napisał(a) Grendel72 » 27.08.2016 20:03
4 dni temu wróciłem z Rogoznicy gdzie byliśmy po raz pierwszy ale po raz piaty raz w Chorwacji więc mam jakieś porównanie i nie potępiałbym tej mieściny tak jak Alechandro, chyba że nie zrozumiałem co to znaczy wiocha. To prawda wszędzie pełno naszych i to nie jest zaleta gdy jedziesz 1000 ileś tam kilometrów za granicę by spotykać co rusz rodaka. Osobiście też wolę miejsca gdzie mojego języka słyszę zdecydowanie mniej
ale Rogoznica ma sporo do zaoferowania.
Jest zdecydowanie różnorodna jeśli chodzi o miejsca do spacerowania - jest "przerozległa" i rozumie chyba to każdy kto tam był – jak i wybór plaży. Zgadzam się, że dla rodzin z mniejszymi dziećmi to nie są najlepsze plaże do wypoczynku ale moja gromadka czyli 2x13 lat i 16latka nie narzekali. Wąskie i często kamieniste czy skalne, ale też dużo betonowych tarasów i żwirowych odcinków. My jak zawsze sporo podróżowaliśmy ale dwa razy wybraliśmy się na tą plaże w kierunku Smoczego Oka - od strony otwartego morza nie mariny – gdzie były duże kamienie i kamyki oraz skały. Skakanie ze skał do Smoczego Oka moje dzieciaki uwielbiały – ja też poskakałem a woda jak zupa ale bynajmniej nie brudna i oczywiście słona. Plażowaliśmy też od strony zatoki na wyspie tam gdzie już kończy się deptak a droga zakręca w górę. Spacer wyspą dokoła w dzień jak i wieczorem super sprawa. Nie plażowaliśmy na Lozicy ale spacerowaliśmy cała jej długością i też potrafi być atrakcyjna. Marina i jej deptak kończący się na szczycie półwyspu przy kapliczce to też fajny relaks po zwiedzaniu i plażowaniu w ciągu dnia. Zdarzało mi się wieczorem tak na szybko wyskoczyć te 50 m w dół do morza z apartamnu i popływać 15 min by jeszcze raz nasycić się tym ciepłym morzem – mieszkaliśmy jakieś 300m od mostu w lewo na rondzie jak wjeżdżamy do miasteczka. Tam tylko betonowe tarasy i chwilami żwirek ale nam to też pasowało. Apartaman i gospodarzy mieliśmy jedne z najlepszych jakie dotąd nam się trafiły a widok z ogromniastego tarasu, na którym spędzałem każdą chwilę i jedliśmy posiłki mieliśmy taki w dzień
a poniżej nocą - ujęcie bardziej w stronę mostu na wyspę
- Załączniki:
-
Ostatnio edytowano 27.08.2016 20:16 przez
Grendel72, łącznie edytowano 1 raz