Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

rondo przed Mariborem tam trzeba winetę!!!!!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.10.2008 10:45

Bardzo dyplomatyczna odpowiedź...ciekaw jestem tylko, ile w tym wszystkim jest szczerych intencji...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.10.2008 10:54

alessandro1977 napisał(a):Bardzo dyplomatyczna odpowiedź...ciekaw jestem tylko, ile w tym wszystkim jest szczerych intencji...

Myślę , że odpowiedź jest szczera - Ambasada Polska w Słowenii nie jest jednostką nadrzędną słoweńskiej policji.
Może tylko poprosić o wyjaśnienie - i to zrobiła.
Ostatnio edytowano 06.10.2008 11:55 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.10.2008 11:37

rozczarowana napisał(a):witam po bardzo długim oczekiwaniu na jakikolwiek odzew ze strony ambasady tak jak obiecałam zamieszczam treść otrzymanego maila jednak to nic pocieszającego ale być może faktycznie kiedyś otrzymam jednoznaczną odpowiedź na którą pozostaje mi dalej grzecznie czekać 8)

Szanowna Pani,

w odpowiedzi na skierowane do nas zapytanie dotyczące zasadności nałożenia mandatu za brak posiadania winiety na rondzie Pesnica, chciałbym poinformować, że do dnia dzisiejszego komenda policji w Mariborze nie udzieliła nam odpowiedzi na skierowaną do niej korespondencję, w której prosiliśmy o ustosunkowanie się do podnoszonych przez Panią zastrzeżeń.
O wszelkich nowych okolicznościach w powyższej sprawie poinformujemy Panią.

Z wyrazami szacunku,

Marcin Masiulanis
Konsul
Ambasada RP w Lublanie

Ciekawe jaka będzie wersja tym razem.Czekamy dalej.Dziekujemy.:D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.03.2009 19:38

Czy są jakięś zmiany na naszym ukochanym rondzie w 2009r. ?
marko-wroclaw
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marko-wroclaw » 14.06.2009 23:44

Także jestem ciekaw czy coś się zmieniło w tym temacie co do ronda. Choć podejrzewam że niewiele osób będzie skłonna zaryzykować tą trasę żeby się samemu nie nadziać :)
ParaKrK
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ParaKrK » 15.06.2009 17:49

przyjecie mandatu zamyka droge do dalszych roszczeń ...

wiadomo ze turysta nie ebdzie czekal na wyrok tyljk ochce jechac..
pierro
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pierro » 15.06.2009 21:08

Jakaś cisza w temacie ronda. W ub roku nieśiwadomy niebezpieczeństw przejechałem dwa razy przez to rondo. Dwa razy w nocy - bez konsekwencji. W tym roku planuję jazdę 25 lipca. Również tą samą trasą (przez Rondo i przez ulice Mariboru). Najwyżej zatrzymam się przed rondem i rozejrzę dokładnie. Jeżeli będzie jakaś Policija, to najwyżej objadę "polnymi" drogami do Mariboru. Trasy nie mam zamiaru zmieniać, a płacić 35 ojro za kilkanaście kilomterów tak dla zasady też nie będę.
Ma ktoś może jakieś świeże doświadczeniea?
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 15.06.2009 22:50

Ciężko mi sobie wyobrazić jak sie zatrzymasz przed rondem i objedziesz polnymi drogami ? Pod prąd czy przez pobocze ? To i tak mandat dostaniesz. lepiej od razu wybierz inną trasę i nie kombinuj jak koń pod górę.
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 15.06.2009 23:19

Wyobrażam sobie taką scenkę jak z Monty Pythona. Zatrzymujemy się przed rondem, wysiadamy i przechodzimy na drugą stronę - widzimy że kawałek dalej stoją miśki. Wracamy do samochodu i pchamy go przez rondo skrajem drogi, dla pewności kierowca nie siedzi w środku tylko kręci kółkiem z boku przez szybę, żeby wykluczyć jakiekolwiek podejrzenia "przejazdu drogą winietową". Za rondem, już na widoku miśków, wsiadamy, przekręcamy kluczyk i jedziemy dalej. Ciekawe jak miśki by zinterpretowały taki sposób korzystania z ronda - podlega obowiązkowi winietowemu czy nie? :D
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 15.06.2009 23:28

Podlega :-) Nigdzie nie ma napisane że ma przejechać na włączonym silniku :-) :-) A na kołach jest!
partner
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) partner » 16.06.2009 07:00

pierro napisał(a):Jakaś cisza w temacie ronda. W ub roku nieśiwadomy niebezpieczeństw przejechałem dwa razy przez to rondo. Dwa razy w nocy - bez konsekwencji. W tym roku planuję jazdę 25 lipca. Również tą samą trasą (przez Rondo i przez ulice Mariboru). Najwyżej zatrzymam się przed rondem i rozejrzę dokładnie. Jeżeli będzie jakaś Policija, to najwyżej objadę "polnymi" drogami do Mariboru. Trasy nie mam zamiaru zmieniać, a płacić 35 ojro za kilkanaście kilomterów tak dla zasady też nie będę.
Ma ktoś może jakieś świeże doświadczeniea?

Ty weź od razu zaplanuj sobie wyjazd nad Bałtyk ...
Tu możesz walić siary ile chcesz, bo to norma w tym chorym kraju ...
Wyjeżdżając jednak zdaj se sprawę że większość nie oczekuje od Ciebie byś im taką laurkę wystawiał swoim zachowaniem jak to opisałeś ... :twisted:
damiangres
Croentuzjasta
Re: Jak nie płacić z Austrii do Chorwacji przez Słowenię

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 16.06.2009 07:19

Lessar napisał(a):Wczoraj wróciłem z Chorwacji , jechałem przez Słowenię.
...
OBJAZD bez opłat : w Austrii z A9 ok. 500 m przed granicą Słowenii zjechać z autostrady ( zjazd Anschlussstelle Gersdorf ) w prawo i skręcić z lewo w drogę B69 ,
UWAGA !!!
Po analizie map ten zjazd może być wcześniej.
Wyjazd opisany wyżej też pozwala na ominięcie ale trzeba się trochę cofnąć.

mijane miejscowości UNTERCHWARZA , LIMURFELDOF , WAITERSFELD , MURECK , po przejechaniu miejscowości MURECK w prawo w stronę słowenii w drogę 433 , miejscowości TRATE , DRAZEN VRH , LEDINEK , ZICE , LENART V SLOV. GORICACH , ( tu z ulicy Partizancka w prawo w ul. Kraigherjeva ( droga nr 3 ) i zaraz w lewo w ul. Ptujską ( droga nr 229 )) , ZGROJNA RADEHOVA , RADEHOVA , GOCOVA , BIS , TRNAVSKA VAS , GOMICI , DOLIC , JANEZOVICI , PLACAR , PTUJ ( tu skręt w prawo w drogę 629 , jedziemy w stronę SPODNJA HAJDINA , tu skręcamy w drogę 9 ( pod wiaduktem w lewo )
...
Pozdrawiam
Lessar

Witam,
kierując się powyższym, mam pytanie, czy wyżej podany objazd będzie funkcjonował i uda się, jadąc tą drogą uniknąć opłaty za winiety w Słowenii, przejeżdżając ją w drodze do Cro?
Dodam, że jadę ze Szczecina, a więc do tej pory wjeżdżałem do Słowenii w okolicy Sentilj, a wyjeżdżałem w kierunku na Zagrzeb.
Drugie pytanie, czy jest to jedyny odcinek, na którym należy "zamieszać" w celu ominięcia opłat?
pozdrawiam
--
damian
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 16.06.2009 07:53

Witam

W zeszłym roku skorzystałem z objazdu przez Mureck, Trate, Lenart, Ptuj i nie było żadnych problemów ani z przekraczaniem granicy ani z droga do Ptuj-a.

Trasa dobrze oznakowana i można bez map nawet jechać.

Rozumiem, że ze Szczecina jedziesz przez Niemcy a później na Graz - w Austrii autostrada tez dobrze oznakowana i zjazd na Mureck dobrze widoczny.

Także jak nie będziesz pędził 200 km/h to go nie przeoczysz :D

Ja w tym roku z Gdańska tez śmigam przez Niemcy ale ja jadę na Monachium - dzieci chcą Salzburg odwiedzić i Legoland w GÜNZBURG-u

Pozdrawiam
pierro
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pierro » 16.06.2009 08:09

partner, ty weź sobie coś z obuwia powyciągaj, bo ci wystaje...

A tak na serio, skoro ktoś ustawia w dziwnym miejscu znaki o obowiązku viniet na "karuzeli", to się mogę z taką głupotą nie zgodzić (i to jest chore a nie nasz kraj :? ). Nie chcę płacić 35 ojro za rondo, zawracam i nadrabiając 4 km jadę pod autostradą do drogi 436 i dalej tą trasą przez ulice Mariboru.
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 16.06.2009 08:36

Partner, siara to przyklejać winietkę na niby i potem taką "nówkę" opychać na allegro. To o czym pisze Pierro to tylko jak się nie dać wydymać na 30E.

Swoją drogą taki pomysł jaki przedstawiłem parę postów wyżej by był wart sfilmowania i przekazania mediom dla nagłośnienia sprawy. Nie będę dochodził praw autorskich do niego, jakby ktoś miał czas i ochotę to niech go wykorzysta, tylko niech mnie wspomni w napisach końcowych :lol: Jak miśki stwierdzą że należy się kaznja bo przepchnięcie to też przejechanie, to koszty się zwrócą jak materiał kupi jakaś telewizja, a dla potrzeb filmu to by nawet lepiej było :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

rondo przed Mariborem tam trzeba winetę!!!!! - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone