Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Roślinność

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ewa.z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa.z » 17.09.2003 14:56

Jestem Ci ogromnie wdzięczna :D Zdjęcia są przepiękne!!! Zazdroszczę Ci ogródka (ale nie złośliwie). Sama chciałabym mieć wszystkie te rośliny.
Lubin
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubin » 18.09.2003 08:10

Za rosline zapłaciłem 40 kn jest wysokosci około 20 cm.Kuleczek niema maja byc małe kwiatki na wiosne.Jest podobna do Mirtu, tyle ze listki sa zaokrąglone.Pozdrowienia Romek.
spaniel
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) spaniel » 18.09.2003 08:55

Skubi napisał(a):A myśmy przywieźli szczepkę kaktusa

Moja żona też miała ochotę na szczepkę kaktusa...

Efekt był taki, że kaktusa w końcu wyrzuciliśmy a przez kilka dni pobytu w Splicie każde chwycenie się za dłonie wiązało się z dość nieprzyjemnym bólem.

Także kaktusy fajna rzecz, ale lepiej pomyśleć o ich igiełkach zanim zaczniemy pobierać szczepki.. ;-D

Pozdrawiam,
Bartek
bafra

Nieprzeczytany postnapisał(a) bafra » 18.09.2003 09:36

ewa.z napisał(a):Jestem Ci ogromnie wdzięczna :D Zdjęcia są przepiękne!!! Zazdroszczę Ci ogródka (ale nie złośliwie). Sama chciałabym mieć wszystkie te rośliny.

Jeżeli mieszkasz w bloku z powodzeniem możesz uprawiać oleander,latem na balkonie w pełnym słońcu,zimą na parapecie w najchłodniejszym miejscu.Nawet jak będzie miał kilka kwiatków to warto!!!
ewa.z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa.z » 18.09.2003 10:49

Chyba tak zrobię.Tylko co będzie jak urośnie ? Zajmie mi chyba całe okno.Już nie mogę się doczekać przyszłych wakacji. Nie odpuszczę i przywiązę tyle, ile się da :lol:

Szkoda, że Lubin nie wie jak nazywa się ta roślina.
kjedi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kjedi » 19.02.2005 16:42

:)
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 19.02.2005 21:38

Moja Pani tez zawsze cos przywozi i ze zmiennym szczesciem to uprawia na dzialce, z tego co pamietam to probowala z aukuba, oleandrem i moze jeszcze czyms, bo ja to jestem ignorant botaniczny :) Raz jak wiezlismy cos w sloiczku z woda w kieszeni bocznych drzwi samochodu, byl srodek nocy, granica w Zwardoniu, znudzona celniczka sie bardzo zainteresowala roslinka, dokladnie wypytala co to jest, wyraznie nie mogla uwierzyc ze z tego sie nie robi narkotykow :lol:
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 03.03.2005 09:03

...najlepiej jest kupowac jusz zakorzenione roslinki. One maja zazwiczaj 1,5 lub dwa lata a korzen jest w zemi (czarne worki lub doniczky plastikowe). U nas niema typowich centrom ogrodniczich jak w Polsce. Ale sa miejsca gdzie morzna kupowac sadzonky i kwiaty doniczkowe. Ja znam kilka w okolici Splitu i to na drodze z Splitu w kierunku Omiša, Makarskej (na poudnie). Pierwszi sklep jest w Duilovo. Na wijezdzie z Splitu za salonem REnault trzeba skrecic w prawo a potem w lewo. Tam sa dwie firmi JADRO i M..(cos tam... ale sie znajduja na terenie Institutu rolnego) prosze sie kogosz spitac. Jak sie dwupasmowkom jedzie dalej w kierunku Omisz jest tez zjazd na prawo a potem poprzez wijadukt nad droga do Kila, Sirobuja i Kamen. Po wijadukcie skrenca sie na lewo bo jak skrecisz na prawo to wracasz na dwupasmowke do Splitu.
Czyli na lewo i jedziesz prosto cca 1,5 km. Przejezdziasz na skrzizowaniu bez swiatel tez prosto i z zrawej masz zaklad do produkcji betonu a po lewej duzi centrow chandlowi firmy Brodomerkur. Za Brodomerkurem jest rozwidlenie na lewo i troche pod gure jedzie sie na cmentarz Lowrinac (widac ciprisi) oraz na prawo troche kiepskom droga ktora trzeba jechac nastepni 1-2 km i zobaczisz szklarnie, sadzonki i tam kupujesz co chcesz
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 07.03.2005 09:54

...i uwaga oleandri sa trujance...
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 07.03.2005 15:38

ja przywiozlem sobie takie pnacze:
http://whehn.techmil.com.pl/hr/hr020148.jpg
rosnie sobie na balkonie i to calkiem ladnie. Szczegolnie ladne sa mlode lisce, starsze wygladają troche gorzej. Nie mam pojecia jak to sie nazywa, w hr porasta płoty. Na zimę zabieram do domu, marnieje trochę ale rozrasta się szybko że co 2 miesiące trzeb go na nowo zaplatać.

Przywoziłem też rozmaryn, rósł sobie spokojnie w doniczkach na balkonie. Niestety zimy mu nie służyły. W naszym klimacie nie jest taki aromatyczny ale co świeże igiełki do sosu to świeże. Po kilku latach jednak marniał i to nie wiem dlaczego - pewnie jednak za mało słońca.

Najgorsza poraża z roślinami to 0 sukcesów z tymiankiem i tym pnączem:
http://whehn.techmil.com.pl/hr/hr020189.jpg
(a tak chciałem teściowej do ogródka......;-))
*salvia*
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) *salvia* » 08.03.2005 20:39

Ja też uwielbiam zielone roślinki i Chorwacja urzekła mnie pod tym kątem. Ale jak do tej pory nie przyszło mi głowy , żeby sobie przywieźć jakies sadzonki. To jest świetny pomysł, by mieć taką pamiątkę. Oleandra hoduję, ale latem , gdy kwitnie mam go na balkonie. Bugenwillę-popularą w Chorwacji- też udało mi się hodować przez dwa sezony i latem obsypała się różowym kwieciem. Może ołownik uda mi się przywieźć w tym roku z Rabu.
*salvia*
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) *salvia* » 10.04.2005 20:18

Udało mi się wyhodować imbir z bulwy, jakie są dostępne w sklepach (np.hipermarketach czy bazarkach ). Wprawdzie nie jest to roslinka rodem z Chorwacji, ale własnorecznie wyhodowana. Już wychodzą pierwsze pędy i listki. Czy ktoś z was moze wyhodował imbir?
rybnic
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) rybnic » 03.08.2016 15:26

Gdzie kupię lawendę i inne zioła w doniczkach w okolicach Puli - chcę przywieźć jakąś pamiątkę, kiedy za oknem będzie śnieg,u nas będzie namiastka i wspomnienia po urlopie.
czarna.perla
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) czarna.perla » 05.08.2019 09:46

Nie wiem czy to odpowiedni temat ale jeśli nie to wątek z całą pewnością zostanie przeniesiony e odpowiednie miejsce.

Jakie rośliny, sadzonki, nasiona warto przywieźć z Chorwacji?
Skąd je brać? Gdzie kupować albo gdzie znaleźć? Co można po prostu urwać a czego nie?
jablko.aw
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jablko.aw » 04.07.2022 06:51

Jestem co prawda w Czarnogórze, ale interesuje mnie poniższe drzewo. Są niskie krzaki jak i 10 metrowe okazy na długim pniu. Jest początek lipca i pachnie przepięknie. Zamieszczam zdjecia, co to jest? Z góry dziękuję
Załączniki:
20220704_072849.jpg
20220704_072901.jpg
Poprzednia strona

Powrót do Pogoda i klimat

Roślinność - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies