Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rośliny Z Cro

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Torcida1
Croentuzjasta
Rośliny Z Cro

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torcida1 » 06.05.2007 18:31

Jakie chorwackie rośliny przyjęłyby się u nas? Czy jeśli w Polsce zasadziłbym pinię to urosłaby ona? Jak powinno się pielęgnować takie drzewko?
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 06.05.2007 19:24

Pinie mozesz sobie kupić w Polsce w sklepie ogrodniczym. To tylko odmiana sosny, jest ich z resztą kilka odmian

i to przeczytaj:
forum/viewtopic.php?t=3397&highlight=
fabi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fabi » 07.05.2007 14:24

a jeśli chodzi o winogrona ? czy u nas się przyjmną ?
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 07.05.2007 14:36

Nawet ja się przyjmą to nie przetrzymają zimy raczej. Lepiej kup sobie sadzonki winorośli które kosztują mniej niż 10plz a które są dostosowane do naszych zim, no i owoce przy naszym słońcu będą zjadliwe bo podejrzewam że z chorwackich szczepów będą pieruńsko kwaśne
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 07.05.2007 15:14

ja hoduję opuncję.. rośnie i rośnie małpa na północnym oknie w kuchni, także słońca niet, ale ciepełko ma ;)
Piotr Bydgoszcz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Bydgoszcz » 07.05.2007 16:18

Wiem z autopsji, że większość roślin przywożona z Cro kiepsko na tym wychodzi. Albo marnieje, albo wygląda po zimie bardzoooo cieniutko. Ale spróbować zawsze można. Pozdrawiam.
misiaczek
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) misiaczek » 09.05.2007 13:28

U mnie w ogrodzie rośnie bluszcz przywieziony z Hwaru.Przez pierwszy rok rósł w domu na oknie.W zeszłym roku przesadziłam go do ogrodu.
Z Hwaru również przywiozłam kawałki oleandra,rośnie w doniczce.Nie udało sie ukorzenić lauru i męczennicy.Z orzeszka piniowego wyrosła roślinka,ale w zimie zmarniała i uschła mimo podlewania.Ja roślinki przewożę w butelkach po napojach /wlewam oczywiście trochę wody/.
Nawet samolotem w damskiej torebce w małej butelce po coli coś da sie przemycić.To moja pasja- roślinne pamiątki.Mam piękne pasiaste agawy z Portugalii.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 09.05.2007 13:31

Ja rok temu przytargałem ze sobą agawę z Zatonu pod Dubrownikiem :lol: puszcza nowe listki :D a ostra jest :?: że ho ho :D
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 09.05.2007 14:13

Leszek Skupin napisał(a):Ja rok temu przytargałem ze sobą agawę z Zatonu pod Dubrownikiem :lol: puszcza nowe listki :D a ostra jest :?: że ho ho :D

I poczekasz ze sto lat, aż zakwitnie? ;-)
Nawiasem mówiąc, u mnie zakwitł bambus, który kwitnie jeszcze rzadziej
niż agawa. Z tym, że on nie z chorwacji a spod Poznania.

Z chorwackich roślin rosną kilka lat i kwitną mi cyklameny
z Plitvic i zimowit wiosenny z Peljesaca:

Obrazek
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 09.05.2007 14:22

kw napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):Ja rok temu przytargałem ze sobą agawę z Zatonu pod Dubrownikiem :lol: puszcza nowe listki :D a ostra jest :?: że ho ho :D

I poczekasz ze sto lat, aż zakwitnie? ;-)
...

Syn ją przejmie do hodowania :sm: :oczko_usmiech:
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 09.05.2007 14:38

Leszek Skupin napisał(a):Syn ją przejmie do hodowania :sm: :oczko_usmiech:

Jak będziesz tyle palić, to pewnie szybko przejmie :twisted:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 09.05.2007 14:41

A skąd wiesz ile palę :?: 8O
monika2277
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) monika2277 » 09.05.2007 21:56

Oleandry przyjmują się dobrze trzeba je trzymać w domu a jak jest u nas ciepło czyli koło czerwca to do ogrodu a w sierpniu-wrześniu spowrotem doniczka do domu. mam już dwu letniego trzymam go u teścia jest supre zadowolony mówi że to jego roślinka i dba o niego jak niewiem co.( wsumie to jak go tylko zaszczepiłam i pezywiołam reszte robi teściu) Kłopot tylko z taszczeniem tej donicy bo coraz większa. Ale zato jak kwitnie coś pięknego. Jak na niego patrzyłam w zeszłym roku to miło było wspominać CRO szczególnie że nie miłam urlopu.
Ciekawe co jeszce by się u nas przyjeło. Dodam,że liście laurowe niestety nie przyjeły się. :papa:
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 10.05.2007 07:39

Leszek Skupin napisał(a):A skąd wiesz ile palę :?: 8O

A stąd:
"Syn ją przejmie do hodowania icon_smokin.gif iw.gif"
Wczoraj paliłeś, dziś palisz - znaczy dużo ;-)
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 10.05.2007 07:42

monika2277 napisał(a):Ciekawe co jeszce by się u nas przyjeło. Dodam,że liście laurowe niestety nie przyjeły się. :papa:

Bo tzreba pod krzewami szukać siewek - te się łatwo przyjmują.
U nas można za kilkanaście złotych kupić spore krzaczki laurowe.
Choć pochodzenie niekoniecznie chorwackie, ale gatunek ten sam.
Zimę dobrze przeżył w zimnym jasnym garażu.
Krzysztof
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone