niestety nie mogę się z Tobą zgodzić odnośnie łączenia obu akapitów.
Pierwszy akapit dotyczy całkowicie czego innego.
Drugi akapit również dotyczy innego zagadnienia jakim są kary.
Jednak jeśli je nawet połączymy to wypowiedź Janusza nadal będzie sprzeczna z prawem i systemem kar w SLO.
Jak by nie czytać wypowiedź Janusza to jasno wynika że wyszczególniony system kar nie dotyczy pojazdów o masie całkowitej do 3,5T, a o to mi właśnie chodziło, że wprowadza w błąd innych. Wysokość kary 300 do 800 Euro dotyczy pojazdów powyżej 3,5T, a nie pojazdów lżejszych.
rozczarowana miała pretensje o wprowadzanie w błąd na forum. Niestety takie wypowiedzi jak przytoczona robią właśnie takie zamieszanie i nie potrzebnie wprowadzają panikę.
Mógłbym tu jeszcze parę innych wypowiedzi sprostować ale czy warto?
Jeśli tak to chociaż jedną sprostuję. Ktoś tu pisał o odwołaniu się od nałożonej kary - mandatu, jako niesłusznie nałożonego.
Nic bardziej błędnego. Odwołać się od decyzji administracyjnej można było wówczas gdy policjant ją wydał. Dalej wiadomo. Sąd czy coś innego (nie znam systemu prawnego w SLO), u nas Sąd Grodzki.
Wypowiedzi że można, że należy się odwołać to nic innego jak pieniactwo.
Nie ma takiej możliwości. Co najwyżej można powiadomić o problemie odpowiednie urzędy SLO i liczyć na współczucie. Nic ponadto.
Takie jest po prostu prawo.
Raz jeden jedyny tylko zostałem zaskoczony, ale to przez urząd skarbowy w niemczech (dawny RFN). Dostałem zwrot nadpłaty za mandat gdyż tabela przewidywała mandat niższy niż otrzymałem.
Po prostu wk....łem policjanta tym iż umiałem się z nim rozmówić w jego języku urzędowym, a dwa tym, iż z dwóch zarzutów pozostał mu tylko jeden ale kary naliczył mi za trzy... Tak dla swojego dobrego samopoczucia
Tak więc reasumując, nie musisz mi nic tłumaczyć na chłopski rozum gdyż jest to dla mnie zrozumiałe. Chyba nawet tak samo to rozumiemy, problem w tym że Janusz odniósł ten punkt do pojazdów osobowych czyli do 3.5 T.
Pozdrawiam.
P.S.
Być może że pojazdy powyżej 3,5T są opodatkowane podwójnie jak to kiedyś było u nas i dlatego ten zapis o bramkach i starym systemie opłat, niestety ominąłem drogi expresowe i autostrady więc nie wiem jak jest na bramkach, więc w tym przypadku nie zabiorę głosu, ale mogę podejrzeawać że mają taki system jak my mieliśmy. Dlatego teraz w Polsce chcą znieść winiety i mamy płacić za autostrady i drogi expresowe.
Ma się to dbywać po przez system GPS lub standartowy czyli na bramkach i o tym pisze ich ustawodawca. Jednak jeśli na drodze płatnej nie ma winiet a pojazd w żaden sposób nie opłaca przejazdu tą drogą to ma takie właśnie kary ale to co przytoczył Janusz dotyczy poj. powyżej 3,5T.