Ventiquatro
Wchodzimy na Lateran. Nie każdy wie, ale jest to jedna z czterech bazylik patriarchalnych Rzymu, ale jako jedyna zwana arcybazyliką, ponieważ odegrała doniosłą rolę w historii chrześcijaństwa. Jej poświęcenie miało miejsce 9 listopada 324 r.
Tłumów nie ma. Ale jest kontrola "lotniskowa". Ja jestem tutaj drugi raz, Żona trzeci, dzieci - pierwszy
Przez tysiąc lat panowało tu 161 papieży
i odbyło się pięć soborów powszechnych. Bazylika na Lateranie przestała być siedzibą papieży od czasów niewoli awiniońskiej w XIV w.
W 1377 r. papież Grzegorz IX przeniósł swą siedzibę do Watykanu. Teraz jednak nadal każdy nowo wybrany papież udaje się do niej w uroczystej procesji. Bazylika jest słusznych rozmiarów (130 metrów długości, 5 naw)
Na podłodze można dostać oczopląsu
Wnętrze jest "bogato zdobione"
Za konfesją, czyli za ołtarzem głównym pod baldachimem, gdzie tylko papież odprawia Mszę świętą, jest bogate prezbiterium
Przy prezbiterium, przy ścianie na stopniach stoi tron papieski z białego marmuru, wysadzany drogimi kamieniami tworzącymi artystyczne mozaiki. Oto i tron.
Rzut oka do tyłu
Ołtarz pod baldachimem
Wyszliśmy
Przed Bazyliką stoi obelisk egipski z XI wieku p.n.e., ustawiony początkowo w Circus Maximus. Jest on najwyższy z 13 egipskich obelisków stających w Rzymie - ma 31 m wysokości (z cokołem 47 m.). Na jego cokole jest łaciński napis: „Konstantyn, zwycięzca przez krzyż, tu przez św. Sylwestra ochrzczony, rozgłaszał chwałę krzyża”.
Aj to słońce
Tłumów brak
Widok z Via di San Giovanni in Laterano
Idziemy w dół, w kierunku Colosseo, z przerwą na kawkę i croissanta - w Caffeterria L'800 - można też tam puścić Lotto
Zoom
Coraz niżej i bliżej
Znany obiekt
Później idziemy do ....