach.

Oprócz elektryków, ogromna większość produkowanych samochodów ma możliwość założenia instalacji LPG - tylko oczywiście nie takiej z lat 90-tych, skręcanych drutem u szwagra za stodołą i regulowanych śrubami, a instalacji najnowszych generacji, w pełni skomputeryzowanych i w niczym nie zmieniających osiągów auta. Mało tego, są nawet instalacje fazy ciekłej, w których auta praktycznie nie potrzebują benzyny.

Sąsiad ma benzynową Corollę z 2022 r. i już montuje gaz.
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 30.07.2024 11:30

kaeres napisał(a):No to w kwestii ile kosztuje urlop w Chorwacji Wasze doświadczenia nie mają żadnego przekładu na rzeczywistość
Znaczy: Majeczka była tam wirtualnie :oczy:
Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze
Tyle wydali, to znaczy, że tyle kosztował. W rzeczywistości.
Zacznij się "kumplować" a nawet przyjaźnić z gospodarzami, to i pewnie na cenach się to odbije.

Ile kosztuje pierścionek zaręczynowy?
No właśnie... czasem krocie u jubilera, a...
czasem "bukiet kwiatków" dla babci, gdy podaruje klejnot ze swojej "rodowej szkatułki".
Czyżby taki pierścionek był "nierzeczywisty"?

Trajgul napisał(a):Przytaczasz Hummera oraz auto z LPG. Nie znam nikogo kto ma jedno lub drugie
Życie różne scenariusze pisze...
post1774400.html#p1774400
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 30.07.2024 20:12

Habanero napisał(a):(...) Wracaliśmy Jadranką od Zadaru do Senj i potem Ostarije , pięknie :hearts:
W jakich godzinach?
Osobiście staram się załapać "na trawersie" Pag o świcie :proszedzieki:
Kreowany przez płomienny szkarłat Słońca i paskie skały róż...
... w dźwiękowym tle to:
... nie na darmo Eos miała przydomek "Różanopalca" :proszedzieki:

@inni (choć nie wszyscy),
tak, jeżdżę tak co roku. Jadranką świtem od Rijeki do Zadaru.
Nie, nie nudzi mi się, podróż też się nie dłuży.
Habanero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 31.07.2024 06:14

boboo napisał(a):
Habanero napisał(a):(...) Wracaliśmy Jadranką od Zadaru do Senj i potem Ostarije , pięknie :hearts:
W jakich godzinach?
...

Cześć Bogdanie :D
Jechaliśmy tamtędy po południu, przy niezbyt pięknej pogodzie, ale i tak było epicko.
To było piękne zwiedzanie, połączone z pożytecznym , bo zostawiliśmy za sobą sobotnie korki.

Zazdroszczę Ci tych widoków przy wschodzie słońca.
Kto rano wstaje... sprawdza się :coool:
Pozdrawiamy gorąco :papa:
anthony1981
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) anthony1981 » 31.07.2024 11:44

kostef napisał(a):Żaden współczesny samochód (WSPÓŁCZESNY!) nie ma możliwości (racjonalnej i sensownej ekonomicznie) instalacji LPG.
Ale ok - jest Dacia Duster czy Clio, lub po prostu dotrysk benzyny, ale czy ma to sens? Odkładając to na drugą strone - nikt specjalnie nie kupi auta na LPG tylko po to by jechać na wakacje.

Nie mniej jednak, ja jechałem dieslem i paliwo kosztowało niecałe 1300zł. (6,2l/100km)

Hmm dziwna opinia. Miałem niedawno tipo z lpg. Nie jest jakiś nowoczesny ale to jednak współczesne auto. Do Chorwacji dojechałem na lpg. Spalanie 10l/100 więc różnie wychodzi w zależności od ceny paliwa a rozstrzał spory w krajach.
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 31.07.2024 14:29

Habanero napisał(a):(...) Zazdroszczę Ci tych widoków przy wschodzie słońca (...)
Nie napiszę, że polecam, bo...
jeszcze ktoś może mi zarzucić, że wchodzę w czyjeś życie w buciorach, planuję komuś trasę i czas przejazdu.
(A między nami, Konradzie: jeśli dasz kiedyś radę tak ustawić przejazd, to... polecam :D :lool: wręcz imperatywnie :hahaha: )
Pozdrowionka i od nas :piwo:

Tak na marginesie: jaki procent czytelników zrozumie wyrażenie: "nie napiszę, że polecam" i nie zinterpretuje tego jako "odradzam"? :roll: oraz...
jaki procent czytelników dostrzega różnicę między "nie polecam" a "odradzam"?
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 31.07.2024 14:57

boboo napisał(a):Tak na marginesie: jaki procent czytelników zrozumie wyrażenie: "nie napiszę, że polecam" i nie zinterpretuje tego jako "odradzam"? :roll: oraz...
jaki procent czytelników dostrzega różnicę między "nie polecam" a "odradzam"?

To temat na inną dyskusję ale często jestem zdumiony jak ludzie różnie interpretują różne słowa/zdania, a w internecie szczególnie. Niesamowite.
kostef
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kostef » 01.08.2024 07:02

marekkowalak napisał(a):
kostef napisał(a):

Że co??? :hahaha: :hahaha:

Pogadaj może z pierwszym lepszym taksówkarzem, to cię uświadomi.... Oni montują LPG nawet w hybrydach.

Oprócz elektryków, ogromna większość produkowanych samochodów ma możliwość założenia instalacji LPG - tylko oczywiście nie takiej z lat 90-tych, skręcanych drutem u szwagra za stodołą i regulowanych śrubami, a instalacji najnowszych generacji, w pełni skomputeryzowanych i w niczym nie zmieniających osiągów auta. Mało tego, są nawet instalacje fazy ciekłej, w których auta praktycznie nie potrzebują benzyny.

Sąsiad ma benzynową Corollę z 2022 r. i już montuje gaz.

Toyota to wiesz, samochód do miasta, a nie poza.
No ale powiedz ile taka instalacja kosztuje i ile lat będzie się zwracać?
Napisałem wyrażnie: RACJONALNIE I EKONOMICZNIE UZASADNIONA, WSPÓŁCZESNY

No i wtedy box na dach dodatkowo (+1-1,5l/100km pb lub 2l LPG) :) bo w bagazniku lezy butla.

LPG jest spoko, ale przy pośrednim wtrysku, a jeszcze lepiej jak auto ma miejsce na koło zapasowe.
WSPÓŁCZESNE auta, jeśli mają miec LPG to jest to EKONOMICZNIE NIEUZASADNIONE - dla normalnej i przecietnej osoby, nie złotówy (taryfiarza, taksówkarza).

Osobiscie nie znam nikogo kto miałby auto z LPG ale wiem że ludzie ciągną auta z USA gdzie nawet w 2015 roku NORMALNE auta potrafiły mieć wtrysk pośredni.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 01.08.2024 07:23

te kiero napisał(a):
labusm napisał(a):2 osoby dorosłe - Promajna 12-20.07
8 noclegów = 1550E = 6800zł
Nocleg chyba drogi, ale najęty dosłownie na ostatnią chwilę, za to w miarę przyzwoity standard, blisko plaży.

~97Eur/os noc, to taka cena - moim zdaniem - mocno hotelowa, dałbym tyle ale z dobrym śniadaniem.
Mi chodzi po głowie nowoczesny App w Mandre za ~60Eur/os noc, ale jakoś mi się to nie spina w różnych aspektach mojego postrzegania noclegu w Cro (i ogólnie).
Do wyjazdu jeszcze daleko, więc jest czas na decyzję.

Jak zestawisz z ceną hotelową to ta niewiele się różni przy cenie pokoju 1-osobowego od 2-osobowego. W wielu hotelach to wręcz symboliczna różnica, np. kosztu śniadania

Ja zachęcam, aby jednak pisać, że to ponad 190E za nockę dla 2 osób, a to już baaaardzo dużo :bojesie:
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 01.08.2024 07:47

labusm napisał(a):8 noclegów = 1550E = 6800zł
...
Nocleg chyba drogi, ale najęty dosłownie na ostatnią chwilę, za to w miarę przyzwoity standard, blisko plaży.

Możesz podać link do oferty ?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Rozmowy wieczorową porą... - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone