Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rox_PU - moja Chorwacja

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rox_PU
Turysta
Rox_PU - moja Chorwacja

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rox_PU » 25.01.2013 19:28

W końcu się za taką relację zabiorę, niestety w tej chwili przytłoczył mnie ispitni rok! ;) Chorwacja nie zawsze i nie wszędzie jest taka sama. Wielkim szokiem był dla mnie widok opustoszałych ulic Puli. Niestety z tego co zauważyłam Chorwaci uśmiechają się i bawią tylko dla turystów, dlatego można powiedzieć, że w większości turystyczne miasta umierają po sezonie, a jedyną atrakcją są kina, teatry i liczne sajamy, ale to nie to samo. Także ludzie się zamykają w sobie, gdy turyści opuszczają ich progi i nieraz mam wrażenie, że boją się obcych. Nawet z taką błachostką jak wynajem mieszkania można mieć sporo problemów, jak już znajdzie się dobrego "cimera" (który dziwnym trafem nie będzie z Istri, a Slavonii ili Zagroja) właściciel może okazać się niezbyt tolerancyjny. Jednak dopiero tutaj zauważyłam te podziały wewnątrz chorwackie. Slavoncy, Zagorjanje są cudownymi, otwartymi ludźmi. Ciepli, gościnni, prawdziwi Słowianie. Dalmatyńcy są prawdziwymi południowcami. A Istrianie? Specyficzny region, specyficzni ludzie, jedną stopą we Włoszech (UE) drugą na Bałkanach, dość zamknięci i... specyficznie, właśnie tak! A jak się już ich lepiej pozna są kochani jak wszyscy. Jednak Istrianie są chyba jedną z najmniej lubianych "nacji" chorwackich w tym panstwie, ale każdy kocha ich pasarete! Życie, a wakacje to dwie różne sprawy. Z miłości do tego państwa uznałam, że to jest to co chcę robić w życiu i wiązałam przyszłość z Chorwacją. Gdyby nie ta miłość już dawno bym stąd uciekła, ale nie! Jak kocha to przeczeka i najgorsze momenty. Nawet w najgorszych chwilach daję jej kolejną szanse, które nigdy się nie wyczerpią, bo kocham. Z każdym kolejnym dniem przekonuję się, że tak jest, że to prawdziwa miłość, bo przeżyłam tu już wiele przykrości, ale chociażby jeden uśmiech i przychylność tubylca, piękne widoki, styczniowe słońce oraz ta chorwacka kawa, potrafią mi zmienić moje nastawienie o 360 stopni. Kocham, zostaję, nie ważne co by się działo! :) P.S. Jeśli chodzi o samą Istrię i Pulę, tutaj wynagrodzenia są najwyższe (nikt nie pracuje poniżej 5000 kn), wielu Slavonców tu przyjeżdża podczas sezonu dlatego też trudno spotkać prawdziwych Istrian. Jednak Pula, zaraz po Vukovarze jest najdroższym miastem w Chorwacji, a ceny nawet w najtanszym Kauflandzie jak najbardziej unijny, porównywalne, a nawet droższe niż w Niemczech i Hiszpanii.
piamir
Cromaniak
Re: Nowy użytkownik - tu się witamy z nowymi cro-forumowicza

Nieprzeczytany postnapisał(a) piamir » 25.01.2013 19:47

Bardzo ciekawe spostrzeżenia. Dla nas turystów Cro to tylko słonce, pogoda, fajni tubylcy, urocze morze. Potem jedziemy do siebie i przez następne 12 miesięcy pielęgnujemy w sobie wspomnienia z wakacji i wracamy tam s powrotem. Myślę, że dowiemy się od Ciebie dużo ciekawych rzeczy o Chorwacji po sezonie. Pozdrawiam :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.01.2013 19:50

Rox PU może załóż wątek pod tytułem Chorwacja poza sezonowo okiem przybysza bo fajnie się czyta Twoje posty

Edit:
W związku z tym że Dżako zrobił nowy wątek z Twoich świetnych spostrzeżeń zmieniam swój post.
Ostatnio edytowano 27.01.2013 20:21 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 26.01.2013 00:07

Rox_pu bardzo ciekawe są Twoje spostrzeżenia i naprawdę fajnie się je czyta. Że Pula jest droga, to się spodziewałem... ale Vukovar :?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 26.01.2013 16:39

Serce w pasy napisał(a):Rox PU może załóż wątek pod tytułem Chorwacja poza sezonowo okiem przybysza bo fajnie się czyta Twoje spostrzeżenia tylko to nie w tym wątku.

Edit:
W związku z tym że Dżako zrobił nowy wątek z Twoich świetnych spostrzeżeń zmieniam swój post.

Bardzo fajny pomysł.
Pisz dalej, plizzzzzzzzzzzz.

Zacytuję jeszcze Twój pierwszy wpis

Rox_PU napisał(a):Zdecydowałam się na dołączenie się do forum ze względu na to, że z tym państwem jestem bardzo związana, a obecnie Chorwacja jest moim domem. Przez 8 lat rok rocznie spędzałam wakacje w Chorwacji, a w połowie września się tutaj przeprowadziłam. W ramach wymiany studiuję w Puli do końca roku akademickiego, do PL wracam tylko na chwilkę obronić licencjat, a potem znowu do HR. Studia magisterskie będę kontynuować w Chorwacji, bo gdzie jak nie tu kroatysta pałający miłością do tej małej ziemi z takim wielkim sercem i wielkimi problemami, może lepiej się wykształcić oraz żyć. Chciałam również pokazać państwu jak wygląda ta prawdziwa Hrvatska poz sezonem, gdyż pewnie niejednego "zakochanego" w Chorwacji może rozczarować. Przed rejestracją bardzo często przeglądałam croforum i muszę powiedzieć, że doskonale zgadzam się z Panią Kasią, która najlepiej zna przynajmniej te dalmatyńskie realia, a ja z kolei od tej drugiej, "północnej" - uh jak nie lubię tego określenia - strony HR, z Istrii, a dokładniej z Puli.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczy,
Roxana

Pozdrawiam

:papa:

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ostatnio edytowano 28-01-2013 07:46 przez Jacek S, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.01.2013 20:22

Jacku zmień mój cytat wg mojego postu bo ktoś pomyśli, że w tym (nowym) nie jest miejsce na opisy Rox_PU
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.01.2013 20:26

Damian - w swoim poście zmień sam tak jak uważasz za stosowne stosując "edytuj".
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.01.2013 23:00

Ale ja już to zrobiłem, teraz ty musisz zedytować, porównaj.'
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 30.01.2013 17:29

Rox_PU ciekawe rzeczy opisujesz ,pisz dalej :roll: :papa:

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Rox_PU - moja Chorwacja
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone