Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rovinj czy Baska - Krk

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Karollek
Podróżnik
Rovinj czy Baska - Krk

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karollek » 17.02.2009 15:51

Witam,
planujemy wyjazd do Chorwacji na czerwiec i ze względu na to, że będziemy podróżować z małym dzieckiem (15 miesiecy) to skupiłam się na miejscowościach położonych na Istrii i wyspie Krk. Przekopuję forum już od dwóch tygodni i głowa mi puchnie od wszystkich informacji. Na razie udało mi się wybrać dwie miejscowości: Rovinj i Baska. No i nie potrafie podjąć decyzji. Dlatego bardzo proszę o pomoc osoby, które widziały te miejsca. Może coś mi podpowiecie co pozwoli na ostateczny wybór. Zależy nam na tym żeby była dobra plaża dla małych dzieci i było gdzie pospacerować i coś ciekawego pozwiedzać.
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 17.02.2009 16:13

Karollek napisał(a): No i nie potrafie podjąć decyzji. Dlatego bardzo proszę o pomoc osoby, które widziały te miejsca.

Może ten wątek Ci podpowie co wybrać :?:
ziomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziomek » 17.02.2009 16:19

Byłam w obu miejscach i polecam Baśkę na KRK-u
dychy4
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dychy4 » 17.02.2009 19:57

Dla 15-to miesięcznego dziecka Baśka odpada. Powód: zero cienia przy plaży, a namiot plażowy czy parasol to jednak nie to samo. Byłem i w Rovinju i w Baśce, więc mam porównanie.
W Rovinju co prawda zejście do plaży to skały i głazy a nie żwir i piasek jak na Krk-u, ale dla takiego bobasa to bez znaczenia, bo i tak sam do wody nie będzie wchodził. A dla dorosłego nawet lepiej, bo świat podwodny jest dużo bardziej ciekawszy.

Pozdrawiam, dychy4.
ziomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziomek » 17.02.2009 20:20

no tak faktycznie dla takiego malucha to nieważne czy biega po skałach czy po żwirku :o
brodka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) brodka » 17.02.2009 20:21

Co do Baski się nie wypowiadam. Nie byłem. W Rovnij byłem w 2002r. Zerknij na maps.google albo googleErth. Mieszkaliśmy w osiedlu "Centenar"? na wzgórzu. Co prawda do plaży "Kuvi"? było sporo metrów ale plaża była w żwirku i przed drzewami. Cień gwarantowany. Dzieciaków było sporo. Zdjeć niestey nie mam - awaria dysku kilka lat temu pozbawiła mnie tych obrazów.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 18.02.2009 08:23

w rovinj bylismy a w basce mamy w planie byc w tym roku. z takim malcem to skaly i glazy raczej odpadaja wiec moze lepiej krk to tam podobno plaze bardziej bezpieczne. na krk nie bylem - czytam jedynie opinie ...
Karollek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karollek » 18.02.2009 08:53

Witam serdecznie,
dziękuję za tak szybkie odpowiedzi! Jorgus111 bardzo dziękuję za wszystkie linki. Wszystkie te informacje już czytalam wcześniej po trzy razy i nawet byłam już zdecydowana na Baskę, ale zaczęłam czytać o Rovinj i zrobił mi się mętlik w głowie, tym bardziej, że mam właśnie namiary na kwatery blisko plaży Kuvi, która wydaje się być odpowiednia dla dzieci. No i weź tu człowieku zdecyduj się na coś... No nic trzeba będzie w końcu podjąć męską decyzję :)
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 18.02.2009 11:43

Karollek napisał(a):(...)No nic trzeba będzie w końcu podjąć męską decyzję :)

W tym roku Baška, za rok Rovinj :D :wink:
kmusial
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmusial » 18.02.2009 11:57

Polecam Baśke, będziesz zadowolony.
Karollek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karollek » 18.02.2009 12:32

mutiaq napisał(a):
Karollek napisał(a):(...)No nic trzeba będzie w końcu podjąć męską decyzję :)

W tym roku Baška, za rok Rovinj :D :wink:

Właśnie tak pomyślałam, że prędzej czy później i tak zobaczę te dwa miejsca, więc może po prostu zrobię losowanie :D
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 18.02.2009 12:32

Baska :)
Karollek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karollek » 18.02.2009 12:34

kmusial napisał(a):Polecam Baśke, będziesz zadowolony.

Mój nick jest mylący... Jestem babeczką :)
Dzięki za radę!
Krzyżak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzyżak » 21.02.2009 14:25

Witam,

Na wyspie Krk nie byłem, dlatego nic nie polecę.

Natomiast byłem w Rovinj. Spacerować jest gdzie, oj jest :wink:
Miejscowość z przepiękną starówką, ale plaże przystosowane dla dzieci są trochę oddalone od ścisłego centrum, w zasadzie trzeba podjeżdżać samochodem.
Istnieją w odległości 3-4 km zorganizowane ośrodki wczasowe, gdzie plaża jest sztucznie usłana płaskimi kamieniami (ale buciki trzeba mieć założone), z pomostami, z basenami i brodzikami.

Jeśli interesują Cię bardziej dokładne informacje - śmiało pytaj, rzadko tu zaglądam, ale zaglądam :wink:

Pozdrawiam
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone