Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rowerem - Chorwacja,BiH,Czarnogóra,Albania,Macedonia,Grecja

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
mil
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mil » 28.07.2008 20:38

Witam wszystkich! :D
Szukam wszelkich informacji o noclegach w Albanii (przystępne ceny) na trasie Szkodra,Kruje,Tirana,Vlora,Saranda,Gijrokaster,Berat,Elbassan.
Będę wdzięczny za każdą informację.
Kilka znalazem w internecie ale chciabym dla spokoju ducha jeszcze parę :)
Gdzie szukać busików w razie awarii roweru i jakie są ceny od osoby?

Bardzo dziękuję i pozdrawiam!
baton
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) baton » 28.07.2008 21:16

We wrzesniu - pazdzierniku moj tesc planuje wyjazd rowerowy po Albani... Gdybys byl zainteresowany wspolna wyprawa skontaktuj sie ze mna poprzez gg lub mail.
mil
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mil » 28.07.2008 22:01

Dzięki za zainteresowanie ale my jedziemy trochę wcześniej tzn.12 sierpnia...Już mamy większość rzeczy zalatwioną szukamy noclegów na tej trasie w Albanii
Pozdrawiam
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 28.07.2008 22:05

W czerwcowym numerze Podróży była relacja z rowerowej wyprawy po Albanii, jakieś nazwy hoteli były i coś o busikach również. Mogę zajrzeć i poczytać dokładniej, jeśli nie czytałeś.
mil
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mil » 28.07.2008 22:20

:D :D :D Bylbym dozgonnie wdzięczny :D :D :D
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 28.07.2008 23:00

No to wklepię kilka cytatów:
"Busy wynajmowaliśmy pytając taksówkarzy i hotelarzy. Z lotniska do Beratu (ok 120 km) pojechaliśmy dwoma autobusikami za 120 euro, zarezerwowaliśmy je przez hotel Castle Park w Beracie. Można skorzystać z biura Outdoor Albania, tel 0035504272075, zajmującego się organizacją pobytu i wycieczek turystów. "
"W Tiranie polecamy Backpackers Hostel, Rr. e. Elbasanit 85 , rezerwacje przez www.tiranabackpacker.com . W Beracie - Castle Park składający się z 4 willi. Rr. e Drobonikut 00355032353835 , rezerwacja : www.albania-hotel.com"

Przy Sarandzie pada nazwa hotelu "Pini", a w okolicach bodajże Kelcyry przydrożnego hotelu "Paris"
źródło : "Podróże", 06/2008 "W górach dwugłowego orła" autorem tekstu i zdjęć jest Piotr Mroziński , jak pogooglasz to znajdziesz i zdjęcia i kontakt do niego.
intruzik
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) intruzik » 28.07.2008 23:47

Witaj!
Ma się rozumieć że rowerową trasę zaczynacie w Chorwacji, tak?
Jeżeli chodzi o namiary niestety nie pomogę ale odeślę Cię do znanej na forum relacji z Bałkańskiej pętli a mianowicie forum/viewtopic.php?t=17704&highlight= Mam nadzieję że PAP nie będzie mieć nic przeciwko, a wydaje mi się że lektura ta może być Ci bardzo pomocna. W każdym bądź razie nie zaszkodzi a najlepiej jak się z samymi autorami skontaktujesz z uwagi na fakt że nie wszystkie (choć wątpliwe) informacje mogły się tam znaleźć a poza tym wyruszając w taką podróż mieli miedzy innymi Albanie dość skrzętnie obeznaną.

Bardzo podoba mi się wasze przedsięwzięcie, mam nadzieję że się wszystko ułoży po waszej myśli i po powrocie opiszesz swoje przygody. Ja również jestem wielkim zwolennikiem rowerowego wypoczynku lecz niestety z uwagi na poważną kontuzje nie mogę przesadzać i jednorazowo 60-70 km to wyczyn na miarę zdobycia Mont Everest. Choć nie powiem że nie mam planów bo kolejnym moim marzeniem jest objechać Polskę dookoła w 4 (corocznych) etapach. Jak się tylko nic już złego nie wydarzy pierwszy odbędzie się w przyszłym roku. Kończę już i czekam na wieści z trasy. Pozdrawiam i życzę udanej wyprawy. Intruzik.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.07.2008 23:55

mil napisał(a)::D :D :D Bylbym dozgonnie wdzięczny :D :D :D

Rowerowa Rodzinka

PAP-owska Rodzinka -
ich wiozła "skodzinka", ale może znajdziesz w relacji przydatnego linka :wink: :lol:
mil
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mil » 29.07.2008 16:50

Dziękuję wszystkim za linki :D :D :D

Relację PAP-owskiej rodzinki przeczytalem i uzyskalem sporo informacji.

Tak startujemy z Chorwacji a konkretnie z Dubrovnika :) już 12 sierpnia :D

Poszukiwania kwater w Albanii nadal trwają...
Szukamy też kwater prywatnych w tych miastach. Slyszalem ,że jest ich dość sporo na wybrzeżu ale jak dotąd znależliśmy dwa adresy w tym jeden w Durres.

Jeśli chodzi o te busiki,furgony,
marszrutki to gdzie ich ewentualnie szukać np.w Durres i jaka jest cena od osoby?

Pozdrawiam
pirogirl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pirogirl » 29.07.2008 19:22

Hej

W Albanii spaliśmy w miastach: Vlora, Saranda i Berat.
Ceny wszędzie zblizone.
Nie mogę dac konkretnych namiarów, ponieważ nic nie rezerwowalismy
wcześniej,
wchodzilismy prosto z ulicy i wybieralismy ten hotel, ktory najbardziej
przypadl nam do gustu.
Placilismy gotowka, nie kartą, wiec w wyciagu tez nie mogę sprawdzić nazw
hoteli.

Nie polecam miasta Durres -oblesne, brudne, człowiek na czlowieku,
ale Vlora i Saranda calkiem, calkiem a ceny...nie spodziewalam sie, ze
moze byc tak tanio-hotele w centrum miasta, na glownnym deptaku:
-vlora 83(25 euro) zlote za pokoj standard polskiego 4 gwiazdkowego
-saranda 83 zlote za pokoj o snandardzie naszego 3 gwiazdkowego

A i jeszcze Berat -60 zloty rowniez centrum standard naszych 2 gwiazdek

hoteli jest sporo, jest czysto, schludnie, mila obsluga,
większość hoteli (tych, ktore nie maja swoich www) są praktycznie puste

jest w czym wybierac:)

polecam cieplo
agata
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.07.2008 19:58

pirogirl napisał(a):Hej

W Albanii spaliśmy w miastach: Vlora, Saranda i Berat.
Ceny wszędzie zblizone.
Nie mogę dac konkretnych namiarów, ponieważ nic nie rezerwowalismy
wcześniej,
wchodzilismy prosto z ulicy i wybieralismy ten hotel, ktory najbardziej
przypadl nam do gustu.
Placilismy gotowka, nie kartą, wiec w wyciagu tez nie mogę sprawdzić nazw
hoteli.

Nie polecam miasta Durres -oblesne, brudne, człowiek na czlowieku,
ale Vlora i Saranda calkiem, calkiem a ceny...nie spodziewalam sie, ze
moze byc tak tanio-hotele w centrum miasta, na glownnym deptaku:
-vlora 83(25 euro) zlote za pokoj standard polskiego 4 gwiazdkowego
-saranda 83 zlote za pokoj o snandardzie naszego 3 gwiazdkowego

A i jeszcze Berat -60 zloty rowniez centrum standard naszych 2 gwiazdek

hoteli jest sporo, jest czysto, schludnie, mila obsluga,
większość hoteli (tych, ktore nie maja swoich www) są praktycznie puste

jest w czym wybierac:)

polecam cieplo
agata

Regulamin pkt.4 - polecam ciepło.
Janusz
mil
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mil » 29.07.2008 20:04

Hej! :D

:D :D :D Ogromne DZIĘKI!!! Wlaśnie się zastanawiamy czy nie odpuścić sobie tego Durres i nie zmienić trochę naszej trasy.Bardzo dużo negatywnych opinii o tym mieście w internecie więc chyba będziemy mijać dużym lukiem :wink:

Pozdrawiam
Kamil
typ
Cromaniak
Re: Rowerem - Chorwacja,BiH,Czarnogóra,Albania,Macedonia,Gre

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 29.07.2008 21:53

mil napisał(a):Witam wszystkich! :D
Szukam wszelkich informacji o noclegach w Albanii (przystępne ceny) na trasie Szkodra,Kruje,Tirana,Vlora,Saranda,Gijrokaster,Berat,Elbassan.
Będę wdzięczny za każdą informację.
Kilka znalazem w internecie ale chciabym dla spokoju ducha jeszcze parę :)
Gdzie szukać busików w razie awarii roweru i jakie są ceny od osoby?

Bardzo dziękuję i pozdrawiam!

Nie wiem jaki "model" podróżowania rowerem preferujecie, ale do roweru najbardziej pasuje mi namiot. Jeśli zaś namiot to podejrzewam, że nie powinno być żadnego problemu, żeby rozbijać je w jakichś małych miejscowościach na trasie. Jedziecie głównymi drogami więc może być trochę ciężko wyszukiwać małe, klimatyczne miejscowości, mimo wszystko myślę, że zjechanie wieczorem z głównej drogi nie powinno sprawić wiele kłopotów i myślę że zostaniecie przyjęci na jakieś podwórko.
Przejechałem parę ładnych lat temu za czasów studenckich trochę kilometrów po Europie i jeśli mnie pamięć nie myli to nigdy nie płaciliśmy za noclegi. Ludzie w różnych krajach przyjmowali nas za darmo. Czasy się zmieniają, ale myślę że akurat w Albanii nie powinno być problemów z noclegami w namiotach. Jeśli ktoś ma inne doświadczenia to proszę od razu sprostować, bo najdalej na południu rowerem byłem w Chorwacji, do Albanii dotarłem dopiero parę lat później samochodem....

Chyba że preferujecie noclegi w hotelach. Tutaj nie pomogę.
mil
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mil » 29.07.2008 22:41

Namiot jak najbardziej!!! Hoteli ,kwater szukamy tylko dlatego ,że w Albanii nie ma kempingów. Tak naprawdę to wystarczy nam miejsce noclegowe z dostępem do wody :D Poza tym pozostali uczestnicy(uczestniczki ) wyprawy mają pewne obawy przed Albanią. :roll: Naczytaly się glupot tj.stereotypów i ja rad nie rad :? szukam innych rozwiązań.

Pozdrawiam

A wiesz może coś o tych furgonach jak to z nimi jest?
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 30.07.2008 04:46

Nie wiem nic o furgonach, za każdym razem w Albanii poruszałem się swoim samochodem, tylko raz wynajmowaliśmy samochód w rejonach górskich.
Proponuję, żeby koleżanki, które obawiają się Albanii poczytały na naszym forum - jest dużo nt Albanii, są relacje (obszerne bardziej lub mniej), wskazówki, wrażenia itd
W skrócie - nie ma się co obawiać ludzi, wręcz przeciwnie. Sami będziecie pewnie "ciekawostką" i pewnie niejeden będzie wam oferował pomoc jeśli zajdzie taka potrzeba.
Poczytaj szczególnie w działach "Jak nie Chorwacja to..." oraz "Nasze relacje z podróży".
Niektóre z tych relacji są naprawdę kopalnią wiedzy.
Wiem, że podróż rowerem przez wiele krajów wymaga poruszania się jak najkrótszymi drogami (no i głównymi), ale niestety przez to trochę się traci - mimo wszystko proponuję czasem na moment zboczyć gdzieś poza główne szlaki komunikacyjne :-) pamiętając równocześnie, że nawierzchnia takich dróg często pozostawia wiele do życzenia, szczególnie jeśli chodzi o rowery. Z głównymi jest z roku na rok coraz lepiej.
Mój krótki komentarz do waszej trasy: pierwsza część mniej ciekawa krajobrazowo (jak na Albanię, choć w oddali cały czas towarzyszą wam góry) i mało ciekawa dla rowerów, za to "poznawcza" dla kogoś kto nie był w Albanii, prawie cały czas płasko, bliżej Tirany duży ruch a za Tiraną już tylko ichniejsza autostrada. Nie zwróciłem uwagi czy jest na niej zakaz wjazdu dla rowerów, bo to raczej "dwupasmówka z betonowymi barierami pośrodku", ale nawet jeśli zakazu nie ma to i tak mało ciekawie dla rowerów. Później już lepiej - wybrzeżem od Vlore bardzo fajnie i trochę podjazdów, piękne widoki, fajny zjazd z Llogary (choć poczytajcie o remoncie fragmentu tej trasy - parę km za Llogarą - i bardzo złej nawierzchni).
Powodzenia!

Czy dobrze zrozumiałem że robicie duże "kółko" i po odwiedzeniu Gjirokaster wracacie do Elbasan a później w stronę Macedonii?
Następna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies