Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rower luzem do kombiaka-legalne czy mandat?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
prajwat
Plażowicz
Rower luzem do kombiaka-legalne czy mandat?

Nieprzeczytany postnapisał(a) prajwat » 29.06.2012 10:23

Witam. Jadę za tydzień do Chorawcji Skodą Fabią Kombi. Jadę przez Brno-Wiedeń-Zagrzeb-Krk. Chcę rozłożyć siedzenia z tyłu i wrzucić 2 rowery luzem (wchodzą bo już tak robiłem). Czy myslicie że można gdzieś na trasie dostać mamdat za takie przewożenie rowerów? Albo gdzieś na granicy sie doczepią jeśli będe miał szczęscia nie spotkać policji na trasie.
MarcG
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarcG » 29.06.2012 10:32

prajwat napisał(a):Witam. Jadę za tydzień do Chorawcji Skodą Fabią Kombi. Jadę przez Brno-Wiedeń-Zagrzeb-Krk. Chcę rozłożyć siedzenia z tyłu i wrzucić 2 rowery luzem (wchodzą bo już tak robiłem). Czy myslicie że można gdzieś na trasie dostać mamdat za takie przewożenie rowerów? Albo gdzieś na granicy sie doczepią jeśli będe miał szczęscia nie spotkać policji na trasie.

Nie wiem jak jest z tym w Austrii. Nart nie można przewozić luzem w środku samochodu, wiec z rozkręconym rowerem może być podobnie.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 29.06.2012 10:49

W moim interesie jest aby był zakaz wożenia rowerów w środku :wink:
A jak jest nie wiem-wiem, że gdy kiedyś wiozłem w Vito 2 rowery w bagażniku, celnik sprawdzał czy mam kratę do podłogi. Była, więc nas puścił.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 29.06.2012 11:04

Nie kojarzę żadnego przepisu który by tego zabraniał :) warto oczywiście zabezpieczyć je przed przemieszczaniem, z pewnością masz z boku bagażnika uchwyty i od nich ciągnij siatkę lub linki :) :)

Aha działając w interesie Pana powyżej :P zainwestujcie w hak i bagażnik na hak bardzo to ulatwia życie i nie tak dużo kosztuje :)
prajwat
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) prajwat » 29.06.2012 11:11

Nie chce kupować bagażnika bo i tak cały tył będe miał wolny a po drugie opór powietrza wzrasta a co za tymi idzie koszty paliwa.
Wymyśliłem że mógł bym sobie kupić taką siatkę jak motocykliści sobie drugi kask mocują do siedzenia, tylko że w rozmiarze XXXXL. Przymocować sobie te rowery w samochodzie i tak jechać . Pytanie czy to wystarczy?
Ostatnio edytowano 29.06.2012 11:32 przez prajwat, łącznie edytowano 1 raz
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 29.06.2012 11:31

Na pewno :) takich siatek na allegro jest mnóstwo :)
cyp3k
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) cyp3k » 29.06.2012 12:45

Wydaje mi się że to bagaż jak każdy inny i jeśli jest zamontowany w sposób nie zagrażający bezpieczeństwu pasażerów to jest jak najbardziej OK ! :)
Mariusz_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 29.06.2012 14:01

Z tymi nartami to też już MIT zakazu wożenia ich luzem czy tylko w boxach się nieźle rozprzestrzenił. Już się z tego zrobiła kolejna urban legend.
O rowerze tutaj nic nie ma, ale jest ogólnie - że bagaż ma być zabezpieczony, bez sprecyzowania co to oznacza. Zapewne zarobisz mandat jak sobie rowerek dziecięcy położysz LUZEM na tylnej półce w kombi hihih, ale bez obaw możesz jechać jak będzie leżal na podłodze bagażnika
http://www.austria.info/pl/dojazd/przew ... 37206.html

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi