Piotrek_B napisał(a):PARTNER no to szukaj tego taryfikatora albo.......
partner napisał(a):...Jeśli znajdę taryfikator i będzie inaczej to to odszczekam, macie na to moje słowo.
Skoro słowo się rzekło to należy go dotrzymać.
W sprawie wysokości kar jest racja i minimalna kosztuje od 300 Eu lub połowę w zależności od jej regulowania.
Zwracam honor Januszowi za wkład pracy jakiej dokonał w prowadzeniu korespondencji. Szkoda tylko że nie podawałeś kwesti opłat aut powyżej 3,5T tzn, że opłacają za przejazd na bramkach lub inaczej gdyż DMC powyżej 3,5T dotyczy również pojazdów turystycznych, które jak się okazuje muszą wnosić inne opłaty.
I o to mi tu chodziło nazywając sprawę pieniactwem i straszeniem.
Nawiasem mówiąc może ktoś wie jak te opłaty wyglądają dla poj. pow. DMC 3,5t? Niestety stale będąc w drodze nie bardzo znajduję czas na dokładne sprawdzenie Słoweni.
Natomiast co do polemiki z innymi forumowiczami którzy zabrali głos np. w sprawie logiki, to dodam tylko, że nie da się wyciągnąć innych wniosków, gdy informacja jest nie pełna, no chyba że jeździ się tylko osobówkami i wszystko odczytuje się tylko pod nie.
Jak już gdzieś pisałem tu na forum, był okres w Polsce gdy płaciliśmy na pojazdach powyżej 3,5T DMC podatek od posiadanych środków transportów, podatek drogowy i dodatkowo za przejazd "autostradami" (niestety w cydzysłowiu bo jak inaczej uznać odcinek wówczas ok. 70km na A2 i 50 na A4).
Wycofano się z tego a dzisiaj chcą do tego wrócić. Przez myśl mi nie przeszło że Słoweńcy mogą być tak debilni jak Polski Rząd by doprowadzać do tego samego.
Niestety nie jeżdżę po słoweni innymi pojazdami jak osobowymi więc rozumowanie moje było logiczne posiadając tylko te inf. które były w temacie.
Ponadto nie da się zwiać ciężarówką z autostrady bez ujszczenia opłaty...
No chyba że głupa ktoś pali jadąc kempingiem o DMC powyżej 3,5T...
I to TYLE co mam do dodania.
Sorry tylko jeszcze za to że tak długo się nie odezwałem ale niestety nawalił mi komp w autku a moim maleństwem wracam tylko co jakiś czas do domku, więc trochę to trwało.
Pzdr.