Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rogoznica

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Beata W.
Cromaniak
Rogoznica

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 18.04.2006 12:36

Będę wdzięczna za wasze opinie i oceny na temat tej miejscowości. Planuję jechać w sierpniu.
papciu
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) papciu » 10.05.2006 11:03

Witam. Podobnie jak \Ty planuję w sierpniu wyjazd do Chorwacji. Moim miejscem ma być Razanij i z tego co ustaliłem jest to częsc Rogoznicy. Tez czekam na jakies informacje na temat tego miejsca. Jak na razie pustki
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 10.05.2006 11:58

Cześć,
No chyba zadużo forumowiczów niejeździ w te okolice. Dostałam trochę informacji na temat Rogoznicy tylko szukaj gdzieś w temacie "Gribastica u Primostenu" Z tego co wiem to dość mała miejscowość ale dość sympatyczna no i dość dobra baza wypadowa na okolicę. Przedewszystkim blisko do większego Primostenu ( 9 km). A jak to będzie w praktyce to się wyjaśni po powrocie. Kiedy dokładnie jedziesz?
ibiz
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ibiz » 12.05.2006 21:40

Spedzilismy w Rogoznicy tydzien i jak dla nas bylo to najfajniejsze miejsce, dlaczego:

1. Miejscowosc z daleka od głównej trasy - nie bylo slychac samochdow w nocy - a okna musisz mieć otwarte :)
2. Z powodu powyższego nie było widac takich jednodniowych turystow, ktorzy przyjezdzaja - "rozrabiaja" i wyjezdzaja, oczywiscie turysci sa, ale jakos tak spokojniej niz np. Trogirze.
3. Kolor morza jest tam jeden z najwspanialszych, morze jest chyba najczystsze, tam bezposrednio wplywaja wody morskie
4. na pewno cos znajdziesz, polecam pojacha grobla i do konca drogi, na koncu jest duzy kemping - obok sporo apartamentow.
5. dobra baza wypadowa, w sumie tak mniej wiecej wszedzie da sie dojechac i wrocic w jeden dzien bez specjalnego pospiechu no i cenowo to nocleg tam nam najlepiej wyszedl - przed sezonem w czerwcu, zaplacilismy 20euro za caly apartament, poprostu jeszcze bylo malo turystow.

Tak wiec ja polecam, nie ma tam za wiele plaz, ale za to jest sposo miejsc do spacerów wzdluz morza, mozna znalezc "swoje" miejsce gdzie nikt Wam nie bedzie przeszkadzal, my tam spedzilismy miesiac miodowy i bylo bardzo przyjemnie :) Mialem nawet adresy www ale pogubilem, na pewno na sieci znajdziecie.

Po za tym jest tam bardzo duza keja, sporo jachtów... z tego chyba najbardziej slynie Rogoznica. Tutaj widac ten "osrodek" http://www.dalmatianet.com/_destination/rogoznica/
ale tego nie polecam, to nie na kieszen Polaka, przynajmniej tego statystycznego.
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 15.05.2006 08:45

Dziękuję za informację, Trochę się obawaiałam jak tam bedzie ale po Twojej relacji widzę że ok. I już niemogę doczekać się sierpnia.

Pozdrawiam
Jarekk
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarekk » 15.05.2006 12:45

papciu napisał(a):Witam. Podobnie jak \Ty planuję w sierpniu wyjazd do Chorwacji. Moim miejscem ma być Razanij i z tego co ustaliłem jest to częsc Rogoznicy. Tez czekam na jakies informacje na temat tego miejsca. Jak na razie pustki

Drogi papciu,
Niestety muszę Cię wyprowadzić z błędu, Rażanj to nie część Rogoznicy. To dwie miejscowaści odległe w lini prostej morzem ok. 5-6 kim, natomias drogą fantastycznie "zakręconą" 3 razy dalej. Rażanj jest zdecydowanie mniejszy i bardziej spokojny, za to w Rogoznicy jest spory targ - szczególnie rybny. Trzy razy byłem po przeciwnej stronie zatoczki w kalebowej Luce, wybór polecam.

jarekk
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 15.05.2006 13:13

To już się szykuję do rybnego obrzarstwa!!! A powiedz jak sprawa w Rogoznicy wygląda z plażami? Jakiej są jakości? I jak wygląda widok na morze ( chodzi mi o to czy jest na pełne morze) ??
Jarekk
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarekk » 15.05.2006 13:30

Rogoznica jest rozległa, więc pisanie ogólnikami może być bardzo mylące. Sprawa jest troszkę skomplikowana jeśli chodzi o widok na morze. Rogoznica jest połozona w wiekszości w zatoce i na półwyspie, więc otwartego morza z centrum nie widać, ale już mały spacerek w prawą stronę i piekny widok jak na zamówienie!! "Plaże" to za duże słowo - kamieniste, są dwie w centrum, ale nie chciałabyś kąpać się przy marinie jachtowej lub targu. Natomiast w promieniu do 0,5 km można znaleść coś naprawde uroczego.
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 15.05.2006 13:35

Dziekuję za opis i jak już mówiłam niemogę się doczekać sierpnia żeby osobiście poszukać tych urokliwych plaż,
Pozdrawiam
kasper68
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasper68 » 15.05.2006 17:01

W samej Rogoznicy raczej urokliwych plaż nie ma. W miarę ładna, z dość dużymi kamieniami jest plaża z widokiem na pełne morze i małą wysepkę. Za to w centrum można przejść na wyspę połączoną mostem z lądem.
Jest zresztą dużo zdjęć Rogoznicy w internecie. Ja sama szukałam w zeszłym roku konkretnej ulicy w Rogoznicy i znalazłam i mapę i zdjęcia.
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 15.05.2006 17:03

A masz może tą mapkę albo jakieś namiary na nią? bo też szukałam ale bezskutecznie.
kasper68
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasper68 » 15.05.2006 18:55

Postaram się znaleźć. Dobrze by było gdybyś podała ulicę i ew. dzielnicę Rogoznicy a może nazwę kwatery do której jedziesz.
jacek77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek77 » 15.05.2006 20:58

papciu napisał(a):Witam. Podobnie jak \Ty planuję w sierpniu wyjazd do Chorwacji. Moim miejscem ma być Razanij i z tego co ustaliłem jest to częsc Rogoznicy. Tez czekam na jakies informacje na temat tego miejsca. Jak na razie pustki

Witam, byłem w Razanju w zeszłym roku to cicha i spokojma mieścina było super http://strony.aster.pl/sasanka/jacek77_relacja.html to moja relacja. Więcej info na GG 6860371 (wieczorami)
Pzdr Jacek
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 16.05.2006 08:12

Niestety niemam jeszcze dokładnego adresu ponieważ rezerwowałam kwaterę przez biuro adriatica.net a oni podają dokładny adres po zapłaceniu całej kwoty czyli jakieś 2 tyg. przed wyjazdem. Ale jakbyś coś znalazła to będę wdzięczna za namiary ( przyda mi sie przed samym wyjazdem ),
kasper68
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasper68 » 16.05.2006 09:09

Postaram się tak na szybko pokazać parę widoczków z Rogoznicy. Miałam dość dużo linków ale ze dwa miesiące temu umarł mi dysk i wszystko przepadło :( .
Ja byłam w Rogoznicy w Villi Klisovic przy ulicy Put Sepurine, 80 m do plaży z widokiem na otwarte morze.
A teraz linki:
www.dalmatianet.com/_destination/rogoznica/ - widok na marinę, jeżeli klikniesz na villa klisovic to na samym dole będą zdjęcia z plaży.
www.rogoznica.com - zdjęcia Rogoznicy z lotu ptaka.
www.croatiainfo.net/e_Rogoznica.html - plaże w Rogoznicy i ich położenie na mapie.
www.rogoznica .net - opis i zdjęcia
www.croatia.hr - zdjęcia
Jak będę miała chwilkę czasu to postaram się poszukać tej mapy.
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne