alessandro1977 napisał(a):Bardzo dyplomatyczna odpowiedź...ciekaw jestem tylko, ile w tym wszystkim jest szczerych intencji...
rozczarowana napisał(a):witam po bardzo długim oczekiwaniu na jakikolwiek odzew ze strony ambasady tak jak obiecałam zamieszczam treść otrzymanego maila jednak to nic pocieszającego ale być może faktycznie kiedyś otrzymam jednoznaczną odpowiedź na którą pozostaje mi dalej grzecznie czekać
Szanowna Pani,
w odpowiedzi na skierowane do nas zapytanie dotyczące zasadności nałożenia mandatu za brak posiadania winiety na rondzie Pesnica, chciałbym poinformować, że do dnia dzisiejszego komenda policji w Mariborze nie udzieliła nam odpowiedzi na skierowaną do niej korespondencję, w której prosiliśmy o ustosunkowanie się do podnoszonych przez Panią zastrzeżeń.
O wszelkich nowych okolicznościach w powyższej sprawie poinformujemy Panią.
Z wyrazami szacunku,
Marcin Masiulanis
Konsul
Ambasada RP w Lublanie
pierro napisał(a):Jakaś cisza w temacie ronda. W ub roku nieśiwadomy niebezpieczeństw przejechałem dwa razy przez to rondo. Dwa razy w nocy - bez konsekwencji. W tym roku planuję jazdę 25 lipca. Również tą samą trasą (przez Rondo i przez ulice Mariboru). Najwyżej zatrzymam się przed rondem i rozejrzę dokładnie. Jeżeli będzie jakaś Policija, to najwyżej objadę "polnymi" drogami do Mariboru. Trasy nie mam zamiaru zmieniać, a płacić 35 ojro za kilkanaście kilomterów tak dla zasady też nie będę.
Ma ktoś może jakieś świeże doświadczeniea?
Lessar napisał(a):Wczoraj wróciłem z Chorwacji , jechałem przez Słowenię.
...
OBJAZD bez opłat : w Austrii z A9 ok. 500 m przed granicą Słowenii zjechać z autostrady ( zjazd Anschlussstelle Gersdorf ) w prawo i skręcić z lewo w drogę B69 ,
UWAGA !!!
Po analizie map ten zjazd może być wcześniej.
Wyjazd opisany wyżej też pozwala na ominięcie ale trzeba się trochę cofnąć.
mijane miejscowości UNTERCHWARZA , LIMURFELDOF , WAITERSFELD , MURECK , po przejechaniu miejscowości MURECK w prawo w stronę słowenii w drogę 433 , miejscowości TRATE , DRAZEN VRH , LEDINEK , ZICE , LENART V SLOV. GORICACH , ( tu z ulicy Partizancka w prawo w ul. Kraigherjeva ( droga nr 3 ) i zaraz w lewo w ul. Ptujską ( droga nr 229 )) , ZGROJNA RADEHOVA , RADEHOVA , GOCOVA , BIS , TRNAVSKA VAS , GOMICI , DOLIC , JANEZOVICI , PLACAR , PTUJ ( tu skręt w prawo w drogę 629 , jedziemy w stronę SPODNJA HAJDINA , tu skręcamy w drogę 9 ( pod wiaduktem w lewo )
...
Pozdrawiam
Lessar
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi