Re: wysepka Rogoznica
napisał(a) Mikromir » 23.02.2015 22:41
Plaże w Rogoznicy:
zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć linkMieszkaliśmy kiedyś na wyspie na tym małym cypelku po przeciwnej stronie niż starówka. Tam najbardziej odpowiednia dla dzieci była plaża Račice (
zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link ) trochę betonu i nawożony drobny żwir także na dnie, była tam też zjeżdżalnia dla dzieci (2006), która bardzo przypadła do gustu moim chłopcom (7 i 4). Na żwirze na dnie nie znajdowaliśmy jeżowców, których z kolei przy plaży Gornji Muli (
zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link ) było sporo, nie wiem jak teraz, bo jak widzę od tamtej pory w wielu miejscach tego żwiru dosypali i zrobiło się nawet w miarę przyjemnie np. na plaży Kopara:
zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link. Aha, w pobliżu Račice jest też taka wąska plaża:
zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć linkCeniłam sobie w tej lokalizacji możliwość spacerów z dziećmi do klimatycznej starówki na lody czy oglądać kutry rybackie w porcie (można kupić świeże ryby) - nawet czterolatek spokojnie człapał tam i z powrotem. No i super było, że szybko z tego trochę gwarnego w sezonie centrum przy rivie można było wycofać się na drugą stronę wyspy w dużo spokojniejsze otoczenie. Gwar to praktycznie tylko nabrzeże z knajpkami, gdzie schodzą się wieczorami ludzie. Kilka kroków w górę / głąb wyspy i już jest spokój. Szczerze mówiąc, wolałam tę miejscówkę niż stały ląd, bo łączyła uroki spokojnych obrzeży miejscowości i klimatycznego centrum z knajpkami. Na stałym lądzie to już chyba tylko apartamentowce, a na wyspie zachowały się resztki specyficznego dalmatyńskiego klimaciku oraz sporo urokliwych, bardziej odludnych zakątków.
Pooglądaj sobie te zdjęcia plaż i mapki, trochę Ci to rozjaśni. Wiele zależy od tego, w którym miejscu na wyspie masz tę kwaterę. Generalnie jest trochę betonu, na niektórych plażach nawożony drobny żwir fajny dla dzieci, są też miejsca skaliste już nie dla maluchów. Do tego praktycznie wokół prawie całej wyspy ciągnie się nadmorska promenada, a i w głębi można pospacerować np. na wzgórze. Widoków na otwarte morze brak (chyba że ze wzgórza
), ale mnie i tak się tam wtedy podobało - były to nasze pierwsze wakacje w Chorwacji i zostało mi dużo miłych wspomnień.
Ostatnio edytowano 24.02.2015 08:58 przez
Mikromir, łącznie edytowano 1 raz