Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rower ... pomoże mi ktoś wybrać ?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
saturn3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) saturn3 » 04.04.2005 20:44

Witam ,
to podforum jest poświęcone rozmowom o turystyce i to jak rozumiem niekoniecznie związanej z Chorwacją :roll: więc pozwalam sobie na otwarcie tematu dotyczącego rowerów. Jest piękna wiosna i pewnie wielu z nas rozpoczęło sezon rowerowy. Ja właśnie postanowiłem być turystą rowerowym i mam kłopot z wybraniem właściwego sprzętu . Może ktoś z Was zna się na rowerach i mógłby mi coś podsunąć albo natknął się na jakieś forum dla rowerzystów ?
Z góry dzięki za odp na temat :wink:
Pozdrawiam
s3
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 04.04.2005 22:04

Hej!
Jak mowisz ze wlasnie postanowiles zostac turysta rowerowym to pewnie nie chodzi Ci o wypasiony sprzet najwyzszej k(l)asy :)
Moge tylko napisac moje male subiektywne doswiadczenia. Mam wlasnie drugiego gorala, zaden wypas, bez bajerow ale porzadny, i tego i poprzedniego kupilem uzywane paroletnie. Tamten byl z ogloszenia z gazety jeszcze w Lodzi, ten od znajomej z pracy (5-letni za 50 funtow). Oba sie znakomicie sprawdzily w pagorkowatej okolicy w ktorej teraz mieszkam, robie dalekie wycieczki nie tylko szosami, troche terenowej jazdy tez.
Nie wiem o jaka turystyke Tobie chodzi (rower szosowy, crossowy, goral?) i nie wiem ile kasy chcesz wydac.
Osobiscie wole kupic uzywanego we w miare dobrym stanie (w Polsce powiedzmy 400-600 zl, tu na Wyspie wszystko co uzywane jest duzo tansze), prawie wszystko sam naprawiam jak trzeba, czasem metoda prob i bledow albo z mala porada kumpli. Do rowerow marketowo-komunijnych nie mam zaufania a na porzadny nowy jestem za duzy sknerus :wink: Ale to tylko moje zdanie, inni moga myslec zupelnie inaczej...
pzdr
saturn3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) saturn3 » 05.04.2005 08:04

hi! :D
thx for such prompt answer!
rzeczywiście nie zamierzam kupować sprzętu dla profi , bo też moje jeżdżenie - przynajmniej na razie - jest bardzo relaksowe. Bardzo lubię jeździć po okolicznym terenie.
Zamiarem moim jest kupno roweru który się nie będzie psuł ....! Przynajmniej w granicach rozsądku :!: Z porpozycji supermarketów już skorzystałem i mam tego dość! Never ever!!!! Te zębatki powyginane , przerzutki bez przerwy się psujące , spadający łańcuch....
(Kiedys miałem rower - składak na którym jeździłem z Wrocławia na okoliczną "górkę" ( jakieś 40 km ) i nie pamiętam żeby ten rower się psuł ! Nędzna socjalistyczna produkcja, która nawet serwisu corocznego na oczy nie widziała. Nawet łańcucha nie posmarowałem przez lat...... I chodził bez zarzutu. )

Co do roweru to przecie nieważne czy on do crossa czy MTB. O osprzęt chodzi i ramę. I właściwie potrzebuję porady co do tego osprzętu: jakie przerzutki , jakie widelce, manetki , hamulce. Firmy rowerowe nie wszytskie używają tych samych a ja chciałbym umieć je porównać - oczywiście po to żeby zobaczyć jak się ma relacja cena do zysk! Ramę - wiem już , że - musze miec z aluminium , węglową zostawię sobie na później :wink: ...jak już się rozkręcę :D

Rgds
s3
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 06.04.2005 12:17

Bracie widze ze jestes wiekszym pasjonatem ode mnie albo przynajmniej kandydatem na takiego :) Nie jestem specjalnie fetyszysta sprzetu i nie umiem Ci doradzic jakich marek osprzet kupic.
Jak kupuje rower to w jednym kawalku, nie ma specjalnie znaczenia marka, byle mi dobrze sluzyl i sie specjalnie nie sypal. Jak mam czas to jezdze bardzo duzo wiec wymiany czesci nie unikne, szczegolnie w uzywanym rowerze, tylko wazne zebym nie spedzal wiecej czasu naprawiajac niz jezdzac :)
Slyszalem opinie ze przerzutki i manetki to tylko Shimano, ale u siebie mam jakiejs mniej znanej firmy i nie narzekam. Hamulce tez mam zwykle, ostatnio kupilem do nich klocki chyba Aztec. Pewnie bym mogl zalozyc V-breaki ale jak pisalem jestem sknerus :) Co do widelcy a tym bardziej amortyzatorow - jestem zielony... Moj rower nawet nie ma amortyzatora :)
Moze na forum sie znajdzie jakis wujek dobra rada!
pzdr
sokool
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sokool » 06.04.2005 17:41

Jak to ma być rower do jazdy "relaksacyjnej" to myślę, że wystarczy nawet najniższa seria osprzętu shimano lub sram. Rama aluminiowa jak najbardziej, również chromowo-molibdenowa by się sprawdziła. Przedni amortyzator w zasadzie nie jest konieczny, ale w pewnym stopniu poprawia komfort jazdy po nierównym terenie. Polecam RST. W zasadzie to by było tyle.
saturn3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) saturn3 » 07.04.2005 08:33

o! O! ..... KURCZĘ !!! coś mi się zmieniło na obrazku którym się loguję ... :lol: chyba dostałem rangę .... 8)

hi profi :D hi sokool: dzięki za opinie. Ponieważ jakoś powoli to szło ( co zresztą jest dla mnie zrozumiałe - .......w tym czasie :( ) wziąłem sprawy w swoje ręce i sam zacząłem wertować internet w poszukiwaniu info . Znalazłem. Letko za dużo tego i wciąż dalej nic nie wiem :wink: Niesamowite jakimi ludzie mogą być pasjonatami :lol: .....
Jednak i tak będę wdzięczny za jakiekolwiek dalsze opinie na temat kupna pancernego roweru z full wypasem za małe pieniądze :D :D 8O

sokool - no takim całkiem relaksem nie będę 8) mieszkam w ładnej okolicy, mam blisko do czech i niemiec . Mam gdzie jeździć 8) i tak myślę że bikeprofi to raczej nie zostanę, ale takie relaxwypady w okolicę rzędu 50-80 km chcę robić :wink: no to chyba rower muszę mieć dobry :lol: :?:
Pozdr S3
VOID
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VOID » 07.04.2005 10:09

witaj, nie jestem specjalnym pasjonatem rowerków ale 2 latka temu postanowiliśmy sobie z żonką sprawić rowerki. Nasz wybór padł na rowerek delta light (możesz poszukać na www.arkus.com.pl) szukaj rodziny delta. Jak do tej pory rowerki sprawują się bez żadnych problemów.
Jest też inna stronka z dobrymi rowerkami w przyzwoitej cenie www.kellys.pl
Jak byś miał jakieś pytania to pisz

PZDR
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 07.04.2005 12:16

saturn3 napisał(a):ale takie relaxwypady w okolicę rzędu 50-80 km chcę robić

No to masz dokladnie takie potrzeby jak ja :) Troche dluzsze tez robilem i to po sporych gorkach ale moj sprzet sie dobrze sprawdza.
sokool napisał(a):Jak to ma być rower do jazdy "relaksacyjnej" to myślę, że wystarczy nawet najniższa seria osprzętu shimano lub sram.

Sprawdzilem, manetki przerzutek mam wlasnie tej firmy o wdziecznej nazwie :lol:
saturn3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) saturn3 » 08.04.2005 21:20

chłopaki :lol: piękne dzięki za porady ! parcie na bramke osiągnęło u mnie zenit juz w czwartek i zamówiłem. Za porada znajomego "experta" zamówiłem rower authora : Traction , ze względu na dobre "osprzętowanie" w stosunku do ceny. Dla mnie równie ważny był serwis. W okolicy mam tylko authora i gianta a stałem się lekuchno leniwy i nie będę latał za daleko w poszukiwaniu "fachowca" :roll: mam tylko zgryz czy aby dobrze zamówiłem górala skoro obok wycieczek po lasach i polach zamierzam puścic się w świat.... :wink: :D podobno na góralu daleko nie zajadę ? chciałbym sobie na rowerku skoczyc do Drezna a to az 100 km stąd i własnie powiedziano mi , że takie dystanse na MTB odpadają - wtedy trza crossa a nie mtb(?) No i mam zgryz....
8O :? s3
sokool
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sokool » 08.04.2005 23:53

Bardzo fajny rowerek. Dobry wybór 8)
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 09.04.2005 18:44

Na pewno dobry wybor :)
A co do dluzszych tras - na ciezkim goralu najwiecej zrobilem w 1 dzien 130 km, wiekszosc szosami, troche terenem, pare b. upierdliwych podjazdow po drodze. Jak chesz rower uniwersalny to dobrze wybrales, inaczej bys musial zainwestowac w 2 rowery :)
saturn3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) saturn3 » 10.04.2005 18:04

thx, thx, thx 8)
cieszę się że potwierdzacie zdanie kumpla -"experta" :D :D :D nie mam jeszcze rowerka bo niestety musieli mi go zamówić ; nie rozumiem tylko dlaczego w dobie DHL i innych tam poczteksów, ja mam czekac aż do piątku ? będą wieźć chyba pocztą konną ....... ale co tam , ważne żeby już był, bo zaczęła sie wiosna a ja nie cierpię siedzenia w domu :lol: :lol:
pozdr
s3
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 10.04.2005 18:12

Podobno zeglarzom nie wypada zyczyc 'pomyslnych wiatrow' bo to znaczy ze nie doceniamy ich umiejetnosci. Zamiast tego sie zyczy 'silnych wiatrow'.
Wiec ja Tobie tez zycze SZYBKIEJ DROGI :D
saturn3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) saturn3 » 10.04.2005 18:21

o! "żeglarzu" dzięki , juz niedługo usłyszysz : " lekko niemłody , ale prawdziwy MTB talent w stylu Armstronga , zdobył ............. " to będzie o mnie :lol: :wink:
s3
ps co porabiasz w Anglii o tej porze ?
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 10.04.2005 18:27

A co moge robic, pracuje... w przerwach miedzy pilka, rowerem i wspinaniem :wink: Ale juz tylko miesiac, a potem sie zobaczy gdzie wiatry poniosa. Marza mi sie dluuugie wakacje, ze 2 wyjazdy, jeden nad chorwackie morze a drugi w gory, Czarnogora i Albania... Pomarzyc mozna ale skrzeczaca rzeczywistosc pewnie zmusi do pracy...
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone