pablo2222 napisał(a):No to niech ktoś przetłumaczy. Widać tam jakiś rabacik z 300 na 150 euro
(4) Kršitelj, ki ne vloži zahteve za sodno varstvo v roku iz prejšnjega odstavka, lahko v osmih dneh po pravnomočnosti plačilnega naloga plača polovico izrečene globe, sicer se izrečena globa prisilno izterja v celoti. Pouk o tej pravici je del pouka o pravici do pravnega sredstva na plačilnem nalogu.
fiedler napisał(a):...rozumiem to tak, że jeśli przyjmie się mandat i nie będzie się z nim "szło do sądu" płacąc go przy tym do ośmiu dni roboczych - to naliczana jest połowa kwoty....
rozczarowana napisał(a):no nareszcie miło mi poczytać wasze posty.
rozczarowana napisał(a):Teraz liczę nie na szyderców tylko pomocnych rodaków.
Może faktycznie ktoś coś znajdzie, może by napisać do konsulatu?? Powiem szczerze jestem pierwszy raz w takiej sytuacji a słoweński jest mi obcy.
rozczarowana napisał(a):Tylko nie wiem czy to jest wszystko warte zachodu! Bo chyba kasa to i tak przepadła tylko ciągle szkoda mi moich znajomych którzy właściwie przeze mnie zapłacili ten mandat bo oni chcieli jechać w obie strony przez Węgry!
zawodowiec napisał(a):Chociaż inspektorat ruchu wydał zapis że trzeba zdjąć tablice przed rondem, DARS twierdzi że tablice powinny tam być.
Przed mniej niż tygodniem (art. z 23 lipca) pisaliśmy że winieta na rondo już nie jest potrzebna bo tablice zostały zdjęte, ale wczoraj DARS znowu umieścił tablice.
Marjan Koler z DARS stwierdził że zgodnie z prawem wg którego wszystkie autostrady i hitre cesty są płatne, za rondo też obowiązuje winieta.
"To jest odcinek który wg umowy koncesyjnej o użytkowaniu i utrzymywaniu autostrad i dróg szybkiego ruchu jest określony jako autostradowy w użytkowaniu DARS. Miarodajna inspekcja w przeglądzie winietowych dróg 2 lipca jednak wydała zapis (...) w którym zapisano że tablice przed rondem Pesnica są niezgodne z postanowieniami ustawy o płatnych drogach i opłacie drogowej i postanowiono o wyłączeniu ronda z opłaty drogowej." - objaśnił Koler i dodał że DARS uszanował zapis inspektorów.
(DARS) od razu w związku z tym zapisem wydał dopisek/aneks że skrzyżowanie w Pesnicy jest częścią wszystkich autostrad i dróg szybkiego ruchu, którymi zarządza i które utrzymuje zarządca płatnych dróg. "Jesteśmy zdecydowanie przekonani że skrzyżowanie w Pesnicy jest obiektem podlegającym opłacie drogowej, na którym obowiązuje winieta (...) Zgodnie z tym co jako zarządca ronda (...) postanowiliśmy, znowu postawimy tablice w miejscach z których je w związku z zapisem inspektorów pod koniec zeszłego tygodnia zdjęliśmy." - zaakcentował Koler i na zakończenie dodał że jego inspektorzy opłat dla zachowania bezpieczeństwa ruchu nie prowadzą nadzoru na samym skrzyżowaniu, lecz nadzorują tylko płatne drogi przed wjazdem na rondo i odpowiednio na zjeździe z niego.
==============
W ostatnim zdaniu ciekawe kto to są "jego inspektorzy opłat" (njihovi cestininski nadzorniki). Ma na myśli miśków czy jeszcze kogoś? Bo przecież bramek nie ma. Dlaczego nikt go nie zapytał wprost czy na wjazd na rondo bezpłatną drogą, przejazd przez rondo i zjazd w bezpłatną drogę wg niego trzeba mieć winietę? Podkreślam wg niego, bo widać że DARS sam sobie interpretuje definicję autostrad i hitrych cest jak mu wygodnie.
robi napisał(a):Zwracałem uwagę na znaki i na pewno przed rondem ich nie było. Stały dopiero przy pierwszym zjeździe z hitrej - jakieś 200m od ronda. Mało tego w drodze powrotnej przez Maribor są znaki prowadzące bezpłatną drogą na Austrię - obok hitrej - które kierują własnie na to rondo.
Sprawa mandatu jest z mojego doświadczenia beznadziejna.
rozczarowana napisał(a):nie piszcie więcej bzdur że trasa 437 do ronda przed Mariborem to jest darmowa owszem wszystko ładnie pięknie ale wjeżdzajac na to rondo musicie mieć winetę wiem to bo zapłaciłam 150 Euro mandatu więc kto chce niech czyta dalej te bzdury na forum a zapłaci tak jak ja Ci którzy tam przejechali to za friko to chyba szczęściarze. Nie pomogły tłumaczenia że my chcemy na 3 zjazd na Lenart po tym jak zapłaciliśmy oczywiście gotówką mandat pan policjant objechał ładnie z nami rondo wyprowadził nas na 3 zjazd i pokiwał ze teraz to sobie mozemy dalej jechać bo teraz mamy już za darmo. Oczywiście nikt również nie wspomni że jadąc na ten Lenard nadrabiamy 100 km przecież to taki "drobny" szczegół!!
Na rondzie stały 2 patrole przy wjeździe z drogi 437 i wyjeździe na Lenart czyli dobrze wiedzą że polacy chcą ich wykiwać.
Było mi bardzo przykro bo wkopałam jeszcze naszych przyjaciół którzy też dostali mandat a wszystko dzieki ludziom którzy wypisują bzdury na tym forum!!!
Janusz Bajcer napisał(a):Coś mi się zdaje , że "rozczarowana" zapłaciła mandat w kwocie 150 euro nie za brak winiety, lecz za jakieś złamanie przepisu ruchu drogowego.
Za brak winiety taryfikator przewiduje karę od 300 do 800 euro
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi