Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ronda w Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Zawias
Turysta
Ronda w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zawias » 06.07.2006 16:15

Chciałam poruszyć temat trochę nietypowy. Czy zauważyliście, że w Chorwacji jest pełno rond na których widok nie wiadomo czy się śmiać czy płakać? Chodzi mi o te w miejscowościach, nie poza nimi. Ostatnim razem (rok temu) w Breli, trafiliśmy na rondo (naokoło palmy) obok jakiegos hotelu. Dodatkowo było całe zastawione samochodami. W pewnym momencie stwierdzilismy, że nie ma mowy - nie uda nam się już stamtąd wyjechać :lol: Jednak po obdarciu opon na krawężniku jakoś uwolnilismy się z tej pułapki :lol:

Potem kilkakrotnie widziałam różne takie ronda, m.in naokoło agawy w donicy lub... kosza na śmieci. Naprawdę. Nie wiem po co oni takie coś robią...

To tyle :D

Pozdrawiam.
krzysiekrz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiekrz » 06.07.2006 17:41

U nas też są takie ...

Obrazek
Cytrynka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cytrynka » 07.07.2006 10:18

Hahah :D no tak, w Polsce to wszystko mamy :D

Też to zauważyłam. Zamiast zwykłego skrzyżowania jest piękno krągłe rondo wokół kwiatków, palmy, a często niczego....
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 07.07.2006 10:35

skrzyżowania z ruchem okrężnym (ronda) robi się ze wzgledów bezpieczeństwa, pojazd który zbliża się do ronda musi zwolnić, dodatkowo samochodom łatwiej włączyć sie do ruchu, jest to bardzo dobre rozwiązanie na przecięciach dróg o podobnym natęzeniu ruchu. A co do aut tam pozostawionych, to już kwestia nieudolności policji i służb miejskich. Oczywiście trafiają się takie "kwiatki" jak na zdjęciu powyżej, ale jak to się mówi, wyjątek potwierdza regułe :-)

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone