Venom555 napisał(a):Janusz Bajcer napisał(a):A mnie kłuje - dlatego zwracam i będę zwracał uwagę.
"Podobno" - tak jest poprawnie. Ale tylko podobno bo jak to tłumaczyć w relacji Słowacja i Chorwacja gdzie jedzie się na Słowację byłem na Słowacji a nie w Słowacji. Dlaczego więc nie jechać na Chorwację ?
Są regiony gdzie jest to uznawane jako gwara. Czy tak samo będziesz zwracał uwagę na domieszki gwary i dyskryminował ludzi za to jeśli każdy będzie wiedział o co chodzi? Zwracać uwagę należy na ortografię, interpunkcję i powiedzmy znaki diakrytyczne a na takie coś?
Ktoś gdzieś kiedyś coś wymyślił i jest to powielane a tak na poważnie to logiki w tym żadnej ( takich przypadków jest bez liku ) jak i w tym dlaczego w naszym skomplikowanym języku Chorwacja pisze się przez CH zamiast H ?
Konia z rzędem temu kto mi odpowie po co jest to C z przodu.
toomas napisał(a):Venom555 napisał(a):Janusz Bajcer napisał(a):A mnie kłuje - dlatego zwracam i będę zwracał uwagę.
"Podobno" - tak jest poprawnie. Ale tylko podobno bo jak to tłumaczyć w relacji Słowacja i Chorwacja gdzie jedzie się na Słowację byłem na Słowacji a nie w Słowacji. Dlaczego więc nie jechać na Chorwację ?
Są regiony gdzie jest to uznawane jako gwara. Czy tak samo będziesz zwracał uwagę na domieszki gwary i dyskryminował ludzi za to jeśli każdy będzie wiedział o co chodzi? Zwracać uwagę należy na ortografię, interpunkcję i powiedzmy znaki diakrytyczne a na takie coś?
Ktoś gdzieś kiedyś coś wymyślił i jest to powielane a tak na poważnie to logiki w tym żadnej ( takich przypadków jest bez liku ) jak i w tym dlaczego w naszym skomplikowanym języku Chorwacja pisze się przez CH zamiast H ?
Konia z rzędem temu kto mi odpowie po co jest to C z przodu.
Venom555 poczytaj sobie co na ten temat mówią Ci co językiem zajmują się zawodowo. Ja specem nie jestem ale jak mówią mi, że pisze się DO to tak to stosuję, podobnie jak reszta. Więc nie staraj się odkrywać koła na nowo tylko dostosuj się do zasad języka polskiego.
Samfisher1974 napisał(a):w którym miejscu miasta znajdują sie te najfajniejsze plaże?
TAKluk006 napisał(a):Wspominał ktoś o targu rybnym, koło ronda. Czy chodzi o rondo w sąsiedztwie grobli?
Po przejściu grobli na wyspie.luk006 napisał(a):Ewentualnie, gdzie ewentualnie można znaleźć kutry, by bezpośrednio od rybaków kupić rybkę?
piekara114 napisał(a):Lepiej pytać w wątku Rogoznica ale w dziale Regiony, a nie apartamenty - tam wszystko jest..
luk006 napisał(a):Cześć Wam.
U mnie w tym roku padło na Rogoznicę. Zaliczka wpłacona więc odwrotu nie ma . Wybraliśmy poniższy apartament:
https://goo.gl/maps/Ua63GxwSkcF2 . Właścicielka bardzo sensowna, cena również, bliskie sąsiedztwo plaży z łagodnym wejściem dla dzieci - to chyba dla nas najważniejsza rzecz. Przyznam, że w ostatnim tygodniu wysłałem chyba z setkę maili z zapytaniem o kwaterę dla 8 osób. Niestety albo cena mega albo odległość od plaży albo "coś"... Tak jak wspomniałem, zaliczka wpłacona, więc nie ma odwrotu .
Mam kilka pytań odnośnie Rogoznicy, na które nie znalazłem odpowiedzi na forum. Wspominał ktoś o targu rybnym, koło ronda. Czy chodzi o rondo w sąsiedztwie grobli? Czy targ odbywa się codziennie? Ewentualnie, gdzie ewentualnie można znaleźć kutry, by bezpośrednio od rybaków kupić rybkę? Ewentualnie może ktoś mógłby wskazać na mapie miejsce gdzie można kupić muszle w pobliżu Mariny i Poljacy? Widziałem również na mapie markety Tommy, Studenac, Konzum, a który z nich jest największy, by poczynić zakupy na kilka dni?
Byłbym jeszcze wdzięczny za wskazanie dwóch miejsc:
1. Sprawdzona knajpka z dobrym jedzeniem;
2. Plac zabaw dla dzieci.
Serdecznie dziękuję za odpowiedzi.
luk006 napisał(a):Wielkie dzięki Habanero za szczegółową odpowiedź. W jakim wieku były Wasze dzieci? Widziałem na stronie http://loverogoznica.eu/pl/dogadanja/do ... -children/, że koło grobili były rozłożone jakieś skakańce i tego typu sprzęty do wyżycia się dla dzieci - możesz to potwierdzić? Czy gdzieś w okolicy był jakiś plac zabaw z huśtawkami, drabinkami itp.?
luk006 napisał(a):Wielkie dzięki Habanero za szczegółową odpowiedź. W jakim wieku były Wasze dzieci? Widziałem na stronie http://loverogoznica.eu/pl/dogadanja/do ... -children/
Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne