Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rower . pólwysep Peljesac

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
aquspot
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquspot » 01.08.2012 00:00

Witam
Ponieważ w tym roku jadę do Cro na półwysep Peljesac do Orebić i chciałem zabrać rower . Czy warto to robić , czy są tam warunki na rower? Może ktoś już to testował ........ :?
Gajus.ems
Cromaniak
rower

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gajus.ems » 01.08.2012 00:09

Wg mnie nie ma lepszego miejsca w CRO na rower, przerabiałem to (rowerem ) wielokrotnie.
Gajus.
aquspot
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquspot » 01.08.2012 11:24

Dzięki Gajus za info. :)
Jeszcze mam pytanie odnośnie przewozu ; czy są jakieś problemy na granicach, i może się orientujesz czy rower na dachu ma wpływ na cenę przejazdu autostradą ? bo na promie to słyszałem że jest dodatkowa opłata.

AQ.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 01.08.2012 11:28

Problemów nie ma, czy rowery na dachu wpływają na opłaty nie wiem, zawsze woziłem na haku lub klapie (w tym ostatnim przypadku wystawały ponad dach i nie były powodem zwiększonej opłaty).
krombocher
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krombocher » 01.08.2012 11:49

aquspot napisał(a):Witam
Ponieważ w tym roku jadę do Cro na półwysep Peljesac do Orebić i chciałem zabrać rower . Czy warto to robić , czy są tam warunki na rower? Może ktoś już to testował ........ :?

Dla samej trasy Zuljana - Trstenik - Borak biegnącej nad brzegiem na pewno warto (są nachylenia ok. 10 %).
Pozdrawiam
K
Chavele
Podróżnik
Rower- półwysep Peljesac i Dubrovnik+Zupa

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chavele » 01.08.2012 13:23

podłączę się ze swoim pytaniem jak wygląda możliwość rowerowych wycieczek w okolicy Dubrovnika i Zupy? Czy są jakieś przewodniki dla rowerzystów?

Jadę w sezonie, 11-25 sierpien czy to nie za gorąco na rowery w Chorwacji? dodam że będę z dziećmi, 1,5roku. Ograniczyć się do porannych i wieczornych wypadów?
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 01.08.2012 13:37

Polecam bardzo wczesno-ranne wypady. My akurat wyjeżdżaliśmy 4-5 rano ale wycieczki były intensywne i trwały po 5-6g. Jeżeli przejażdżka krótka to można między 5, a max 10g chyba że teren osłonięty przed słońcem. Wieczorem zesztą też, chociaż wiadomo, że ziemia i skały, a także budynki oddają ciepło. Należy podczas wycieczek pić dużo napojów izotonicznych (uzupełniających mikroelementy) sama woda nie wystarcza nie mylić z napojami energetycznymi. Napoje takie jak Oshe, Isostar i inne wystarczy wrzucić w google.,
magda_dr
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) magda_dr » 01.08.2012 14:12

widziałam sporo rowerzystów w okolicach Orebica, Kuciste, Viganj, warto
aquspot
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquspot » 01.08.2012 14:36

To jeszcze pytanko.
Czy w Orebić można wypożyczyć rower ?
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 03.08.2012 13:49

aquspot napisał(a):To jeszcze pytanko.
Czy w Orebić można wypożyczyć rower ?

Napewno można na Campingu Perna w Ozon Sport.
Myśle ze w innych miejscach tez będzie taka mozliwość.
Tylko nie wiem czy nie taniej wyjdzie kupić rower na miejscu i potem go zostawić :lol:
propionat
Turysta
Peljesac rower ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) propionat » 22.06.2014 10:05

witam
jakie macie doswiadczenia z jazdy po Peljesacu ?
mam dylemat czy nie wziac ze soba mtb jestem zapalonym rowerzysta
jade do zuljany za 3 tyg z 3 letnim synem i zona
wstaje wczesnie rano i myslalem zeby wtedy posmigac te 2-3 godziny
moja najwieksza bolaczka to bagaznik dachowy i o niego najbardziej sie martwie - taki zwykly za 99 zl
duluki
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) duluki » 30.06.2014 05:34

spokojnie możesz zabrać rowerek ,zrobienie trasy z Orebića do Loviste trochę Cię wymęczy przy okazji dużo fajnych widoczków.Za tydzień wyjazd :D :D :hut:powoli trzeba się pakować :papa:
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 30.06.2014 09:53

jak dla mnie Peljesac to tylko dla wytrawnych rowerzystów. Bardzo duża różnica wzniesień, ścieżek rowerowych oczywiście brak, drogi kręte i wąskie, dużo samochodów, jak dla mnie śmierć w oczach :roll:
Jeżdżę na rowerze prawie codziennie, w tym w centrum miasta do pracy(więc warunki raczej marne), tam by mi to nie sprawiło żadnej przyjemności. Droga Żuljana -Trstenik rzeczywiście cudna na rower ale ona ma tylko 6 km i co dalej? Dla tego kawałka nie chcę mi się targać rowerów, to już lepiej tam się przebiec ;) Dla dzieci tam w ogóle nie widzę miejsc do jeżdżenia poza ową trasą, która wcale też super bezpieczna dla dzieci nie jest.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 30.06.2014 10:08

ita napisał(a):jak dla mnie Peljesac to tylko dla wytrawnych rowerzystów. Bardzo duża różnica wzniesień, ścieżek rowerowych oczywiście brak, drogi kręte i wąskie, dużo samochodów, jak dla mnie śmierć w oczach :roll:
Jeżdżę na rowerze prawie codziennie, w tym w centrum miasta do pracy(więc warunki raczej marne), tam by mi to nie sprawiło żadnej przyjemności. Droga Żuljana -Trstenik rzeczywiście cudna na rower ale ona ma tylko 6 km i co dalej? Dla tego kawałka nie chcę mi się targać rowerów, to już lepiej tam się przebiec ;) Dla dzieci tam w ogóle nie widzę miejsc do jeżdżenia poza ową trasą, która wcale też super bezpieczna dla dzieci nie jest.

Cześć ita :) Myślę, że jak chce zabrać mtb to spoko może zabrać. Tam jest masa bocznych dróżek , czasem donikąd :)
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 30.06.2014 10:13

tak, mi chodziło raczej o takich amatorów co to jeżdżą raz na miesiąc, tylko po chodniku :wink:
albo jak planuje nie wiem, np. Ston-Orebic, no jak dla mnie Peljesac raczej mało przyjazny rowerzystom, zwłaszcza dzieciom. Choć z drugiej strony trochę ich się tam widzi, ale to już nie są amatorzy.
Następna strona

Powrót do Chorwackie ABC

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies