Moskiewskie metro to moim zdaniem ciekawostka sama w sobie : 333 km długości ( z czego 325 ogólnie dostępnych ) podzielone na dwanaście linii , ma 200 stacji ( oficjalnie ) , z których kilka przypomina wielopoziomowe pałace , albo galerie sztuki , przewozi rocznie ponad 2,5 mld pasażerów i dzięki temu zajmuje wśród doskonałych systemów komunikacyjnych szóste miejsce na świecie .
Najgłębiej położona stacja moskiewskiego metra to Park Zwycięstwa , 84 m pod powierzchnią ziemi . Imponujące , ale to i tak daleko do metra w Kijowie , gdzie Pod Arsenałem na stację trzeba zjechać 105 m pod ziemię . . . ta jest póki co najgłębiej położoną stacją metra na świecie .
Która ze stacji moskiewskiego metra jest najładniejsza ? . . . nie wiem , odwiedziłem dopiero 52 , jedno jest pewne - ze względu na użyte materiały , pietyzm wykonania i rozmach ( szczególnie te "pałacowe" ) potrafią zachwycić
Niektóre stacje usytuowane są w ciekawych miejscach , np. przy pałacowym Uniwersytecie Łomonosowa - pod mostem ( wspólna konstrukcja ) na drodze szybkiego ruchu . . .
Ciekawy jestem , która stacje metra Wam przypadła do gustu
Pozdrawiam
Piotr