Re: Do znawców Riviery Makarskiej
napisał(a) Fatamorgana » 15.05.2013 22:00
No i są i nie są.
Są odcinki pomiędzy Podgorą a Tućepi gdzie trudno ocenić czy to jeszcze droga czy już ścieżka, ale ogólnie to da się pociągnąć najpierw promenadami nadmorskimi które potem przechodzą w drogi wzdłuż plaż i potem czasami się wspinają wyżej a czasami łączą z Jadranką ale na krótkich odcinkach. Za Podgorą jest jeden taki odcinek z Jadranką ale krótki. Ważne by nie przegapić zjazdu- musicie mieć dokładną mapę gdyż nie wszystkie trasy są dobrze oznaczone a turystyka rowerowa to tam jeszcze 100 lat za Holandią...
Za to powyżej Jadranki jest sporo dróg bitych, ale są to połączenia osad, przysiółków i bardzo pokręcone (serpentyny, zawijasy) dojazdy do większych skupisk domostw, także tego nie polecam poza jednym wyjątkiem- trasa z Podgory do wioski nad Podgorą (niestety zapomniałem nazwy ale to dość łatwo trafić) - jest to bardzo fajna trasa, choć trzeba się pomęczyć w górę (ja niestety poszedłem na łatwiznę i sobie wjechałem autem...).
Natomiast o wiele bardziej "udrożniony" jest odcinek z Tućepi do Makarskiej- tam jest droga 3 kategorii ale przejezdna (przynajmniej w 2009 r była) i prowadzi cały czas poniżej Jadranki a potem wchodzi w miejscowośc na wysokości Hotelu Osejava, ale nie pamiętam czy tam nie ma jakiegoś płotu, natomiast nie martwiłbym się tym, bo wszędzie jest blisko a jakieś ścieżki wzdłuż wybrzeża też tam są (zejścia/dojścia na plaże itd).
Można też karnąć się fajną trasą nr. 512 z Podgory najpierw tą trasą do owej wioski na stoku i dalej szosą- baaardzo ładna rzecz! I dojechać nią do Makarskiej- choć to będzie wytężony objazd a nie łatwa trasa wzdłuż plaży.