Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rovinj - lipiec/sierpień

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
aiaf
Podróżnik
Rovinj - lipiec/sierpień

Nieprzeczytany postnapisał(a) aiaf » 19.05.2012 11:29

Witam Państwa,

Na przełomie lipca i sierpnia wybieram się z rodziną do Rovinj. Mam jednak wątpliwości "pogodowe". Dwa (a może trzy?) lata temu byliśmy w Sucuraju na Hvarze i przez 10 dni widziałem chyba tylko dwie małe chmurki - słoneczko non-stop (w nocy niestety nie).

Jak to bywa na Istrii? Lubi popadać i się chmurzyć? Czego można się spodziewać? Klimat podobny jak na Hvarze?

Pozdrawiam,
Michał
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 19.05.2012 17:56

aiaf napisał(a):Jak to bywa na Istrii? Lubi popadać i się chmurzyć? Czego można się spodziewać? Klimat podobny jak na Hvarze?ł

Klimat podobny jak na Hvarze to na 100% nie będzie.

Co do pogody to wróżenie z fusów!
Jadąc we wrześniu na Istrię nie przejmowałem się pogodą , a jak popadało zaledwie pół dnia na 2 tygodnie to tragedii z tego nie było , tylko taka odskocznia od upałów.

Zresztą ilekroć jadę do Cro nie przejmuję się pogodą.

Jechać i się nie przejmować ....

Pozdrav
aiaf
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) aiaf » 19.05.2012 18:48

Dzięki za odpowiedź.

Wiesz - ja się domyślam, że w Rovinj raczej nie zmarzniemy :) Bardziej chodzi mi o to, czy na Istrii często pada albo czy naturalną sytuacją dla tego regionu jest np. kilka pochmurnych dni z rzędu.

Tego się bardzo obawiam i kusi mnie, czy nie zmienić destynacji na sprawdzoną, urokliwą wyspę Hvar...

Pozdrawiam,
Michał
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 19.05.2012 19:43

Wiesz ja tak z ciekawości zerkam czasem na http://www.accuweather.com/en/world-weather .....taki "świr" i wbrew pozorom czasem widzę lepszą pogodę na Istrii niż w Dalmacji .....wyspy nie byłem , tyle co wyczytałem z relacji forumowiczów.

.....no ale z pogodą to rożnie bywa.

Powtórzę się jeszcze raz .....nigdy się pogodą czy będzie czy nie , w Cro nie przejmowałem....

maniust napisał(a):2009 - Rovinj , Pula , Porec , Kanał Limski (2-15 września) - popadało pół dnia chyba 5 września.
2010 - Vodice , Primosten , Trogir ,Krka , Kornati (3-16 września) - zero kropli - lampa non stop
2011 - Tucepi , Makarska , Split , Dubrovnik , Brać (1-14 wrzesień)- 3 (dosłownie) krople na mnie spadły w drodze z Bol do Sumartin

Jedż na Istrię , bo warto i się nie przejmuj.

Pozdrav
Mariusz :wink:
aiaf
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) aiaf » 19.05.2012 20:04

maniust napisał(a):.....wyspy nie byłem , tyle co wyczytałem z relacji forumowiczów.

Sucuraj na Hvarze bardzo polecam :) Malutkie miasteczko, idealne na spokojne wakacje. Jest wszystko, co potrzebne: woda, plaże, sklepy, knajpki, przyjaźni ludzie. W niewielkiej odległości można znaleźć przepiękne zatoczki, które zachęcają do tego, by zostać tam na dłużej...

maniust - wielkie dzięki za zachętę! Jeśli jeszcze ktoś z Was miałby ochotę wypowiedzieć się w temacie, to serdecznie zachęcam.

Nie ukrywam, że szczególnie liczę na wypowiedź Pana Mirko, który na Istrii mieszka... :oops:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 19.05.2012 20:27

aiaf napisał(a):Nie ukrywam, że szczególnie liczę na wypowiedź Pana Mirko, który na Istrii mieszka... :oops:

Jak Mirko tu zajrzy, to odpisze Ci jak było w poprzednich latach.
Znam Mirko, nie jest przepowiadaczem pogody, więc w maju nie będzie wiedział jak będzie w tym roku na przełomie lipca/sierpnia.
aiaf
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) aiaf » 19.05.2012 20:46

Janusz Bajcer napisał(a):Znam Mirko, nie jest przepowiadaczem pogody, więc w maju nie będzie wiedział jak będzie w tym roku na przełomie lipca/sierpnia.

Panie Januszu,

Oczywiście mam świadomość, że nikt tego nie będzie wiedział, ale chodzi mi o - nie wiem, jak to dobrze nazwać - pewną regularność/powtarzalność pogodową, dlatego fakty z lat poprzednich będą dla mnie niezwykle cenne.

Pozdrawiam,
Michał
aiaf
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) aiaf » 16.02.2015 10:34

Odświeżam, bo znów wybieram się do Cro, a że trafiłem na swój stary temat, to króciutko go podsumuję, bo może być to pomocne dla innych.

1. Wylądowaliśmy ostatecznie w Novigradzie.
2. Pogoda: Słonecznie i gorąco (z wyjątkiem podróży do Puli, gdzie przez około 15 sekund padał deszcz). Przez to niestety na Istrii zdarzało się dużo pożarów. Z dala od miast, ale niestety piękna przyroda ucierpiała.
3. Istria jest piękna. Rovinj, Pula, Porec, Umag - trzeba zobaczyć. Wino, oliwa, owoce morza - warte grzechu. I to cudowne pomieszanie kultur i kuchni włosko - chorwackich... Ludzie cudowni! Warto, naprawdę warto.
4. Stosunkowo blisko: 1200 km z Warszawy, to zawsze mniej, niż 1500 km do Dalmacji. Trasa bardzo dobra.

I dodatkowo dobra baza wypadowa na Włochy.

W tym roku, jeśli się nic nie popsuje (tfu, tfu!), wracamy do Novigradu.
Marta123456
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marta123456 » 26.02.2015 17:47

Dziękuję za informacje, bardzo mnie pocieszyły. My pierwszy raz na Istrie i właśnie do Rovinj na przełomie lipca i sierpnia 2015. Mamy nadzieję że pogoda nam dopisze. Chcielibyśmy zobaczyć Wenecję, więc wszelkie informację w tym temacie mile widziane. Pozdrawiam
kasiaa2604
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasiaa2604 » 02.03.2015 16:26

Witaj :)
W Rovinj byliśmy w sierpniu 2013, wtedy mieliśmy nieco okrojone wakacje i żeby nie marnować wakacji na samą drogę, wybraliśmy najbliższą Istrię i właśnie Rovinj. Na 8 dni padało i grzmiało przez pół dnia, jednak było bardzo ciepło. Ryzykując wybraliśmy się w ten dzień na wycieczkę do Puli, a tam rozpogodziło się całkowicie. Reszta dni idealna, upał niemiłosierny, mogłabym nawet rzec, że było goręcej niż w poprzednie wakacje, czyli sierpień na Ciovo. Wieczory już jednak chłodniejsze, bez sweterka się nie obeszło, chyba, że czekając na danie w restauracji kosztowało się nieco więcej tamtejszych trunków ;)) Wycieczka do Włoch, a konkretnie do Wenecji jest tam na wyciągnięcie ręki. Skorzystaliśmy i popłynęliśmy na jeden dzień. Polecam, jak dla mnie Wenecja jest na jeden dzień, ilość ludzi mnie dobijała i jeszcze ten żar lejący się z nieba. Ogólnie bardzo dobrze wspominam wakacje w Rovinj, dzięki włoskiemu klimatowi, odkryliśmy inną Chorwację. Ale nie powiem, czy lepszą czy gorszą ;)
monia12qwerty
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) monia12qwerty » 24.07.2018 13:30

Ja byłam w lipcu pogoda mega naprawde warto jechać :D

Powrót do Pogoda i klimat

Rovinj - lipiec/sierpień
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies