napisał(a) Jacunio » 22.09.2006 07:24
Leon napisał(a):witaj Jacunio jak rozpoznajesz miejsca gdzie sa osmiornice? Czy od lokalnich nurkow nauczylesz sie jakesz sztuczki lub ich po prostu wydzisz ?
Czy ich znajdujesz nurkujanc na bezdechu?
Dla mnie jak nurkuje na tym samim terenie co wczesniej trzeba tylko zajrzec w te same dzuri.
Czy te osmiornice zjadlesz ?
NIE ZJADAM OSMIORNIC!
Bardzo polubilem te sprytne zwierzaki i nigdy nie robię im krzywdy.
A łapię je pływając z płetwami, maską i rurką no i oczywiście siatką. Chociaż siatka nie jest tak bardzo potrzebna, bo ostatnio w Grecji, zanim kupiłem siatkę, to złapałem kilka gołymi rękami.
Problem pojawia się jednak, jak chcesz dopłynąć z ośmiornicą do brzegu a jest daleko...
A co do znajdowania, to po prostu po kilku latach już się orientuję gdzie się lubią chować - zależnie od typu dna chowają się między niewielkimi, okrągłymi kamieniami w dnie lub w szczelinach pod dużymi głazami.
Ponieważ ośmiornice zmieniają barwą, dopasowując się do otoczenia, to aby ją znaleźć należy wypatrzyć jej oczy, którymi wpatruje się w nadpływającego wystawiając "łebek" spomiędzy kamieni. W przypadku dużych głazów na dnie warto zanurkować i płynąć przy dnie, zaglądając pod kamienie. Czasami resztki krabów lub otwarte muszle zdradzają miejsce przebywania ośmiornicy.
Jak już się znajdzie, to największe szanse na powodzenie ma szybki atak, bo ośmiornice potrafią się błyskawicznie zagrzebać głęboko między kamienie lub wślizgnąć się w malutką głęboką szczelinę i wówczas jest po zawodach. No i trzeba być przygotowanym na chmurę atramentu, pod której osłoną ośmiornica wykonuje manewr mylący przeciwnika, zmieniając gwałtownie kierunek ucieczki.
Powodzenia!
PozdraV
J.