Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rozgwiazdy i ośmiornice:)

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marek-lodz
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) marek-lodz » 30.08.2006 21:14

widziałem ośmiornice! skubanej nie poznałem dopuki nie rozchyliła macek żeby coś wszamać :D Zdziwko miałem że HOHO
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 30.08.2006 21:35

Ja też widziałem! Bawiła się autkiem mojego syna! :D

Obrazek

PozdraV
J.
Puszcza41
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puszcza41 » 31.08.2006 23:40

No no, Jacunio - jesteś wielki :!: Gdzie je złowiłeś?
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 01.09.2006 13:21

Puszcza41 napisał(a):Gdzie je złowiłeś?

Akurat te na zdjęciu to k. Primosten. Ale generalnie na prawie całym wybrzeżu chorwackim można je spotkać; trzeba tylko mieć szczęście, albo wiedzieć jak szukać. W tym roku w Grecji też trochę łapałem, ale było ich mniej i generalnie mniejsze. Ta na fotce jest z tych średnich.
W moim albumiku jest ich tam kilka.

PozdraV
J.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 01.09.2006 14:40

ładny albumik, super pomysły na zdjęcia i super ich realizacja, gratulacje! jest co oglądać :) krystof
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 21.09.2006 21:41

witaj Jacunio jak rozpoznajesz miejsca gdzie sa osmiornice? Czy od lokalnich nurkow nauczylesz sie jakesz sztuczki lub ich po prostu wydzisz ?
Czy ich znajdujesz nurkujanc na bezdechu?
Dla mnie jak nurkuje na tym samim terenie co wczesniej trzeba tylko zajrzec w te same dzuri.
Czy te osmiornice zjadlesz ?
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 22.09.2006 07:24

Leon napisał(a):witaj Jacunio jak rozpoznajesz miejsca gdzie sa osmiornice? Czy od lokalnich nurkow nauczylesz sie jakesz sztuczki lub ich po prostu wydzisz ?
Czy ich znajdujesz nurkujanc na bezdechu?
Dla mnie jak nurkuje na tym samim terenie co wczesniej trzeba tylko zajrzec w te same dzuri.
Czy te osmiornice zjadlesz ?

NIE ZJADAM OSMIORNIC! :!:
Bardzo polubilem te sprytne zwierzaki i nigdy nie robię im krzywdy.
A łapię je pływając z płetwami, maską i rurką no i oczywiście siatką. Chociaż siatka nie jest tak bardzo potrzebna, bo ostatnio w Grecji, zanim kupiłem siatkę, to złapałem kilka gołymi rękami. :lol: Problem pojawia się jednak, jak chcesz dopłynąć z ośmiornicą do brzegu a jest daleko... :wink:
A co do znajdowania, to po prostu po kilku latach już się orientuję gdzie się lubią chować - zależnie od typu dna chowają się między niewielkimi, okrągłymi kamieniami w dnie lub w szczelinach pod dużymi głazami.
Ponieważ ośmiornice zmieniają barwą, dopasowując się do otoczenia, to aby ją znaleźć należy wypatrzyć jej oczy, którymi wpatruje się w nadpływającego wystawiając "łebek" spomiędzy kamieni. W przypadku dużych głazów na dnie warto zanurkować i płynąć przy dnie, zaglądając pod kamienie. Czasami resztki krabów lub otwarte muszle zdradzają miejsce przebywania ośmiornicy.
Jak już się znajdzie, to największe szanse na powodzenie ma szybki atak, bo ośmiornice potrafią się błyskawicznie zagrzebać głęboko między kamienie lub wślizgnąć się w malutką głęboką szczelinę i wówczas jest po zawodach. No i trzeba być przygotowanym na chmurę atramentu, pod której osłoną ośmiornica wykonuje manewr mylący przeciwnika, zmieniając gwałtownie kierunek ucieczki.

Powodzenia! :D
PozdraV
J.
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 22.09.2006 10:49

Jacunio? - pływasz w rękawiczkach? :wink:

A tak serio - nie zdobyłabym się na dotknięcie tego zwierzaka.

Nawet .. plecami :wink:
Pozdraviam
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 22.09.2006 11:21

Jacunio napisał(a):Ja też widziałem! Bawiła się autkiem mojego syna! :D

Z tego co widzę, to chciała popchnąć waderkowe autko do koleżanki. :-)Mój mąż po pobycie w dubrownickim akwarium i zabawie z ośmiornicą bardzo zapragnął spotkać taką jedną, choćby malutką, w zatoczce. Ale nie miał szczęścia. Musiały mu wystarczyć stada jeżowców, krabiki i meduzy ;-)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 24.09.2006 14:27

Nam się udało znaleźć tylko jedną małą rozgwiazdkę - ta jeszcze żyła.
Po sesji fotograficznej (składającej się z jednego zdjęcia - nie było "świecenia lampą po oczach") została puszczona wolno wprost do wody
http://cro.pl/forum/album_page.php?pic_id=2049
;)
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 24.09.2006 15:05

z podobnej zrobiłem czapeczkę - po uwiecznieniu na fotkach odtransportowałem na głębszą wodę :wink:

Obrazek
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 24.09.2006 16:45

Fajową masz czapeczkę....
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 24.09.2006 21:06

Rich...pełen szyk mody :D
Pobiłeś nawet mnie na głowę 8)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 25.09.2006 07:42

madzia1981 napisał(a):Rich...pełen szyk mody :D
Pobiłeś nawet mnie na głowę 8)

Hihi... nie na głowę tylko na to co na głowie ;)
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 27.09.2006 22:16

..Jacunio no to mniej wiencej szukasz ich jak i ja.....
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone