Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rosja w XXI wieku! Tak blisko Europy!

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 06.06.2009 12:48

Oto link:
http://www.tvn24.pl/-1,1603919,0,1,putin-publicznie-karci-oligarche--pochowaliscie-sie-jak-karaluchy,wiadomosc.html

Przeczytajcie sobie jak obecnie w Rosji rozstrzyga się trudne sprawy gospodarcze! Czy na pewno ktoś chciałby, żeby w jego kraju też tak było?!
Jak to możliwe, że w kraju o tak bogatych złożach naturalnych, kraju, który pretenduje do bycia partnerem krajów rozwiniętych, i wręcz do bycie potęgą, działo się tak, że ludzie przez pół roku głodują, że nikt się nimi nie zajmie aż dochodzi do skrajności..
To jest możliwe tylko w zdziczałej Rosji!
Taka jest prawdziwa Rosja.
Kilka lat temu widziałem to na własne oczy, ale nikt mi do cholery nie wierzy!!!!

Do rusofilów!
Chcecie tak mieć u siebie, to nadal wspierajcie Ruskich, nadal im przyklaskujcie!
To jest ich "styl" prowadzenia interesów, gospodarki i rządzenia!!!
jacky6
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky6 » 06.06.2009 22:42

i będą przyklaskiwać....

:lol: :lol: :P :P
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 06.06.2009 22:50

Nie rozpatrujcie Rosji przez pryzmat ich elit :!:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 07.06.2009 06:12

Torac napisał(a):Nie rozpatrujcie Rosji przez pryzmat ich elit :!:

Jejku!
Mi nie chodzi o to, jak Putin zareagował, bo wiadomo, że to trick polityczny!

Ale zwróćcie uwagę na to, że jest to kraj, który pretenduje do "pierwszej ligi" państw świata. Przyrównują się np. do USA , a są tam miasta, gdzie ludzie od pół roku głodują i nikt z tym nic nie robi, póki nie dojdzie do skrajności!
Kraj, w którym wszystko załatwia się jak za czasów carów lub, jaszcze lepiej, hanatu!!!

A rosyjska wieś i prowincja!? To jest dopiero koszmar!
U nas, by nie drażnić niedźwiedzia, nie puszczają w TV programów mówiących o tym jak naprawdę tam jest! A jest tam horror!!!

Wiem co piszę, bo od lat odwiedzam Rosję (w tym też prowincje i wsie) i widzę jak skuteczni jest tam podcinane i niszczone wszytko co mogłoby przyczynić się do tego, by zwykły Rosjanin mógł poczuć się wolnym i szczęśliwym człowiekiem! Wszystko jest ustawiane tak by "niepokonana elita" mogła nadal pławić się w luksusach! Kiedyś carska, potem stalinowska, breżniewowska, teraz putinowska.. wszystko to jest ta sama "elita"!

I najgorsze jest to, że całemu światu i samym Rosjanom wmawia się, że ten naród nie potrafi żyć w demokracji, że im potrzebna jest "silnaja vlast'" (silna władza)!!!
Bzdura! Ta teoria jest stworzona wyłącznie na potrzeby obecnych mafijnych rządów!!!
Rosjanie to tacy sami ludzie jak my czy Amerykanie. Takie same mają ludzkie geny itp.
Chyba, że ktoś udowodni, że w genach przekazać można predyspozycje do bycia niewolnikiem!!!

pozdro
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 07.06.2009 10:43

Nie wiem czy jestem rusofilem czy nie ale bardzo szanuję ten naród. Ma on niewiele wspólnego z poczynaniem władz. Są dumni ze swojej historii i kultury oraz mają olbrzymią potrzebę czuć się ważni na świecie - to nic złego , nawet kosztem biedy. Uważam że Rosjanie szanują Polaków i akcentują wspólny Słowiański pień. traktują Polaków , Gruzinów jak niesforne dzieci które są na etapie buntu ale wszystko w ramach jednej rodziny. Boleję że nie ma tam demokracji i jej długo nie będzie (lub wcale)
Nie podoba mi się sposób prowadzenia polityki przez Rosjan ale zabiedaczonych Rosjan w to nie mieszajmy. Są podatni na populizm jeszcze bardziej niż Polacy.
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 07.06.2009 11:08

janniko napisał(a):I najgorsze jest to, że całemu światu i samym Rosjanom wmawia się, że ten naród nie potrafi żyć w demokracji, że im potrzebna jest "silnaja vlast'" (silna władza)!!!
Bzdura! Ta teoria jest stworzona wyłącznie na potrzeby obecnych mafijnych rządów!!!
Rosjanie to tacy sami ludzie jak my czy Amerykanie. Takie same mają ludzkie geny itp.
Chyba, że ktoś udowodni, że w genach przekazać można predyspozycje do bycia niewolnikiem!!!

Mądrze powiedziane, piwo dla tego Pana :)

janniko napisał(a):Ta teoria jest stworzona wyłącznie na potrzeby obecnych mafijnych rządów!!!

Obecnych, poprzednich i jeszcze poprzednich. I tych co rozkazali strzelać do ludzi na Tiananmen, i jeszcze paru innych.

Torac napisał(a):(...) traktują Polaków , Gruzinów jak niesforne dzieci które są na etapie buntu ale wszystko w ramach jednej rodziny. (...)

To też szanujesz i cenisz?

Mam paru znajomych z Rosji, bardzo cenię i lubię zwykłych Rosjan, ale na samą myśl o carze Putinie i jego ekipie mi się scyzoryk w kieszeni otwiera.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 07.06.2009 12:25

janniko napisał(a):Oto link:
http://www.tvn24.pl/-1,1603919,0,1,putin-publicznie-karci-oligarche--pochowaliscie-sie-jak-karaluchy,wiadomosc.html

Przeczytajcie sobie jak obecnie w Rosji rozstrzyga się trudne sprawy gospodarcze! Czy na pewno ktoś chciałby, żeby w jego kraju też tak było?!
Jak to możliwe, że w kraju o tak bogatych złożach naturalnych, kraju, który pretenduje do bycia partnerem krajów rozwiniętych, i wręcz do bycie potęgą, działo się tak, że ludzie przez pół roku głodują, że nikt się nimi nie zajmie aż dochodzi do skrajności..
To jest możliwe tylko w zdziczałej Rosji!
Taka jest prawdziwa Rosja.
Kilka lat temu widziałem to na własne oczy, ale nikt mi do cholery nie wierzy!!!!

Do rusofilów!
Chcecie tak mieć u siebie, to nadal wspierajcie Ruskich, nadal im przyklaskujcie!
To jest ich "styl" prowadzenia interesów, gospodarki i rządzenia!!!

Rozumiem że ten post miał być w Hyde Parku ale palec ci się omsknął na klawiaturze... :twisted: :?: :idea:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 07.06.2009 12:30

Torac napisał(a):... traktują Polaków , Gruzinów jak niesforne dzieci które są na etapie buntu ...
Są podatni na populizm jeszcze bardziej niż Polacy.

No i tego u nich akurat nie lubię.. ale to wynik ich odgórnej polityki.. i populistycznej indoktrynacji..
Pamiętam jak w latach 70-tych w wielu miejscowościach na hasło, że Pojak, miałem wszystkie drzwi otwarte i czułem się jak milioner w Hameryce! :D
Pomimo, iż popularne tam było hasło "kurica nie ptica, Pol'sza nie zagranica", to darzyli nas sympatią, szacunkiem, trochę nam zazdrościli, a laski to sikały za Polakami i mówiły: "nu vy tak umjejetie zdelat', czto żeńszczyna srazu gotovaja na vsjo!"... no to my to "vsjo" nie raz "ispol'zovali"... :P
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 07.06.2009 12:35

janniko napisał(a):
Torac napisał(a):Nie rozpatrujcie Rosji przez pryzmat ich elit :!:

Jejku!
Mi nie chodzi o to, jak Putin zareagował, bo wiadomo, że to trick polityczny!

Ale zwróćcie uwagę na to, że jest to kraj, który pretenduje do "pierwszej ligi" państw świata. Przyrównują się np. do USA , ....

Fajnie się siedzi w fotelu, przed monitorkiem, w ciepłych bamboszach i rozprawia o sytuacji geopolitycznej na świecie.
Nie patrz tak ślepo na USA bo tam mimo głoszenia szczytnych haseł wszystko co kupujesz pochodzi z Chin, Guantanamo to czarna dziura a protokół z Kioto mają w ....a sam wiesz, że to tylko wierzchołek góry lodowej.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 07.06.2009 20:57

Ale na tego niesfornego brata patrzą z podziwem , szacunkiem i z zazdrością. Tak jak pisaliście powyżej.
Nawet w filmie 1612 podobno antypolskim widać że Polacy choć agresorzy to cywilizacyjna przepaść nad zacofaną Rusią - film współczesny.
Zdecydowanie wolę Rosjan ogólnie niż np. Niemców którzy mają się za lepszych od wszystkich.Jedni to artykułują inni -nie, ale wszyscy mentalnie są na tym etapie.Ta megalomania + dyscypplina = hitleryzm.
Ciekawe gdyby dzisiaj Angela kazała się każdemu Niemcowi zesrać w nocy....
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 07.06.2009 22:00

JacYamaha napisał(a): Nie patrz tak ślepo na USA bo tam mimo głoszenia szczytnych haseł wszystko co kupujesz pochodzi z Chin... .

Hm.. nie patrzę ślepo. I aż tak bardzo USA nie wychwalam, ale to najlepszy z obecnych systemów na świecie.. no może jeszcze Kanada i Australia..

Dla mnie jest ważne jak się ludziom w danym kraju żyje i jakie są perspektywy na przyszłość dla przeciętnego Kowalskiego, Kuznjecowa czy Smitha!
Rosję widziałem i widziałem jak egzystują obok siebie przepych garstki (elit) z nędzą ogółu!
Czytałem jak się traktuje oponentów: Politkowska, Litwinienko i rzesze innych.. nie mówiąc już o przeszłości w stylu Katynia czy Afganistanu..

W USA nie byłem, ale mam sporo przyjaciół, którzy tam mieszkają lub takich, co byli tam przez kilka lat .. i oni mi mówili , jak tam taki przeciętny Smith żyje.

Rosja niestety zdziczała i raczej nie rokuje dobrze na przyszłość. Rosja powoli umiera: anarchia, mafijność, totalitaryzm, nędza, wszechobecna korupcja, znieczulica i demoralizacja władzy itp..

Oto kilka linków na potwierdzenie tego co piszę:
http://www.mojeopinie.pl/rosja_2009_grozny_kryzys_polityczny,3,1233944351
http://www.tvn24.pl/-1,8097,1602112,,,rosja-w-glebokiej-recesji,raport_wiadomosc.html
http://www.tvn24.pl/12692,1602014,0,1,w-rosji-bedzie-jeszcze-gorzej,wiadomosc.html
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 08.06.2009 06:37

Przyjmuję do wiadomości tą linię obrony Twojego zdania i chylę czoło.
Pozdrawiam
Jacek
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 08.06.2009 07:16

JacYamaha napisał(a):Przyjmuję do wiadomości tą linię obrony Twojego zdania i chylę czoło.
Pozdrawiam
Jacek

eeee... JacYamaha..
nie ma co chylić, bo to moja "jazda" .. chętnie bym zobojętniał na to wszystko, ale .. no właśnie..
musiałbym przestać czytać prasę, oglądać TV i , co najważniejsze, wymazać z pamięci niektóre przykre fakty i zapomnieć o nadziejach jakie rozbudziły się w nas kilkanaście lat, a może już kilkadziesiąt temu...

ale dzięki za uznanie
czasem potrzebuję wsparcia w tej mojej "walce z wiatrakami".. he he..
Wiem, że większość naszych rodaków "gówno to obchodzi", ale ja mam tam wielu przyjaciół (głównie artystów, psychologów i innych myślących) i wiem, że oni teraz cierpią, podobnie jak cierpieli za komuny.. i szlag mnie trafia .. jak sobie pomyślę, że nadal większość woli chować głową w piasek i że ludzie tak niechętnie chcą przyznać, że system sowiecki był równie zły jak faszyzm, a może i gorszy, bo bardziej obłudny, bezwzględny, bo tam nawet obowiązkiem każdego "patrioty" było donoszenie na własnego ojca, matkę lub dzieci
Nikt czegoś takiego przedtem i potem nie wymyślił!!!!
To bardziej niż okrutne!
A Putin i jego klika wywodzą się prosto z tamtej "linii".
Więc zupełnie nie rozumiem tego "europejskiego" (w tym naszego) poparcia dla tego tyrana!!!!
:( :( :(
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 08.06.2009 09:26

u nich biją murzynów :(

W USA ponad 750 tys. bezdomnych

http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/ ... 54518.html

tekst z 2007-03-01,
----------------

Pomyśleć co teraz - w czasie kryzysu - pewnie będzie już kilka mln.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 08.06.2009 09:28

Może trzeba im koce wysyłać :wink: mamy w tym już pewne doświadczenie...
Następna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone