Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rok 2012, a może 2030? Zjednoczone Emiraty Arabskie DUBAJ

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Lusi L
Podróżnik
Rok 2012, a może 2030? Zjednoczone Emiraty Arabskie DUBAJ

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lusi L » 22.10.2015 20:45

Środek zimy- luty 2012. Pochmurno, coś mokrego leci z nieba, a ja cała w skowronkach. Za 2 tygodnie WYJEŻDŻAMY do DUBAJU na zimowe wakacje.

DSCF7908.JPG

W Zjednoczonych Emiratach Arabskich będę już drugi raz. W Dubaju też byłam kilka dni , ale teraz będę tu całe 2 tygodnie. Na samą myśl, że nie trzeba się martwić o pogodę- zawsze świeci słoneczko, ciepłe morze, egzotyczna muzyka, wszędobylski zapach przyprawi napięty program , który przygotował mój starszy syn, rozpiera mnie od środka.
Walizki już zamknięte , waga pokazuje, że ani grama więcej! W bagażu podręcznym jest jeszcze miejsce na świeżutki chlebek z Polski, na zakwasie. Po bezśnieżnej zimie dzień przed wyjazdem sypie śnieg i tyle go napadało, że nadrobił wszystkie zaległości.
Dojeżdżamy przed czasem na zamówiony parking, zostawiamy wierzchnie okrycia i w cienkich kurtkach ładujemy się do samochodu, który zawiezie nas na lotnisko. Obowiązkowo zabieram ze sobą szeroki ciepły szal, to moje ubezpieczenie przed zamarznięciem. Przewiduję brak rękawów do samolotu i przesiadka w Wiedniu nie wróży nic dobrego…..
Szybka odprawa na lotnisku i sadowimy się blisko wejścia do naszej bramki. Przewidzieliśmy brak rękawów, ze schodów do autobusu na lotnisku. Przemoczeni wsiadamy do samolotu Warszawa- Wiedeń linie Austrian Airways . Lot trwał 1,5 godz., czas oczekiwania na lotnisku w Wiedniu 50 minut.
W Wiedniu przez szybę terminalu dostrzegliśmy na płycie lotniska dostojnego BOINGA B767-300, który miał zabrać nas na wymarzony urlop.

DSCF7831.JPG

UFFF, siedzimy już w samolocie. Nasze miejsca to 2- osobowe fotele przy oknie. W rękach dzierżymy zapisane kartki z tłumaczeniem zwrotów, rozmówki i mały słownik polsko-angielski, nasz nieodłączny atrybut w tej podróży.
Startujemy, zapinamy pasy i ostatni etap przed nami. Jeszcze tylko kilka godzin i wakacje o których wszyscy marzą, a wybrani jadą cha chacha są nasze!
Lecimy nad chmurami, mrużymy oczy patrząc na słonce, błękit nieba, jakiś błogi spokój nas ogarnął. Można odpiąć pasy. Już czuć zapach kaw . Za chwile pijemy ten boski napój, brandy też, bo trzeba się zahartować na zmianę klimatu cha cha.
W samolocie wszystkie miejsca zajęte. Miła atmosfera. Jakaś grupa Niemców popija piwo, żywo gestykulują i co chwila wybuchają głośnym śmiechem. Zapadam w fotelu w krótką drzemkę, z której budzi mnie głos stewardesy i zapachy z samolotowej kuchni. Lunch, makaron ze szpinakiem i krewetkami lub kurczak z ryżem- oczywiście krewetki. Do tego surówka, jakieś owoce, na deser ciasteczko i oczywiście kawka, która pomaga otworzyć szeroko oczy. A jest co oglądać, po nami umykają lasy, miasta nagie szczyty gór, serpentynami wiją się rzeki, wspaniała widoczność, ma się to szczęście.
Czas szybko płynie, jakiś film, muzyka, komputer pokładowy z „uciekającą trasą”, już niedaleko, to dla nas najważniejsze, myślimy o wspólnym chwilach z naszymi dziećmi.
Lądujemy, pod nami Dubaj. Takiej ilości kolorowych świateł jeszcze nie widziałam, można zaliczyć do cudów świata. Lot minął niespodziewanie szybko. Przy wyjściu z samolotu na lotnisku czeka na nas syn i to był najważniejszy punkt programu w Dubaju.

100_1322.JPG

DSCF7896.JPG

W tamtych latach, żeby wjechać do ZEA trzeba było wykupić wycieczkę lub mieć zaproszenie (tylko dla najbliższej rodziny). Dodatkowo promesę w biurze podróży w Polsce (700, później 500 zł). Pieczątka w paszporcie z Izraela uniemożliwia wjazd do ZEA. Nie lada wyczynem jest trafić prawidłowo do wszystkich punktów po kolei na lotnisku w Dubaju, skanowanie oczu było jednym z nich. Zważyć trzeba, że tam jest 360 bramek! Jedzie się taśmą, lotnisko zaprojektowane na kształt samolotu i ma około 1 kilometra długości.
Lotnisko w Dubaju ma zupełnie inny klimat, atmosfera owiana nutą niepewności. Mnóstwo przybyszów z Indii, Filipin, Pakistanu , Nepalu dla których zbawieniem jest praca tutaj, pozwalająca przeżyć wieloosobowej rodzinie pozostawionej w kraju.
Obsługa terminalu – Lokale, tak mówi się potocznie o ludziach ze Zjednoczonych Emiratów Arabskich leniwie snują się po lotnisku. Arabowie w białych diszdaszach odchodzą bez uprzedzenia od stanowiska pracy, coś poprawiają, przechadzają się pomiędzy barierkami, rozmawiają między sobą, po czym bez pośpiechu wracają do oczekujących pasażerów. W obsłudze terminalu pracują piękne arabki. Powłóczyste czarne abaje, koniecznie chusty czarne lub coraz częściej kolorowe i bardzo mocny wieczorowy makijaż sprawiają, że trudno oderwać od nich wzrok. Lotnisko w Dubaju rządzi się swoimi prawami.

DSCF7854.JPG
Buber
Cromaniak
Re: Rok 2012, a może 2030? Zjednoczone Emiraty Arabskie DUBA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 22.10.2015 20:49

Lookam zainteresowany :D .
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 22.10.2015 21:47

Bardzo fajnie piszesz :)

Kierunek egzotyczny, z pewnością będzie ciekawie :D
Piter_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piter_M » 22.10.2015 21:50

Pierwszy post i już od razu relacja :)

Witaj na forum Lusi :papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 22.10.2015 21:53

Wspaniale, że piszesz. Ceny lotów trochę kosztują, ale rachunki na miejscu bardzo przystępne.
Aż czuć Twoją radość, więc czekam na kolejną odsłonę
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 23.10.2015 06:32

Egzotyka raczej tutaj nie widziana.
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 23.10.2015 07:54

Dla mnie to trochę koniec świata :)
Z chęcią poczytam i pooglądam taką egzotykę ;)
-Katka-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Katka- » 23.10.2015 08:15

Jedno z moich marzeń.
Fajnie, 2 tyg pobytu to trochę zdjęć będzie.
Z chęcią pooglądam. :D
dudek_t
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dudek_t » 23.10.2015 10:09

Z przyjemnością poczytam i popatrzę.
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 23.10.2015 11:27

Niezłe wejście, czekam na dalszy ciąg :D
kataryniarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kataryniarz » 23.10.2015 12:33

Kierunek w planach, czekam na c.d. :)
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 23.10.2015 13:53

A ja się tam nie wybieram, ale chętnie poczytam i pooglądam :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.10.2015 14:10

Wlazła na forum z jednym postem aby pochwalić się tym, że 3 lata temu była w Dubaju... :lol:
Teraz ją tyle zobaczycie...mnie ta relacja nie interesuje a jedyne co ewentualnie mogłoby mnie zainteresować to te piękne Arabki... :papa:
meblik
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) meblik » 23.10.2015 16:03

Super!!!! Cieszę się tym Dubajem razem z Tobą . Interesyje mnie wszystko, bo my już w lutym tam wylągujemy :D Nie każ mi długo czekać na następny wpis i fotki :wink:
Lusi L
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lusi L » 23.10.2015 17:38

Witam i bardzo się cieszę, że mogę z Wami podzielić się wrażeniami. :lol:
20120220616.jpg

Przebywanie tam i opowiadanie co widziałam daje mi takiego powera, że starcza do następnej wizyty. Zanim pojechałam pierwszy raz do Emiratów, do Abu Dhabi w 2009 roku przeczytałam górę książek i reportaży
(większość z nich oparta na faktach autentycznych).
DSCF7919.JPG
Dzięki takiej wiedzy miałam dużo obaw, ale wiedziałam jak się zachować, w co się ubrać. Za każdym razem dowiaduję się czegoś nowego. Będę dodawała kolejne posty, fajnie, że czytacie, pozdrawiam.
DSCF7923.JPG
Następna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe