Leon napisał(a):...tam ten Opcy to jezowiec nieregularny. Niema twardich igiel, lecz take nitki prawie rzesi, rzije zagrzebani w piachu. Taka skorupa to znak ze jusz po nim. Mozna znalestc na piaszczistim dnem. Skorupi sa bardzo kruche.
nowalijka napisał(a):Udało mi się złapać ośmiornicę na płytkiej wodzie do wiaderka dziecinnego. Bałam się ręką bo nie wiedziałam czy te przyssawki nie parzą. Obejrzeliśmy ja, fotki nie zrobiliśmy bo byliśmy bez aparatu, a chwila nieuwagi wystarczyła by ośmiornica wyskoczyła z wiaderka i zwiała. Miałam satysfakcję z tego połowu. Acha i faktycznie zmienia kolory, co zaobserwałam "polując" na nią. To było w Primosten.
W Pisaku udało mi się wyciągnąć rozgwiazdę (chyba, ze to było coś innego???). Burgundowy kolor, mnóstwo takich brodawek na wierzchu i cienkich jakby-parzydełek od spodu, którymi macała wiaderko. Wyłowiłam ją z głębokości ok. 3-4m ręką zabezpieczoną folią (bałam się, że parzy). Zdziwiliśmy się mocno z mężem, bo oboje myśleliśmy, że rozgwiazdy mają po 5 ramion, ta miała 6. Szukam info o 6-ramiennych rozgwiazdach... Są takie, czy to był jakiś wyjątkowy okaz (mutant?)? Mąż chciał ją zabrać w wiaderku by zrobić fotkę i odnieść do wody, ale mi jej było szkoda i puściłam bez fotografowania (aparat oczywiście w apartamencie).
----------
Już doczytałam w Wikipedii, że mogą mieć 5-20 ramion.
Ależ żałuje, że nie zrobiłam fotki i ośmiornicy i rozgwieździe...
------------
A wogóle to nurkowanie (maska + fajka) jest ekstra! Widziałam nawet belony...
Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...