napisał(a) ziutt » 29.03.2017 13:10
Przepraszam ale byłem trochę zajęty.
No to dolecieliśmy.Port lotniczy Moskwa-Domodiedowo. Domodiedowo to największe lotnisko w Rosji i byłego ZSRR pod względem ruchu pasażerskiego i towarowego.
Wszystko fajnie,lotnisko nowoczesne,stale rozbudowywujące się ale gdzieś z tyłu głowy przypomina mi się że...
...24 stycznia 2011 roku o godzinie 16:40 czasu moskiewskiego (14:40 czasu polskiego) doszło do samobójczego zamachu. Do wybuchu doszło w hali w strefie międzynarodowej. Zginęło 35 osób, ponad 180 zostało rannych.
Wylądowaliśmy z drugiej strony Moskwy niż mamy hotel
Ot i nasz hotel - Maxim Slavija.Żadnych fajerwerków ale czysto.Wystarczy.
Po zalogowaniu się w hotelu jedziemy na spotkanie z kumplem i pozwiedzać oczywiście
Dopiero dziś spostrzegłem jak wielki Park Narodowy rozpościera się za hotelem w którym mieszkaliśmy.128 km2
Jak się okazało umówieni byliśmy obok stacji metra WDNCH.Po drodze znany pomnik z czołówek ruskich filmów
Robotnik i kołchoźnica
Obok naziemnej część stacji metra stoi taki oto pomnik.Pomnik Zdobywców Kosmosu
Podziemna część stacji WDNCH mieści się na głębokości 53,5 metra i została oddana do użytku 1 maja 1958 roku.
Nazwę swoją wzięła od Wystawy Osiągnięć Gospodarki Narodowej ZSRR (Выставка достижений народного хозяйства – ВДНХ).W 1992 roku nazwa została zmieniona na Ogólnorosyjskie Centrum Wystawowe (ros. Всероссийский выставочный центр – ВВЦ) ale powszechnie używa się poprzedniej nazwy a dokładniej jej skróty WDNCH.
W głębi główne wejście na teren Wystawy.Niestety nie mieliśmy czasu na zwiedzanie
Moskiewskie stacje metra znane są ze swojego uroku.Tak wygląda stacja WDNCH
cdn