Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rowerem - Chorwacja,BiH,Czarnogóra,Albania,Macedonia,Grecja

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
mil
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mil » 28.07.2008 19:38

Witam wszystkich! :D
Szukam wszelkich informacji o noclegach w Albanii (przystępne ceny) na trasie Szkodra,Kruje,Tirana,Vlora,Saranda,Gijrokaster,Berat,Elbassan.
Będę wdzięczny za każdą informację.
Kilka znalazem w internecie ale chciabym dla spokoju ducha jeszcze parę :)
Gdzie szukać busików w razie awarii roweru i jakie są ceny od osoby?

Bardzo dziękuję i pozdrawiam!
baton
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) baton » 28.07.2008 20:16

We wrzesniu - pazdzierniku moj tesc planuje wyjazd rowerowy po Albani... Gdybys byl zainteresowany wspolna wyprawa skontaktuj sie ze mna poprzez gg lub mail.
mil
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mil » 28.07.2008 21:01

Dzięki za zainteresowanie ale my jedziemy trochę wcześniej tzn.12 sierpnia...Już mamy większość rzeczy zalatwioną szukamy noclegów na tej trasie w Albanii
Pozdrawiam
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 28.07.2008 21:05

W czerwcowym numerze Podróży była relacja z rowerowej wyprawy po Albanii, jakieś nazwy hoteli były i coś o busikach również. Mogę zajrzeć i poczytać dokładniej, jeśli nie czytałeś.
mil
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mil » 28.07.2008 21:20

:D :D :D Bylbym dozgonnie wdzięczny :D :D :D
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 28.07.2008 22:00

No to wklepię kilka cytatów:
"Busy wynajmowaliśmy pytając taksówkarzy i hotelarzy. Z lotniska do Beratu (ok 120 km) pojechaliśmy dwoma autobusikami za 120 euro, zarezerwowaliśmy je przez hotel Castle Park w Beracie. Można skorzystać z biura Outdoor Albania, tel 0035504272075, zajmującego się organizacją pobytu i wycieczek turystów. "
"W Tiranie polecamy Backpackers Hostel, Rr. e. Elbasanit 85 , rezerwacje przez www.tiranabackpacker.com . W Beracie - Castle Park składający się z 4 willi. Rr. e Drobonikut 00355032353835 , rezerwacja : www.albania-hotel.com"

Przy Sarandzie pada nazwa hotelu "Pini", a w okolicach bodajże Kelcyry przydrożnego hotelu "Paris"
źródło : "Podróże", 06/2008 "W górach dwugłowego orła" autorem tekstu i zdjęć jest Piotr Mroziński , jak pogooglasz to znajdziesz i zdjęcia i kontakt do niego.
intruzik
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) intruzik » 28.07.2008 22:47

Witaj!
Ma się rozumieć że rowerową trasę zaczynacie w Chorwacji, tak?
Jeżeli chodzi o namiary niestety nie pomogę ale odeślę Cię do znanej na forum relacji z Bałkańskiej pętli a mianowicie forum/viewtopic.php?t=17704&highlight= Mam nadzieję że PAP nie będzie mieć nic przeciwko, a wydaje mi się że lektura ta może być Ci bardzo pomocna. W każdym bądź razie nie zaszkodzi a najlepiej jak się z samymi autorami skontaktujesz z uwagi na fakt że nie wszystkie (choć wątpliwe) informacje mogły się tam znaleźć a poza tym wyruszając w taką podróż mieli miedzy innymi Albanie dość skrzętnie obeznaną.

Bardzo podoba mi się wasze przedsięwzięcie, mam nadzieję że się wszystko ułoży po waszej myśli i po powrocie opiszesz swoje przygody. Ja również jestem wielkim zwolennikiem rowerowego wypoczynku lecz niestety z uwagi na poważną kontuzje nie mogę przesadzać i jednorazowo 60-70 km to wyczyn na miarę zdobycia Mont Everest. Choć nie powiem że nie mam planów bo kolejnym moim marzeniem jest objechać Polskę dookoła w 4 (corocznych) etapach. Jak się tylko nic już złego nie wydarzy pierwszy odbędzie się w przyszłym roku. Kończę już i czekam na wieści z trasy. Pozdrawiam i życzę udanej wyprawy. Intruzik.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.07.2008 22:55

mil napisał(a)::D :D :D Bylbym dozgonnie wdzięczny :D :D :D

Rowerowa Rodzinka

PAP-owska Rodzinka -
ich wiozła "skodzinka", ale może znajdziesz w relacji przydatnego linka :wink: :lol:
mil
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mil » 29.07.2008 15:50

Dziękuję wszystkim za linki :D :D :D

Relację PAP-owskiej rodzinki przeczytalem i uzyskalem sporo informacji.

Tak startujemy z Chorwacji a konkretnie z Dubrovnika :) już 12 sierpnia :D

Poszukiwania kwater w Albanii nadal trwają...
Szukamy też kwater prywatnych w tych miastach. Slyszalem ,że jest ich dość sporo na wybrzeżu ale jak dotąd znależliśmy dwa adresy w tym jeden w Durres.

Jeśli chodzi o te busiki,furgony,
marszrutki to gdzie ich ewentualnie szukać np.w Durres i jaka jest cena od osoby?

Pozdrawiam
pirogirl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pirogirl » 29.07.2008 18:22

Hej

W Albanii spaliśmy w miastach: Vlora, Saranda i Berat.
Ceny wszędzie zblizone.
Nie mogę dac konkretnych namiarów, ponieważ nic nie rezerwowalismy
wcześniej,
wchodzilismy prosto z ulicy i wybieralismy ten hotel, ktory najbardziej
przypadl nam do gustu.
Placilismy gotowka, nie kartą, wiec w wyciagu tez nie mogę sprawdzić nazw
hoteli.

Nie polecam miasta Durres -oblesne, brudne, człowiek na czlowieku,
ale Vlora i Saranda calkiem, calkiem a ceny...nie spodziewalam sie, ze
moze byc tak tanio-hotele w centrum miasta, na glownnym deptaku:
-vlora 83(25 euro) zlote za pokoj standard polskiego 4 gwiazdkowego
-saranda 83 zlote za pokoj o snandardzie naszego 3 gwiazdkowego

A i jeszcze Berat -60 zloty rowniez centrum standard naszych 2 gwiazdek

hoteli jest sporo, jest czysto, schludnie, mila obsluga,
większość hoteli (tych, ktore nie maja swoich www) są praktycznie puste

jest w czym wybierac:)

polecam cieplo
agata
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.07.2008 18:58

pirogirl napisał(a):Hej

W Albanii spaliśmy w miastach: Vlora, Saranda i Berat.
Ceny wszędzie zblizone.
Nie mogę dac konkretnych namiarów, ponieważ nic nie rezerwowalismy
wcześniej,
wchodzilismy prosto z ulicy i wybieralismy ten hotel, ktory najbardziej
przypadl nam do gustu.
Placilismy gotowka, nie kartą, wiec w wyciagu tez nie mogę sprawdzić nazw
hoteli.

Nie polecam miasta Durres -oblesne, brudne, człowiek na czlowieku,
ale Vlora i Saranda calkiem, calkiem a ceny...nie spodziewalam sie, ze
moze byc tak tanio-hotele w centrum miasta, na glownnym deptaku:
-vlora 83(25 euro) zlote za pokoj standard polskiego 4 gwiazdkowego
-saranda 83 zlote za pokoj o snandardzie naszego 3 gwiazdkowego

A i jeszcze Berat -60 zloty rowniez centrum standard naszych 2 gwiazdek

hoteli jest sporo, jest czysto, schludnie, mila obsluga,
większość hoteli (tych, ktore nie maja swoich www) są praktycznie puste

jest w czym wybierac:)

polecam cieplo
agata

Regulamin pkt.4 - polecam ciepło.
Janusz
mil
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mil » 29.07.2008 19:04

Hej! :D

:D :D :D Ogromne DZIĘKI!!! Wlaśnie się zastanawiamy czy nie odpuścić sobie tego Durres i nie zmienić trochę naszej trasy.Bardzo dużo negatywnych opinii o tym mieście w internecie więc chyba będziemy mijać dużym lukiem :wink:

Pozdrawiam
Kamil
typ
Cromaniak
Re: Rowerem - Chorwacja,BiH,Czarnogóra,Albania,Macedonia,Gre

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 29.07.2008 20:53

mil napisał(a):Witam wszystkich! :D
Szukam wszelkich informacji o noclegach w Albanii (przystępne ceny) na trasie Szkodra,Kruje,Tirana,Vlora,Saranda,Gijrokaster,Berat,Elbassan.
Będę wdzięczny za każdą informację.
Kilka znalazem w internecie ale chciabym dla spokoju ducha jeszcze parę :)
Gdzie szukać busików w razie awarii roweru i jakie są ceny od osoby?

Bardzo dziękuję i pozdrawiam!

Nie wiem jaki "model" podróżowania rowerem preferujecie, ale do roweru najbardziej pasuje mi namiot. Jeśli zaś namiot to podejrzewam, że nie powinno być żadnego problemu, żeby rozbijać je w jakichś małych miejscowościach na trasie. Jedziecie głównymi drogami więc może być trochę ciężko wyszukiwać małe, klimatyczne miejscowości, mimo wszystko myślę, że zjechanie wieczorem z głównej drogi nie powinno sprawić wiele kłopotów i myślę że zostaniecie przyjęci na jakieś podwórko.
Przejechałem parę ładnych lat temu za czasów studenckich trochę kilometrów po Europie i jeśli mnie pamięć nie myli to nigdy nie płaciliśmy za noclegi. Ludzie w różnych krajach przyjmowali nas za darmo. Czasy się zmieniają, ale myślę że akurat w Albanii nie powinno być problemów z noclegami w namiotach. Jeśli ktoś ma inne doświadczenia to proszę od razu sprostować, bo najdalej na południu rowerem byłem w Chorwacji, do Albanii dotarłem dopiero parę lat później samochodem....

Chyba że preferujecie noclegi w hotelach. Tutaj nie pomogę.
mil
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mil » 29.07.2008 21:41

Namiot jak najbardziej!!! Hoteli ,kwater szukamy tylko dlatego ,że w Albanii nie ma kempingów. Tak naprawdę to wystarczy nam miejsce noclegowe z dostępem do wody :D Poza tym pozostali uczestnicy(uczestniczki ) wyprawy mają pewne obawy przed Albanią. :roll: Naczytaly się glupot tj.stereotypów i ja rad nie rad :? szukam innych rozwiązań.

Pozdrawiam

A wiesz może coś o tych furgonach jak to z nimi jest?
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 30.07.2008 03:46

Nie wiem nic o furgonach, za każdym razem w Albanii poruszałem się swoim samochodem, tylko raz wynajmowaliśmy samochód w rejonach górskich.
Proponuję, żeby koleżanki, które obawiają się Albanii poczytały na naszym forum - jest dużo nt Albanii, są relacje (obszerne bardziej lub mniej), wskazówki, wrażenia itd
W skrócie - nie ma się co obawiać ludzi, wręcz przeciwnie. Sami będziecie pewnie "ciekawostką" i pewnie niejeden będzie wam oferował pomoc jeśli zajdzie taka potrzeba.
Poczytaj szczególnie w działach "Jak nie Chorwacja to..." oraz "Nasze relacje z podróży".
Niektóre z tych relacji są naprawdę kopalnią wiedzy.
Wiem, że podróż rowerem przez wiele krajów wymaga poruszania się jak najkrótszymi drogami (no i głównymi), ale niestety przez to trochę się traci - mimo wszystko proponuję czasem na moment zboczyć gdzieś poza główne szlaki komunikacyjne :-) pamiętając równocześnie, że nawierzchnia takich dróg często pozostawia wiele do życzenia, szczególnie jeśli chodzi o rowery. Z głównymi jest z roku na rok coraz lepiej.
Mój krótki komentarz do waszej trasy: pierwsza część mniej ciekawa krajobrazowo (jak na Albanię, choć w oddali cały czas towarzyszą wam góry) i mało ciekawa dla rowerów, za to "poznawcza" dla kogoś kto nie był w Albanii, prawie cały czas płasko, bliżej Tirany duży ruch a za Tiraną już tylko ichniejsza autostrada. Nie zwróciłem uwagi czy jest na niej zakaz wjazdu dla rowerów, bo to raczej "dwupasmówka z betonowymi barierami pośrodku", ale nawet jeśli zakazu nie ma to i tak mało ciekawie dla rowerów. Później już lepiej - wybrzeżem od Vlore bardzo fajnie i trochę podjazdów, piękne widoki, fajny zjazd z Llogary (choć poczytajcie o remoncie fragmentu tej trasy - parę km za Llogarą - i bardzo złej nawierzchni).
Powodzenia!

Czy dobrze zrozumiałem że robicie duże "kółko" i po odwiedzeniu Gjirokaster wracacie do Elbasan a później w stronę Macedonii?
Następna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone