Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

rowerem po Chorwacji?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ergo
Autostopowicz
rowerem po Chorwacji?

Nieprzeczytany postnapisał(a) ergo » 13.05.2004 17:50

Witam wszystkich!
W wakacje chciałabym zjeździć Chorwację rowerkiem. I to właściwie wszystko, czego jestem pewna.
Stąd moje pytania:
- czy to ma sens, tj. czy da się jeździć po Chorwacji rowerem (zaznaczam, że jestem amatorem w tej dziedzinie)
- czy da się znieść na rowerze tamtejszą pogodę?
- czy macie jakieś wypróbowane trasy?
Bardzo proszę o wszelkie rady i uwagi!

Pozdrawiam
ergo
juli
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) juli » 14.05.2004 10:49

Ergo, poszukaj w archiwum, bo ten temat omawiany był już kilkukrotnie. Ale zasmucę Cię - nikt nie uważał tego pomysłu za dobry. Osobiście, ze względu na fakt, że drogi (przeważnie) są kręte i wąskie, uważam ten pomysł za karkołomny.

Serdeczności
Juli
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 14.05.2004 11:36

To że drogi są kręte to pryszcz w porównaniu z problemem górzystości tego pięknego kraju. Tu by trzeba Szurkowskiego z motorkiem w d... żeby na rowerku śmigać po Chorwacji. Gdyby nie te góry to pomysł nie jest zły tyle że gdyby nie te góry to czy rozmawialibyśmy tu o Chorwacji...?
ergo
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ergo » 15.05.2004 12:35

Bardzo Wam dziękuję i kieruję sie ku archiwum.
Pozdrawiam
ergo
Michał46
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michał46 » 20.09.2005 17:35

Troche stary temat ,a nawet bardzo stary ,ale wyprawa rowerowa do Chorwcji to genialny pomysł :!: Ludzie jezdza na rowerach do Egiptu,osobiscie bardzo polecam tą relacje z wyprawy wlasnie do Chorwacji :

http://max.iem.pw.edu.pl/~chaberw/index ... a/menu.htm
michałkatata
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) michałkatata » 30.09.2005 16:13

Pojeździłem ( wrzesień 2002 r) "Tam" rowerki pojechały na dachu. Idealne do zwiedzania większych miast. Przejazdy drogami wybrzeża dość ryzykowne. W Splicie mały wypadek - po deszczu całkowita utrata przyczepności ( stare miasto ) - upadek lekko bolesny, rower cały. W rejonie Primoste-Dolac-Bilo-Sibenik wypady do góry (widoki zachwycające). Tam zdecydowanie mniejszy ruch ( asfalty ) i całkowity brak ( tam gdzie asfalty się kończą ). I tu trzeba zachować max. rozsądku. Pamiętać trzeba o sprawnych hamulcach i sprawnych hamulcach. Lekceważenie tego i chęć poczucia pędu lekko większego to pewne kłopoty. Jedno jest pewne warto. Pewne jest też, że warto uważać i oko z tyłu głowy zawsze otwarte być musi. Dodatkowe atrakcje to możliwość pośmigania w drodze " tam " lub powrotnej po Wiedniu, Bratysławie, Brnie, Pradze - kto jak woli lub jaka trasa na to nam pozwoli. Warto, wiem bo byłem.
pozdrawiam. :D
KAMA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KAMA » 30.09.2005 16:32

Rower...bajka...zabralismy rowery na RAB...całe dwa tygognie samochod atał....tylko rowery!jakie zakatki...w tym roku tez był Rab-ale bez rowerkow..i bład!trzeba miec forme..to fakt..moja połowica czasem strajkowała i mjała dosc..ale stracił 8 kg!!!!!nie rezygnował z piwka!!!poleca rower..za rok zabieramy obowiazkowo! :P
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 30.09.2005 19:27

KAMA napisał(a):Rower...bajka...zabralismy rowery na RAB...całe dwa tygognie samochod atał....tylko rowery!jakie zakatki...w tym roku tez był Rab-ale bez rowerkow..i bład!trzeba miec forme..to fakt..moja połowica czasem strajkowała i mjała dosc..ale stracił 8 kg!!!!!nie rezygnował z piwka!!!poleca rower..za rok zabieramy obowiazkowo! :P

Kamo! proszę, przetłumacz to na polski please :roll:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.09.2005 22:55

to może ja platonie ciutkę dopomogę :D ... Kamie chodziło głównie o to, że gdybyś zamiast przesiadywać tyle przed komputerem :cry: ... wstawił swoje d ... na rower :lol: ... to nawet jakbyś 3 litra piwska dziennie chlał :cry: ... to i tak trochę schudniesz :D :lol: ... chociaż w sumie kto to wie w tak skomplikowanym przypadku :lol:
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 01.10.2005 07:58

bjur napisał(a):to może ja platonie ciutkę dopomogę :D ... Kamie chodziło głównie o to, że gdybyś zamiast przesiadywać tyle przed komputerem :cry: ... wstawił swoje d ... na rower :lol: ... to nawet jakbyś 3 litra piwska dziennie chlał :cry: ... to i tak trochę schudniesz :D :lol: ... :lol:

Rozumię ,że Kama poleca rower .ale dlaczego gościu schudł osiem kilo skoro w tym roku nie zabrali rowerków,a samochód nie atał,po mojemu jak nie rezygnował z piwka to przytył 8 kilo.Chociaż w sumie kto to wie w tak skomplikowanym czasie i przypadku . :wink:
KAMA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KAMA » 07.10.2005 18:09

bjur napisał(a):to może ja platonie ciutkę dopomogę :D ... Kamie chodziło głównie o to, że gdybyś zamiast przesiadywać tyle przed komputerem :cry: ... wstawił swoje d ... na rower :lol: ... to nawet jakbyś 3 litra piwska dziennie chlał :cry: ... to i tak trochę schudniesz :D :lol: ... chociaż w sumie kto to wie w tak skomplikowanym przypadku :lol:
:P :P :P bbbbbbbbbbbrrrrrraaaaaaaaawwwwwwwwwwwwoooooooooo!!!!!!!!!!!!!!!!
kopaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kopaj » 08.10.2005 10:39

Rowerowa wyparwa po Chorwarcji to wspaniały pomysł.
Już dość dawno przeżyłem taką wspaniałą przygodę. Rowerowa wyprawa: Węgry -Chorwacja - Włochy -Węgry - ponad 2 tys km : niezapomniane chwile. Dzisiaj - wspomnienia i wspólnie z dziećmi wieczorne oglądanie slajdów.
Z uwagi na górzysty teren radzę wybrać tresę nad brzegiem morza (chyba tez najbardziej atrakcyjna). Nie ma co się przerażać trudami jazdy. Odrobinę zapału, uporu i konsekwencji - wszystko jest do pokonania. Zresztą porównując czasy kiedy ja jechałem z obecnymi - to nie widzę problemu. Wystarczy podstawowy sprzęt turystyczny + karta kredytowa i do przodu. Ja uczestnicząc w wyprawie wiozłem na rowerze (z Czeską przerzutką Faworit !!!) kilkadziesiąt kilogramów konserw, makaronu i ryżu. Ale takie były wtedy czasy ( w Polsce bieda i kosmiczny kurs dolara).
Dlaczego rowerem?
- poznasz nowe miejsca jakich inaczej nie zobaczysz: miasta i wioski, krajobrazy, zabytki, zakątki, dzikie plaże ...
- poznasz różne regiony, które wbrew pozorom znacznie się różnią
- poznasz nowych ludzi ( tubylców i turystów) - ich życie , obyczaje ....
- aktywny wypoczynek - zdrowe ciało -zdrowy duch
Z okna samochodu jest to niosiągalne.
Pozdrawiam i zachęcam
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 08.10.2005 11:52

kopaj napisał(a):Rowerowa wyparwa po Chorwarcji to wspaniały pomysł.
Już dość dawno przeżyłem taką wspaniałą przygodę. Rowerowa wyprawa: Węgry -Chorwacja - Włochy -Węgry - ponad 2 tys km : niezapomniane chwile. Dzisiaj - wspomnienia i wspólnie z dziećmi wieczorne oglądanie slajdów.
Z uwagi na górzysty teren radzę wybrać tresę nad brzegiem morza (chyba tez najbardziej atrakcyjna). Nie ma co się przerażać trudami jazdy. Odrobinę zapału, uporu i konsekwencji - wszystko jest do pokonania. Zresztą porównując czasy kiedy ja jechałem z obecnymi - to nie widzę problemu. Wystarczy podstawowy sprzęt turystyczny + karta kredytowa i do przodu. Ja uczestnicząc w wyprawie wiozłem na rowerze (z Czeską przerzutką Faworit !!!) kilkadziesiąt kilogramów konserw, makaronu i ryżu. Ale takie były wtedy czasy ( w Polsce bieda i kosmiczny kurs dolara).
Dlaczego rowerem?
- poznasz nowe miejsca jakich inaczej nie zobaczysz: miasta i wioski, krajobrazy, zabytki, zakątki, dzikie plaże ...
- poznasz różne regiony, które wbrew pozorom znacznie się różnią
- poznasz nowych ludzi ( tubylców i turystów) - ich życie , obyczaje ....
- aktywny wypoczynek - zdrowe ciało -zdrowy duch
Z okna samochodu jest to niosiągalne.
Pozdrawiam i zachęcam

taaa ....Jadranką na rowerze niesamowicie ,,dobry'' pomysł buchachachacha

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko