napisał(a) kminek » 20.08.2018 12:10
Veni Vidi Vici
Tak na szybko po powrocie:
- Rogoznica to sympatyczne małe miasteczko typowe dla rodzin z dziećmi
- brak uciążliwych dysoktek, brak hałaśliwej muzyki.
- piękne plaże
- sporo atrakcji w bliższej okolicy (Marina Frappa, Zmajevo Oko, Primosten, Trogir, Split)
- wystarczająca liczba sklepów (Studenac, Konzum itp), piekarni, restauracji, bankomatów. Można kupić ryby i owoce morza prosto z kutrów.
- uwaga: dużo jeżowców. Nawet na obleganych przez plażowiczów plażach były jeżowce. Co prawda okolo 2 m od brzegu i poza zasięgiem dzieci ale jednak było ich sporo. A już ogromne ilości były na niemal każdym krańcu gdzie tylko można było wejść do wody. Nie wiem czy to specyfika tego obszaru czy urok tego sezonu. A już szczególne nasilenie powstało po paru dniach kiedy były silniejsze fale.
- woda: piękna, czysta. Przez pierwszy tydzien woda była bardzo ciepla (organoleptycznie bliżej 29 stop C.) Potem przyszły w jedną noc i dzien fale , woda się ochlodzila i była przez kilka dni okolo 23 stop C. Czuło sie że jest chlodniejsza ale z drugiej strony slonce dalej mocno grzalo wiec mozna bylo sie skutecznie ochłodzić. Pod koniec pobytu znowu zaczela sie ocieplać. W jedno popoludnie przyszła burza. Popadało trochę. Potem na drugi dzien tez bylo pol dnia pochmurnie. Reszta dni: upalna bez żadnych chmur.
- sporo miejscówek do nocowania w różnych standardach.
- restaruacja SIESTA: bardzo smacznie. Ceny jak podobnych, inncyh tego typu restaruacjach w Rogoznicy. Porcje OK. Nie za dużo, nie za mało. Obsługa OK, miła chociaż niespieszna.
Jedyne rozczarowanie: Trogir. Paskudna sytuacja parkingowa, drogo, w wiekszosci lokali tylko gotówka (!?) . Owszem: starówka piękna, forteca, nabrzeże. Ale jednak polecam bardziej Split.
W wolnej chwili podrzuce zdjęcia.
PS. Ktoś pisał w tym wątku o dziwnej sytuacji z apartamentami na Put Sepurine 22. Rzuciłem okiem bedac w okolicy. Obiekt stoi. Wyglada normalnie. Goscie/turyści byli. Z zewnątrz wygląda normalnie. Nie wiem jak w środku. Być może właściciele mają dziwne podejście do rezerwacji.